Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 馬鞍山玩具之森仲有兩日

論人情味,在下對Mikki玩具之森非常滿意。記得昭和ultra act未有行貨時,打電話請佢哋留隻吉田(當時福x賣5xx都仲要撲到去賣晒),佢哋立即幫我留名,話返咗貨排唔排到都一定覆我。一星期後成功攞到,而且係$28x合理價。之後行開Mikki都會逛吓,遇到想買嘅玩具,就算貴旺角十元八塊都會照買,因為買玩具講高興,而且明白大商場開玩具店好大租金壓力,但為我就帶嚟方便。佢哋收信用卡唔收charge都係多幫襯原因之一,店員亦從來唔會西口西面咁對你。可惜都係做唔住,希望佢哋會响第二度東山再起。
上面

Ching有冇地址,可pm我嗎?

睇到唔該晒
司馬易 發表於 22-8-2015 11:03 PM
講實話……

香港銷售市場已經扭曲

但有內地客, 我見現時點好旺, 唔似做唔住。

2蚊成本只可以賣5蚊, 才似夕陽行業。
大凱撒 發表於 24-8-2015 09:37 AM
論人情味,在下對Mikki玩具之森非常滿意。記得昭和ultra act未有行貨時,打電話請佢哋留隻吉田(當時 ...

10元8塊, 一定幫襯玩具之森, 可惜我住馬鞍山。
mushroom 發表於 24-8-2015 01:39 PM

對於經歷過玩具舖 多過提款機,那個70年代……
小小一個公屋 屋邨,已經有三間書局,

間間都佔一半地方(200呎)賣真正 日本製造超合金、公仔嘜模型

小小一個葵興邨,都有間 吉利市 全層幾1000呎賣玩具……

對比現在……荃灣只剩奇X,葵涌只剩孤仔

大部分地區已經(全滅)

再過一代,還有多少人玩 玩具?

mushroom 發表於 24-8-2015 01:39 PM

幾間大玩具代理(Hasbro, 瑞記, 萬信), 佢地的建議價, 兩蚊成本最多畀你執一蚊, 即是建議價賣3蚊, 你最多只執到一蚊, 如有賣廣告, 代理會將廣告費計落批發價, 兩蚊成本只會畀你執幾毫.
2蚊成本可以賣5蚊以上的生意, 一向都沒有只向代理取貨的玩具零售份
司馬易 發表於 24-8-2015 05:21 PM
對於經歷過玩具舖 多過提款機,那個70年代……
小小一個公屋 屋邨,已經有三間書局,

玩具反斗城還有很多。

不過新一代會玩多些電腦是真的。
[quote]
mushroom 發表於 24-8-2015 07:20 PM
玩具反斗城還有很多。

不過新一代會玩多些電腦是真的。

小弟
我應該同師兄同年代,細個住葵芳邨,好懷念當年條邨有两間大玩具舖
剛行完Mikiki

要結業可惜。
大大叔 發表於 24-8-2015 07:52 PM
我應該同師兄同年代,細個住葵芳邨,好懷念當年條邨有两間大玩具舖

大德 同 信生
重對住門口飾櫃部雅達利流晒口水 (當時要一般打工仔 成個月人工)

私家樓有(未轉手前)志業

個老闆喺最早間7仔隔離,開多咗間樓上舖 專賣模型。

當時 周時有句說話(落街買、睇模型)

依家……我搵款B記 雷比爾將軍 HGUC RGZ-95

幾個月都冇

香港變到 想買款晋通模型,都唔係 話有就有 :oh:

十幾廿年前就話會去呢D地方買玩具,不過家陣仲有幾多人係去D屋邨文具店度買玩具模型吖:ar:
冇記錯當年第9座嘅信生,第四座大德,舊葵芳邨開始入伙時開營業,志業喺單車公園對面,喺高達.傳說巨神模型流行時先出現