Toysdaily 玩具日報

查看: 15690|回復: 16

[玩具報告] 龍獄逃出~LEGO 7187~

又是帶有濃厚"補充包"感覺的一組,

補充包的特色是:

單獨組起來沒什麼有趣的可玩性,沒有悅目的外觀,彷彿看起來也欠缺完整性.

但同時有些其他包少見甚至沒有出現,而你又很想要的零件...

這一組龍獄逃出應該完全滿足上面的條件了.

(當然!因為都是我主觀的寫下來的...)

~~~~~~~~

產品名稱: Escape form the Dragon's Prison

產品編號:7187

系列: KINGDOMS

零件數: 185

生產商: LEGO

建議零售價: 19.99US$

出品日期: 2011

開盒之後說明書1本,零件3包.

說明書又回到沒有獨立包裝的時代...(果然是古代系列...)

本組最耀目的零件:

[龍袍]

龍國的馬袍一件,暫時只此一組別無分店.

如果想龍國將軍出來多一點氣勢,這一組你是走不掉的...

龍國騎士

他身上的盔甲其實也是只此一家的.

之前的龍國兵士包中的盔甲花紋跟他是不一樣的.

(忘了拍照比較...)

龍國弩手

看清楚一點他們的真面目,騎士是雙面人(有兩個表情)

獅國士兵兩人

剛好兩套士兵服也有了,真的不負補充包之名.

其中一個士兵是雙面人.

表情滿可愛的.

看看附件了....

不對是龍國監獄才對!

(或者說監獄大門才正確一點...)

就這樣完成了...

一眼看清,沒什麼機關內構.

地方太少了,連LEGO的皇牌機關"跌落黎"都沒有,只有小型投石器一組.

餘件.

可能只是為補充兵力及馬力才入手的一組,對這組感情不太厚,

這次介紹自己也有點草草了事的感覺....

總結:這一組用來殺肉真不錯!!

一度門賣成二百.........

騎士其實幾好,耐何我只愛肉色人仔,所以無玩!:38:
為了騎士才殺這一組,作為徵兵包比上年的監獄set好太多了,雖然上set騎士比本set精美,也有公主,但價格太不親切了
回復 2# jazz4004
無玩LEGO唔會怪你咁講!因為你唔明LEGO的價值,但個人認玩LEGO好過玩其他玩具!:73:
一度門賣成二百.........
jazz4004 發表於 17-8-2011 05:47 PM

條數係咁計的,
一個人仔2草半,4個就1魚.
一馬連袍最少都4草.
咁度城門值6草,差不多啦.呵呵呵.

騎士其實幾好,耐何我只愛內色人仔,所以無玩!
ckc882000 發表於 17-8-2011 05:49 PM

我無膚色歧視的,呵呵呵
回復  jazz4004
無玩LEGO唔會怪你咁講!因為你唔明LEGO的價值,但個人認玩LEGO好過玩其他玩具!
ckc882000 發表於 17-8-2011 05:51 PM

以前細個玩果時唔鍾意跟說明書砌,最鍾意自己想點砌就點砌~,嘛,我會覺得千多元的安尼皇后比這門好玩多了~
回復 7# jazz4004
天同地冇得比,而家乜都貴!lego 吾冼講重貴
以前細個玩果時唔鍾意跟說明書砌,最鍾意自己想點砌就點砌~,嘛,我會覺得千多元的安尼皇后比這門好 ...
jazz4004 發表於 17-8-2011 05:57 PM

而家好似係買大set 比較上會抵d 咁
而家'好似"係買大set 比較上會抵d :he:
回復 9# foxhound
唔好玩呀!一玩返唔到轉頭架!另外最緊要係從始你會係一個"天滅炒家"呀:36:
回復 10# Endless
我玩LEGO都覺得貴,大又貴,細又貴!但無問題,明天2012,嘻嘻!一定勁呀!到時我要找奧巴馬幫我印番d銀紙先!明年玩LEGO IS DIE HEAD :59:因為會無錢或破產
好彩件馬袍真係幾靚…
呢個都夠膽叫監獄?
真係啤一聲…
支持lego貼!:71:
為了騎士才殺這一組,作為徵兵包比上年的監獄set好太多了,雖然上set騎士比本set精美,也有公主,但價格太不 ...
K動戰士渣古 發表於 17-8-2011 05:50 PM

但去年的殺過3組可以砌出一座不錯的城堡,這一組殺過4組都砌唔出較有規模的.各有各好啦.

以前細個玩果時唔鍾意跟說明書砌,最鍾意自己想點砌就點砌~,嘛,我會覺得千多元的安尼皇后比這門好 ...
jazz4004 發表於 17-8-2011 05:57 PM

咁我都覺ANNA'S QUEEN有趣多了,不過你都講啦千多元呀,這一組買過6組回來都一樣好好玩的...

幾有興趣  但係細細粒幾隻  駛唔駛買到咁貴
foxhound 發表於 17-8-2011 08:25 PM

係,我都覺貴,由其是呢連年睇住US定價不變而香港賣價不斷升,同時LEGO組的灌水問題日益嚴重...

而家好似係買大set 比較上會抵d 咁
Endless 發表於 17-8-2011 08:51 PM

一般來說都是大比細C/Q值較高,如果有收人偶的話就明顯了.

好彩件馬袍真係幾靚…
呢個都夠膽叫監獄?
真係啤一聲…
原罪 發表於 18-8-2011 12:17 AM

佢確實可以收一個兵,而且有火力支援,有休息室,只是要兩個兵守一個犯人極不化算.
LEGO講意合,形合就要用花花$$補救了.

支持lego貼!
Gackt 發表於 18-8-2011 02:20 AM

THX!!