Toysdaily 玩具日報

查看: 12001|回復: 16

[玩具報告] 灰藍色的惡魔!!!!—ROBOT魂 SP G-3 GUNDAM (METALIC COAT)完全玩評報告

之前日本搞個魂FES,見到隻ROBOT魂G-3,就已經好想入架啦,跟手知道原來香港都會搞個魂展,重會有公仔賣,當然係忍一忍手,留番依家先出手啦~~
睇左好多大大既POST,都影左唔少靚相^^~~~依家,小弟再拾人牙慧一下,兼之評論一下這一隻G-3。:71:
簡單而言,四個字,驚喜﹗靚絕﹗全身幾乎無野值得彈,而這隻G-3幾可成為暫時R魂 SIDE MS系列中的最佳作品(小弟個人而言),以下將會一一論述。
:71:

個盒今次好特別,雖然又係無得驗屍,不過都已經覺得好OK,呢個封面本身已經好有藝術氣息,非常唔錯﹗
:73: 另外,本身G-3 GUNDAM佢灰、藍既配色好靚仔,呢隻色得天獨厚,用來做封面,加埋兩朵花,即時好精神,無得輸﹗

講番D配件先﹗都係個D野啦,講真,之前隻再版高達出乜,佢都係出乜架啦。點解再版高達無咩特別,去到G-3竟然可以變左做「最佳MS」?主要原因都係係上色同QC部分。:34:

我好仔細咁睇過隻本體,真係唔係好覺佢有咩位置有水口,成隻野好似完整既一隻1/144模型一樣。
之前俾人話得最甘既面相,呢次完全無問題,一點出界位都搵唔到,非常非常完美。
另外,佢既上色非常獨特,全身泛著閃亮的金屬色,拿上手把玩的時候,感覺份外高貴,完全唔似一件$$三魚既玩具﹗:66:

去本體先,大家真係可以近D睇下隻野,完全睇唔出有咩大問題

真係好靚仔,隻色靚,QC又無得彈。

玩下個基本配備先~~其實好多野都已經係出RX782個時講過,依家都真係只係做少少既回顧同埋影多幾下相~~
不過相對小弟成年前既RX782 REPORT,依家玩多左R魂之後,睇野既角度都已經唔同左~~:36:

成隻野既關節實淨,隻手比起第一代既RX782好了很多,拿武器終於可以拿得穩,只係換手個陣重係有D麻麻煩煩﹗

可動度完全無問題﹗呢個我估第二代既RX78都做得到﹗

扭腰向後開槍,我估大家都應該好熟悉了﹗

玩高達點可以唔整一個兩手拿槍MODE﹗

以下開始玩下劍先﹗

可動度極高,拔劍的手勢毫不廢力就弄了出來。:58:

玩下把大野先。呢把大野係靚,不過要影得佢好睇,都真係要一定既技巧。同埋始終舊件幾重,拿係手度好容易會「FING 來FING去」。

睇下佢周圍砍既POSE先~~:77:

玩番支小劍,明顯個氣勢即時弱左少少。:80:

高達無雙﹗:!

呢個POSE既概念係來自MKII既雙劍齊斬架~~

左右開弓﹗:love:

兩個流星鎚﹗G3明明無既野,點解會係佢手上出玩?一個係高達既,另一個係TURN A GUNDAM既武器SET度借用既~~:$

拖住D鎚來行路﹗

飛鎚﹗

裝個彈匣玩下先﹗(來自RX782):)

再來當然就係雙槍啦~~(借自RX-782)

以下即時去一去一個名場面先,呢一幕,我估無咩朋友會唔識架啦~~不過,當年開呢一槍既,唔係G-3啦,只係既然都玩得高達,都順手整埋呢一下出來啦~~呢一幕真係太型了﹗
:! :! :!

無手無頭都影一張啦~~~:DD

槍MODE既報告完畢先~

炮仔MODE,由於炮仔係灰、黑既緣故,睇落去份外有FEEL,幾型仔﹗:34:

即時來一個雙炮MODE

兩支野可以夾係隻手度玩﹗:71:

支矛同之前個支一樣,不過隻手就自從再版RX-782開始而有左變化,一對專用手誕了,變左隻公仔拿矛的時候,唔會再出現成日跌件的大問題。長矛好難擺POSE,因為點擺都好似做唔到心目中既效果,所以小弟都係自己試一試啦,未必影得好﹗~~:35:

GVGN入面高達可以扔左矛出去~~

又可以向前直隊,十足十雙龍高達~~

呢個POSE係向下直插,然後再向上拔番出來﹗:35:

向下插﹗

忍唔住都拿左高達個支矛出來玩,實行玩雙矛~不過由於支野既唔同色問題太過明顯,所以都係由佢啦,一張起,兩張止~~

由於時間關係,小弟遲下先加番D全武裝相上來啦~~

總評:
雖然講來講去都係上色既問題,但係G-3既優點,遠不止於此,有很多細微而用相機影唔到既部分,都係做得好好既﹗
比如佢既PATPAT可以直插魂STAGE既支架,呢一點好多MS機都做得,但係呢點真係幾重要。要知道我地要影埋佢相的話,上一次架,落一次架,如果唔係佢本身有孔「插」上去,我地就要換來換過連住STAGE個個PART。呢個看似係小問題,但如果你玩得佢一段時間,就會明白呢樣野既重要性~~
之後一直都知佢既塗裝係唔錯既,但無想過個QC會係咁好既,真係,作為一隻R魂玩具,原來佢做得好,可以做到呢個地步,真係好難得﹗而我又會係度想,B記既然有這樣的技術,就唔好出其他R魂公仔個陣整到「鬼五馬六」。
大家見我好多相都要背住個盾,其實係由於隻原色有點點單調,佢身上面既武裝又唔多,於是加個盾係後面,等佢睇落去大件D~~

優點::71:
1. 上色真係無得彈,甚至超越了一年多年前F91。
2. 可動度高,呢個就隻隻R魂既高達都係咁上下。
3. 武器上色精美。
4. 手腕有很大的改進。

缺點::42:
1. 換手方面仍然有待改進。
2. 武器既量少左D,如果多番少少的話,會開心好多﹗
3. 之前一直都想佢出少少EFFECT件,點知都係無.....

係度順手賣下魂FES 魂STAGE既廣告,呢個STAGE夠實淨,又夠重,用來玩R魂,真係好輕鬆,D野唔會咁容易掉下來。
不過佢加支柱既位置得一個,所以,如果想多少少EFFECT,可以都係要用番比較傳統既魂STAGE先得~~

如果大家想睇多D相或者其他ROBOT魂REPORT,請到小弟的BLOG:http://hk.myblog.yahoo.com/kkkiii0079:64:
有 D 後悔無入 G3 而走左去入神雷登:63:
nice photo:shiny:
好後悔冇去到買...
唯有買Rx-78-2頂住先
嘩!原來咁正:71:最衰無入到:79:
回哂咁多位大大先~~頭先一直係度打評論,唔得閒回住,見諒見諒。
本來我都以為入左RX782,真係唔需要再入呢隻,係魂FES入面出呢盒,個時都係抱住觀望心態。點知入到場都係買左佢,及後番到家中,一打開個下,就知道呢隻野非比尋常,唔講得笑啦~~
冇後悔入2隻, 但就比人罰款..........:70:
回哂咁多位大大先~~頭先一直係度打評論,唔得閒回住,見諒見諒。
本來我都以為入左RX782,真係唔需要再入呢 ...
kkkiii0079 發表於 15-8-2011 05:35 PM

G-3就是一個獨特的存在!:36:
回復 9# MR_OOO

俾人罰款?發生咩事?~~~
回復 3# chal

後尾我係試玩區度玩過隻雷登,老老實實,真係麻麻地﹗主要係D件太易掉下來啦,同埋造型唔算特別好,隻色又好似怪怪地咁。相對其他同系列既機,佢出得唔算特別有誠意,試比較一下古鐵、鐵甲、勇者王,大家就會明白啦~~
i want to buy but no stock in 魂FES :help:
回復 13# frankfung

第一日去個陣,我見到好多人買SHF,R魂都有,不過唔多~之後我都係入左一隻ONLY~~番打開玩先驚為天人~~~
其實佢D metallic 色 真係一般...
見實物都係麻麻, 勝在可動高...
我買隻144 模型 自改 算 (個人idea )
very nice photos of a very nice toy.  support.