Toysdaily 玩具日報

[趣味] 引退 TD 前o既最後遊記 [第二彈]:暫別古文明, 泰國布吉之旅 (Part 2 已更新)

引退前o既第二彈遊記。循例都有些少廢話做開場白o既....

今次暫別古文明, 轉飛去泰國o既布吉。相信好多 TD 舊朋友都知道, 以前我都係一個超級日本迷, 最瘋癲時期可以一年去幾次日本而面不改容, 諗返都覺得黐黐地。其實我好鐘意海, 每年夏天只要我放假、又有太陽, 一定會去游水。所以五、六年前去日本去到悶悶地o既時候, 忽然有位舊同學好安答搵我去浮羅交怡, 就即刻應承o左。亦正正係呢一次之後, 我竟然幾乎同日本 Say Goodbye!! 因為... 我體驗到 "Relax" 呢個字o既真正意義。

旅日多次, 我先至發現去日本其實好難放鬆。冇錯, 去食去買o野再自由行四圍睇景點影靚相, 的確係好好玩, 但日本o既社會氣氛、日本人o既傳統、習慣、生活、心態, 基本上都同 "放鬆" 兩個字完全無關。身處o係咁o既環境, 自己亦不其然、下意識地提高警覺 ---- 起碼唔好o係日本人面前太過大癲大肺, 又例如座車時大聲o的講o野唔得、去買去食o既時候又要表現得禮貌o的, 因為人地都好有禮貌、又要注意唔好著得太寒酸, 去到東京個個都執到咁正, 你甩頭甩骨就好礙眼, 類似情況實在多不勝數....。

不過我都估到各位應該唔會認同上面所講o既o野。我有幸學o左十幾年日文, 比較了解日本人o既諗法同社會發生緊o既事, 所以當年每去多一次日本, 就愈容易察覺到佢地社會上o既壓迫感, 到後期更加因為呢樣o野而有少少怕o左呢個國家。

於是我開始搵其他目的地啦。其實我都估唔到, 由 2008 年起, 差不多年年都去布吉一次, 玩o下水、做o下 Spa、 曬o下太陽, o係呢度, 只要唔係隨街大小便就冇人理你, o個種完全放鬆o既感覺, 好對唔住, 日本連一o的o的都俾唔到我。

加上o係 TD 失蹤o既呢兩年入面, 我迷上o左兩項運動:泰拳同潛水。我對上一次去布吉, 其實主要係去考進階潛水牌照, 水底o既景觀, 令我畢生難忘 (可惜, 我仲未捨得買潛水相機殼... 好貴....)。最近亦搵到o個邊有個出名o既泰拳 Training Camp, 所以今年年尾有時間的話, 可能會去特訓幾日掛??

好, 發完 Up 瘋, 要去相啦~~~!! 由於去考牌o個次冇乜時間 & 心機影相, 所以一於將兩次o既相夾埋o黎出。

入鄉隨俗, 打個招呼先....

咁奇怪o既小丑叔叔, 我實在忍唔住要影低佢。呢間 M 記位處於離機場不遠o既大型超市 + 百貨公司 "Tesco Lotus" 入面, 由於酒店地點唔係咁方便, 所以決定一落機就去呢度入貨, 買定零食同飲品, 亦順便o係 Food Court 食午飯。要o左一客咖哩, 唔只夠辣, 咖哩味仲非常濃郁 ----

更更重要o既係, 呢碟o野港幣十蚊有找囉唔該....。

酒店係離鬧市較遠o既 Boat Lagoon, 除o左廁所舊少少之外, 其他都好滿意, 特別係佢個泳池簡直無敵呀!!

大堂有一隻大大o既帆船擺設。

間房都唔錯丫。

我住過o既酒店之中, 呢個泳池都算係十名之內啦。

去布吉通常 8:00 起飛, 即係 5:00 左右已經要起身, 所以呢一日都冇乜四圍行, o係酒店游o下水、曬o下太陽、夜晚再 Dup 個骨就去休息。

冇錯, 去到泰國, 絕對要 Dup 骨 (唔好諗邪o野...), 古法泰式按摩真係一試就上癮...。

第二朝, 天朗氣清, 去熱帶地方, 呢種天氣就最 Fit 啦。尋晚 Dup 完骨先訓, 簡直係精神爽利!!

呢一日出發去外島。要游靚水、玩靚沙, 基本上一定要駁船出海, 唔懶得o架。於是, 我同我老死就一邊發呆、一邊拖著比平時o係香港慢五倍o既步伐, 龜速向碼頭前進....

去到碼頭岸邊見到水漲喎!! 水漲通常都等於大浪, 即刻覺得死伙... 因為係座快艇去, 廿分鐘船程入面, 真係拋到你腰骨都散埋, 慘過座過山車...

我地仲要座船頭, 剷到浪拋高之後再跌返落o黎, 簡直係七葷八素, 最後總算去到近近地o既 Hey Island。講返起o個排, 西方國家陷於一片豬流感恐慌, 所以遊客大減, 我幾乎做o左島主...

當時我仲未學潛水, 所以睇到下面呢o的景色, 已經覺得好正好正 ---

玩到咁上下, 去島上o既餐廳補充一下生化能源, 唔知點解覺得呢把舊風扇好有味道....

玩呀玩呀不經不覺又日落, 返到布吉本島之後o左一間湖邊餐廳晚飯, 佢地會俾客人放水燈。

飯後去o左最熱鬧o既巴東 (Patong) 酒吧街, 不過已經玩得太累, 唔想再拎住部相機, 所以照片欠奉。平時o係香港, 呢o的場合少不免會四圍望女仔, 再不時同o的 Friend 講 "嘩~~ 呢條女索呀!!" 之類o既說話 (男讀者們, 咪同我講你無試過...), 之但係, 去到泰國, 我就只能夠以懷疑o既語氣問:"喂, 你估… o個條女係咪女呢…??"

因為, 人妖實在太多了…。

So, 似乎最明智o既做法係, 速速隊埋枝酒, 再返去搵周公個女談心.....

第三日, 我地再出次島, 今次係去島蛋島。

途中一攝~

俾個靚女你地睇睇啦~~

呢個島比之前o既 Hey Island 靚好多。

而且... 好多魚!!

餵魚的確幾好玩, 但我都係鐘意玩水多o的。而且有咁多珊瑚魚o既地方, 水質一定好好。

呢個島o既地勢好奇怪, 沙灘幾乎呈 U 型, 魚仔集中晒o係一邊, 而另一邊竟然可以完全無人!!

真係玩得好開心!!

前前後後曝曬o左三天, 係時候去搞o下補養 ---- 做 Spa。我可以好肯定咁講, 唔試就笨!!

呢一日仲食o左條幾好味o既芝士腸麵包...

佢實在... 好似某o的o野囉... 一啖咬落去!!

哇~~~~~!! 慘無人道, 斷柴呀~~~~!!!

Part 1 完
蛋島另一邊好大浪冇魚既.............
睇見果張魚圖...真係哇左:50:
以前試過餵魚,d魚係咁攻擊我果2粒的,頂你痛x到............
d相好正:71::71:
個島好靚 d水又清:79:無得頂丫
回覆返上面幾位先。

dragonman 兄, 可能潮汐漲退情況有所不同啦, 我去o既時候反而係有魚o個邊好大浪。因為地形問題, 有魚o個邊俾o的石山夾著, 所以水流其實更急。

verywai 兄 & 史太林兄, 呢度已經唔算係好多魚, 而且幾乎全部都係同一種, 可觀性唔高, 我諗浮羅交怡o既巴雅島會精彩o的, 當然如果有機會潛入海底, 就更加會發現另一個世界。至於俾魚咬, 我最多都係試過手指中招...。第三幅魚相係我老友幫手o係鏡頭外拋麵包引o的魚埋去先有咁o既效果。

好, 開始下半部遊記。

到 Day 4, 我地參加o左 Local Tour 去攀牙灣國家公園, 一個香港人極少會踏足o既地方。基本上都係遊船河o既行程, 活動範圍主要就o係遊艇上。

攀牙灣係一個好大型o既海上風景區, 山水景致有o的似桂林, 上百個形狀奇怪o既小島散o係海面, 確實難得。同船一齊o既大部份都係英國人, 亦有中東人同印度人, 就係唔見黃種人...。

遊艇碼頭附近一攝~~

終於起行!!

呢o的就係攀牙灣入面好典型o既海島, 圓圓地、石頭上面翠綠一片, 冇沙灘, 基本上船隻都係無法靠岸。

o黎一幅遠景:

由於幾條船一齊出發, 所以前前後後都會見到同類型o既遊艇....

o黎多幾幅 Snaps 先!!

船尾... 冇欄杆... 都有機會跌落去...

成個行程就係一口氣駛到最遠o既景點, 然後逐個點玩返轉頭, 所以第一次落船已經接近正午...

呢度係回教徒o既水上漁村, 整條村都浮o係海面, 規模頗大。講到尾, 呢度同大澳o既感覺差不多啦。

但要留意o既係, 泰國係佛教國家, 竟然會有一班回教徙o係咁偏僻o既地方建立自己o既社區, 實在一o的都唔容易。同行o既幾位中東遊客就係特地為o左睇o下呢條村而參加 Tour。

下面呢部就係小型駁船...

哈哈, 跟住我訓o左o係碼頭度, 訓訓o下貼住個地板影o左呢幅.... 可能我將來某一日旅行途中死在路上時, 就係會用差唔多o既視點、角度同呢個世界講再見??

午飯o係遊艇上面食, 菜色意想不到都幾豐富!! 飯後去船尾吹海風...

第二站係 "Khao Ping Gun", 亦即係三十年前某套 James Bond 電影o既取景處。o係海中要換乘長尾船上岸, 島上入口被兩座巨岩包圍, 頗有氣勢。

裡面除o左奇石之外, 主角就係內海灣中形如鐵釘o既岩山, 上闊下窄筆直地插o係海中, 奇哉怪也。

可惜當時光線角度好差, 個島本身o既石山又形成o左奇怪o既投影, o的相實在好唔靚....。呢個就係 James Bond Island...

Close up!!

下面呢幅我幾鐘意!!

第三站開始我實在無法冒險帶相機, 因為開始要座獨木舟。目的地係好幾個小島同有水道連接o既山洞, 近距離接觸奇石都係個不錯o既體驗。

臨走前操舵o既泰國人不斷對我地講一個泰文名詞, 正當唔知佢想點之際, 佢忽然向上一指:"This is what I'm talking about!!" 原來.... 係一條非常像陽具o既巨大石柱, 當堂爆笑!!

下一個島係鐘乳石洞內o既探險, 山洞好深, 有o的地方水深及膝、亦有時要低頭彎腰而過, 比長洲o既張保仔洞好玩得多。

原來山洞終點係島o既山腹地帶, 有一大片濕地同紅樹林, 泥上面全部係蟹仔、彈塗魚、仲有馬騮 ---- 完全勾起高中同大專時代做 Project o既回憶…。

好啦, 終於玩完最後一站, o係遊艇上乾蒸o左成日, 可以落水啦!! 船上o既年輕泰國導遊立即扯著我:"You may jump now!!"

原來係搵我第一個由船尾跳海。船尾o既高度大概有兩三層樓掛?? 雖然係高o左o的, 但本大爺都二話不說, 砰地投奔怒海, 好過癮~~~!!

回程中, 當然又要 Snap 一下...。

返到酒店, 唔少得要整返杯清熱o既沖劑。仲o左一般平安藥物之外, 我無論去邊度旅行都會帶住十包八包, 每晚臨訓前整一杯, 乜o野熱氣、喉嚨痛、暗瘡、便秘、口臭都通通踢走。

當然唔少得泰國特產o既冬蔭功杯麵, 而我亦好懷疑... 究竟泰國o既杯麵除o左冬蔭功味之外, 仲有冇其他味道?? 入到超市, 隨手拎起都好似係唔同牌子o既冬蔭功味...

之前講過布吉我總共去o左三次, 但原來頭兩次我都無試過o係最大o既巴東海灘游過水、亦未o係呢度欣賞過日落, 頂多只係天黑之後去酒吧街飲o野、再順便去沙灘吹吹風。第一次去o既時候, 幾乎每日都安排o左其他節目、第二次就因為酒店太遠, 終於去到第三次先有機會。

第三次布吉之旅, 係 2011年 1月, 玩並唔係目的, 因為我要同一位老死考進階潛水牌 (Advanced Open Water Diving)。忽然扯起條筋去學潛水?? 我實在太鐘意海啦!! 無理由一隻水怪只係識o係水面游o架o麻!! 尤其係兩年前去沙巴浮潛, 見過些少海底珊瑚之後, 就更加堅定我o既決心。

又有人會問:乜唔係無牌都可以潛咩?? 冇錯, 無牌係可以潛, 不過每次潛之前都要上 1-2 個鐘o既堂, 就算你話之前上過, 始終人命關天, 唔會有人夠膽去豁免你。落到水之後, 教練都會好似拖狗仔咁扯實你, 乜癮都冇晒啦。再者, 無牌人士通常只會去一o的唔夠十米水深o既潛點, 可觀性有限。

咁點解要山長水遠去外國呢?? 其實第一個初級牌我係o係香港考, o個次真係深切地體驗到香港水域係幾咁趕客, 西貢o個邊能見度有三米已經要還神, 落到水底乜都見唔到, 都幾恐怖...。所以, 話就話去考試, 其實亦同時借機會去欣賞壯麗o既海底。(先賣o下廣告, 要睇海底相, o係我之後o黎緊o既第四彈遊記就會有, 敬請期待。)

潛水期間o既經歷我唔多講, 反正冇相 (當時我地冇水底攝影裝備), 齋 Talk 超悶, 除非你地有興趣想睇我先再寫啦。下面係一o的我僅有影返o黎o既相:

酒店一角, 無聊一影 ----

整o的美食相先, 潛水店老闆亦介紹o左一間專食海南雞飯o既舖頭俾我地, 果然好食到 Two Thumbs Up!!

大排檔美食, 先來個泰式炒飯。

酸辣炒麵、大虎蝦、泰式炒河同椰汁鹵豬肉....

地道全餐~~

超市甜品。各位, 以後去旅行一定要記住:酒店o個個只係雪櫃, 並非冰格。所以, 放雪糕進去是會溶掉的。

影完相之後, 我地用湯匙一 "畢" 落去... 成兜o野就變到嘔吐物咁款...

然後, 送上巴東海灘o既日落同晚霞....

撞正退潮, 沙上濕濕地反著少少水光...

好啦, 今次係咁多。

後記 ---- 布吉呢個地方, 我諗我以後都會 Keep 住去, 除o左有無數唔同o既潛水勝地之外, 又近又平又方便先係重點, 遇著假期, 隨時自己請多一日已經夠玩。而呢個地方俾我o既最深感受, 竟然係o的西方遊客。

我地去泰國係一個好平o既選擇, 但西方人就o岩o岩相反, 佢地要座十幾廿個鐘頭機先可以o黎到 (情況等於我地去歐洲咁上下啦), 所以o係呢度出現o既西方人, 唔少都係非富則貴。佢地好多都鐘意晚晚食煙隊酒, 日頭就o係沙灘度唔郁咁曬曬曬, 玩一頭半個月先返歸。

見到佢地大大件、成日頂住個大肚腩仲要暴飲暴玩暴食, 然後再望o下細細粒o既當地泰國人, 唔知點解感覺唔係幾好。唔關貧富懸殊事, 而係生活方式o既問題, 感覺上, 富裕國家o既人民都消耗太多資源啦, 其他發展中國家, 永遠都好似為他人作嫁衣咁....。加上泰國向來色情事業發達, 雖然布吉比起芭提雅相差十萬九千里, 但不堪入目o既情景仍然有。好多鬼佬 (恕我終於要用到呢個有乏義o既稱呼) 去泰國根本一心要玩呢o的o野, 玩女已經好好, 更多o既係玩人妖、玩少年.... 而且仲要係光明正大地拖著出街, 我真係接受唔到。

我見過最誇張o既係一個六、七十歲o既白種人阿伯, o係酒吧街招遙地拖著一個十幾歲o既泰國少年, 表情仲要氣高扯揚, 覺得好威, 我都唔知講乜好。

最後, 布吉出名o既靚島基本上只有 Phi Phi Island 同 Maya Beach 未去過, 但正如我o既潛水教練話齋, "你落過水底, 就唔會認為花兩三個鐘來回去靚沙灘係值得o架啦"。所以, 如果下次去唔成泰拳 Training Camp, 我就會向離布吉唔係太遠o既潛水勝地 ---- 斯米蘭群島進發~~!!!
日落相好正:):):71:
好靚,真係好想無憂無慮去一個長旅行~~
泰國對於香港人黎講的確係一個唔錯o既後花園, 大大o既相亦都好靚

不過始終之前亂左一排, 對佢印象係差左d