Toysdaily 玩具日報

[其他] 日本雜誌舉辦高達設計比賽,賽果公佈

時光倒流......
這是80年代z高達播放時的設計比賽,留意其中一幅高水準作品是香港的參賽者呢!

的確高水準!
當年十七,現在約四十二,會不會我們認識的人投稿?
的確高水準!
當年十七,現在約四十二,會不會我們認識的人投稿?
clement3 發表於 11-8-2011 09:43 AM

剩係當年80年代識得參加個比賽哩一點,已經勵害,仲要打敗3萬幾個對手,我都想認識吓咁勁嘅人~

我都參加過平成年代嘅同類比賽,亦入圍登過上日本雜誌,可惜今時今日哩種比賽己經只淪落為例行宣傳攻勢之一,話明勝出設計會喺作品中出場但連冠軍嗰個都無咗影,不值得高興~
Tasuku 大當年作品! 好想睇 :52:
Tasuku 大當年作品! 好想睇
regzzero 發表於 12-8-2011 09:33 AM

以原稿Marker投稿,喺晒主辦單位度.......作品不會發還

同高達相關嘅係Strike嘅背包武器套裝機設比賽,當時日本SEED卡通都未上,連世界觀都一無所知之下,只憑大河原幾張設定,就要推想出適合劇中使用的武器套裝,真有點難,後來參賽以一款水中型背包連接錨鏈發射槍(飛錨代替Gundam Hammer),及一款巨刀巨砲兩用武器,耗電量驚人,電線連接背包插滿一排8塊電池。最後無見到官方有公佈過結果......

另有日本機戰OG機設比賽,由諗故事背景設定兼畫草圖到完成花上以月計時間,入圍作品有登過上雜誌,不過連勝出嗰幾位都無如當初約定被使用在遊戲中,其實都只不過係幫個Game做勢嘅活動一個,只好怪我地班參加者自己傻仔啫~

其他參加過嘅不知名比賽更加不值一提~
之前係GUNDAM ACE連載的 SEED ASTRAY外傳漫畫(有白色狗仔, 金色老虎果期)係香港同日本有投犒比賽(應該係模型比賽, 但又唔係好記得包唔包括投設定畫...)
勝出者有機會係連載漫畫中登場, 結果係有登場的, 但只有一兩格(還以為會連載一段時間)
其實都算宣傳, 但起碼真係講得出, 做得到~
我說, 武裝神姬第一屆俺神姬的冠軍Vic Viper成為了下一彈的出品.
同屆也有我認識的香港人投稿入圍被登上電擊的.
雖然說冠軍用Vic Viper來投稿還真的完全是超大利益衝突...
Walker, why the name turn to white..........??? :58:  Is that u???