Toysdaily 玩具日報

查看: 12305|回復: 7

[車] 童年回憶 MINI-4WD "Astute Jr." 製作分享, 多圖注意

:38:

好久沒出post了, 買是買了一堆但沒時間玩
忽然記起朋友出讓給我的 "Astute Jr." 車殼, 好想再找個 "零號"車架將之完成, 當成童年回憶的一個擺設

"零號" 車架好像已經停產了, 幸好雙星復刻了一些受歡迎的經典舊款車, 這個車架是從復刻 "大帝" 抽出來用的

雖然只是擺設, 但手上也有一些 "補品", 横掂都係擺......
不要小看呢四粒 "bearing" , 可以大大減少動力流失!

放入 "洗bearing樽"

再倒入少許 火機電油, 輕輕搖下佢, 洗下d bearing, 再比佢浸一陣
記得搖完開番個蓋, 電油會揮發澎漲, 會迫開個蓋, 發生意外就唔好啦

浸 bearing 時, 又找到一包 "4:1黑齒", 横掂又係擺......

仲有幾隻摩打tim

抽番起d bearing, 放在紙巾上, 索乾d電油, 備用

相比而家 mini-4wd pro 的設計, 舊車架呢個位可謂死症, 中軸無可避免出現摩擦, 令動力在傳動過程出現損失
唯有比少少潤滑油補救, (不知有沒有出過這條中軸的補品, 不過算了......)

所有齒輪都抺上少許潤滑油, 塗抹少許就足夠, 太多了反而會變得像漿糊影響轉動

準備砌上剛才洗乾淨的 "bearing",
但bearing也絕對需要潤滑, 如果唔係好易"死bearing"(出現損壞而不能暢順轉動)的
今次找來玩遙控車用的 bearing油.....

代替了"杯士"

插上車軸

為了這四條車軨又買了另一盒車.....又花了五十幾蚊, 唉, 可惜找不到灰色的
不過是這種"水滴型"已經很滿足

金件, 手上有一包 "turn-up"補品的, 但不捨得用...(後來出街先發覺仲有得賣, 以後再換)

這次選用plasma, 車友的評價係"廢", 棋掂都係擺.....其實係我手上不只一隻......
本想用ultra-dash的(呢隻真係得番一隻)......唔, 反正還會砌其他車, 到時先再算

還記得剛才找到的"黒齒"嗎, 還附送一顆 bearing!
要記得用電油洗淨再用潤滑油哦

砌, 砌, 砌, 好懷念小時候的日子呢~

主角出場了!

我不是刀派的, 唯有(只懂)用"彎咀剪...

其實剪得一般, 但細心+小心+耐心已很ok了

後來出街找到的, 已經換上就不補拍照了

舊透明殼最糟糕的就是表面沒有保護膠紙!
因為透明殼係噴油o向車殼入邊的! 表面沒有保護膠紙就會噴髒表面(不要噴表面, 效果很差的)

唯有自己包吧, 唉 (之後就知點解我仲會嘆氣)

這次選用這種 "法拉利"紅, 記住! 噴軟殼定要用PS油, 因PS油乾後仍有彈性, 不會脫落
如用錯了 TS油, 過不久油層便會碎裂, 一忽忽咁脫落(甩晒都還好, 最糟係甩D唔甩D.....好肉酸的)
噴硬殼先會用 TS油, 千祗唔好搞錯

噴完紅色, 還要噴白色減少透光......
其實噴衰左了
首先, 我唔記得照原先計劃要 MASK車窗 (而家唯有貼貼紙) ,
還有摩打位都要MASK的, 太怕錯反而出錯...唉
二, 自己包保護膠紙就好容易包得唔好, 漏左D油入去車殼表面, 車尾漏得好嚴重.....
我都冇心機影相了, 草草貼埋貼紙了事.......

休息一下, 吃過飯後重新收拾心情繼續完成下去
這是車頭的插入車架的舌位

裝上車尾定風翼, 因為螺絲, 墊片, 絲帽太細小了, 我不小心掉在地上又找了好一陣子才裝上
忘了影相......唯有拍個完成的樣子

最後是很苗條的"死氣喉"

完成!

後記, 好久沒製作模型, 所以找這架來練習一下
估不到竟然犯了最不能補救的錯, 還被朋友"抽水"一番
唯有希望日後星星會復刻這個硬殼, 再有機會製作一次吧
(到時仲希望可以高度還原避震的樣貌呢)

謝謝觀看
好專業 !! :71:
您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 14 字節 系統限制: 15 到 10000 字節
很用心的分享!:71:謝謝^^:64:
非常詳細的講解
多謝
^.^
i use this PS-Bright Mica Red to spray my Ferrari F1 - 2009...
回復 4# 白狼

咁劣作都精華:26:, 不過下一架會做得小心d, 謝謝支持

回復 5# ygat2005

係喎, 搵番你個舊POST 黎睇, "綿羊"兄架 F1 點解係用 PS 油, 唔係 TS 油???

回復 6# Viper

the "Bright Mica" Red mentioned on it cover, special mix for Ferrari F1. you already said " 噴軟殼定要用PS油, 因PS油乾後仍有彈性, 不會脫落
如用錯了 TS油, 過不久油層便會碎裂" PS/TS is no difference for normal assemble model ma...:?

回復 7# ygat2005

HM......遲D我會買TS黎試, 我估噴出黎個質感可能有分別, 但睇你個成品我又睇唔出有乜問題.......:-P

佢呢隻 FERRARI 紅真係一大優良出品, 鮮色過普通紅, 好鐘意:35: