Toysdaily 玩具日報

查看: 5113|回復: 12

[玩具報告] *Updated with Batman * [Mattel] DCUC Arkham City 2 Pack: Two-Face and Batman

於2009年推出的Batman: Arkham Asylum, 被公認為最好的漫畫改編遊戲, 續集Batman: Arkham City亦將於今年10月推出

Mattel及DC Direct都會為該遊戲推出相應的figure, 玩家將成為此競爭的受惠者
而Mattel已搶先一步於7月推出Batman Legacy系列, 當中包括了Arkham City的2pack

先看看續集新加入的反派 Two-Face (下圖為遊戲的concept art)

看看figure, 黑白色的西裝非常搶眼

人面的膚色自然

爛面上有深淺兩隻紅色

頭雕算能反映角色特點

西裝的白色並無上色

燒焦的痕跡用黑及深紅造出

右手面未燒焦的西裝有四粒黑色鈕扣

手上拿有Two-Face的硬幣, 但不能除下

鞋的設計獨特, 但黑色鞋的白色鞋頭上色不夠白

看看背面

比The Dark Knight Movie Masters版Two-Face高出一個頭

關節是此Two-Face的弱點

關節設計跟DCUC figure一樣, 但被減去ball joint肩膀

此設計令Two-Face不能舉起雙手

而我此只Two-Face的股關節非常鬆, 減了不少分

最後再用用包裝的Arkham City背景

Two-Face的外觀良好, 但關節方面沒有ball joint肩膀, 硬幣亦被雕在手中, 又沒有Two-Face常用的左輪手槍, 令可玩性被減低, 只可算是一隻普通的產品

Thanks for viewing!

下回預告:

今次介紹同pack內的Batman, 外觀利用了於Arkham City遊戲中的設計

眼神兇狠, 鬚根都有造出

裝甲的紋理絕對證明Mattel有心造好此Batman figure, 讚

臂鎧的刺被"玩具化"

Arkham City Batman的設計較現實

靴子設計明顯地比漫畫版實用

斗篷成半打開的狀態

關節比Two-Face好, 有齊DCUC的基本關節, 加上臂鎧的回轉關節

提起雙手絕無問題

相反, 因為體型問題, 雙手較難拍貼身體

考慮到造型之後, 關節的可玩性合格有餘

Batman in Arkham City

我推薦此Batman給所有Batman fans

Thanks for viewing!
:78:
6”Two pack batman?
我都見到,造型不差,仲諗過入小丑,不過最後放棄了,無錢開多條link!
回復 3# gumng

無玩開又唔太鐘意真係忍忍手先, 下年The Dark Knight Rises應該仲有好多Batman野會出 :77:
回復  gumng

無玩開又唔太鐘意真係忍忍手先, 下年The Dark Knight Rises應該仲有好多Batman野會出
Assassin 發表於 21-8-2011 10:37 PM

我都係咁諗, BATMAN, MP09 & TF3 L CLASS我都忍手了, 留錢買其他玩具好D......
也epack野關隻game事架咩,我以係係其他作品的batman來,如果係game造形就一定要入啦
回復 6# benedict

買la買la, 隻batman真係正, 睇件衫d紋就知 :52:
隻batman既可動得唔得先@@?
回復 8# 凱獸王

已update, 可動唔錯架 :shiny:

回復 9# foxhound

多謝支持, 可以睇埋batman :D
:71:我都係6" batman fans....呢隻無Direct 甘靚,諗緊買唔買.....
俾你講講下我又有d想買,師兄可唔可以pm我入手價同商?
回復 12# benedict

:he::he::he::he::he:
隻game上集我都有玩, 個人覺得唔錯...........
多謝大大分享~~~