Toysdaily 玩具日報

查看: 15298|回復: 3

[公共車] 城巴短陣三軸巴士的後繼者 (多圖注意)

(麻帆良市時報記者 / 桜高輕音部記者琴吹 紬報導)
隨住城巴車隊入面嘅短陣三軸巴士車隊,
包括 Leyland / Volvo Olympian 10.4m, Dennis Dragon 10.3m 已經年屆退役之期,
城巴亦必須尋求新車款, 以取替呢批高齡巴士,
另一方面, 隨住香港運輸暑對兩軸雙層空調巴士嘅車身總重限制作出放寬,
加上車廂設備, 乘客嘅乘坐要求令巴士總載量嘅改變,
以及巴士引擎同空調系統嘅改良,
令一架車長同上列巴士差唔多嘅車款亦無須刻意用三軸規格示人,
英國 Alexander Dennis Limited 旗下嘅 Enviro 400 亦喺呢個背景之下登陸香港,
成為城巴車隊嘅新成員, 亦標誌住兩軸雙層巴士闊別廿載之後, 喺今日以另一個新嘅形式喺香港出現

城巴嘅 Enviro 400 同九巴嘅一部同船到港,
同九巴嘅一部一樣, 使用同目前新一批 Enviro 500 Euro 5 標準嘅 Cummins ISLe 引擎,
配用 ZF 6AP1403B 6前速 Ecolife 自動波箱, 仲設有全碟式制動,
同九巴唔同嘅, 係E400 獨特設計嘅車頭樹擋得以保留,
令 E400 嘅形象亦呼之欲出, 呢架城巴 E400 被編號 7000,
主要行走 260 號, 往返中環同赤柱,
隨住城巴接收第二部 Enviro 400 樣辦車 (編號 7001), 城巴已經訂購左 38 架 E400 新車,
並且將會成為城巴現有短陣三軸巴士嘅接班人

今日麻帆良市亦宣佈城巴空調 E400 兩軸巴士隆重登場!
早前九巴 E400 登陸, 已經令 Super Bus 興奮左一陣子,
依家另一架 E400 以城巴裝束登場,
鮮明嘅黄色車身, 再加上車頭樹擋,
更突顯出城巴 E400 嘅獨特形象,
同時亦展現出 E400 嘅獨有個性!

隆重歡迎! 城巴 Enviro 400, 見參!!

證書編號 0966, 全球限量 1600 架

正式落地!!

同九巴 E400 相會

九巴同城巴 E400, 除左車身顏色同車頭樹擋, 仲有乜野分別呢~?

留意城巴車外嘅落車門掣位置同九巴嘅係有唔同,
據聞真車係城巴刻意要求嘅安排以方便貼上城巴標誌

當城巴 E400 遇上城巴 E500

小劇場~ XDD

初音一向最憎 Super Bus 入 E500,
就算係 E400 亦因為佢同 E500 有血緣關係而睇唔上眼,
今日嚟左呢架城巴 E400, 初音自然亦深感不滿

(初音) Super Bus 呢條人粉, 成日掛住 Enviro 巴士,
上次至入左架金巴, 依家又入多架黃巴,
都唔知呢D Enviro 巴士有乜好...

呢個時候, 鏡音雙子嚟到...

(鏡音リン) 呀~今日又嚟左架新車啵~~
(初音) 喂! リン, レン, 你地兩個又嚟做乜野呀?
成日嚟攪攪震冇幫襯, 咪阻住我開工呀!
(鏡音リン) 車, 有新車嚟梗係要嚟睇下呀嘛唔比咩~~~

鏡音リン走上架 E400 前面...
(鏡音リン) 又幾特別啵, 呢架巴士用黃色車身真係襯到絕,
前面仲有埋樹擋添, 簡直型爆~!

(初音) 喂喂, 你地睇夠未呀? 睇夠就行開阻住哂本小姐開工!!

(鏡音リン) 呀! Meiko 姐姐呀!!
(初音) ?

說時遲那時快, 鏡音リン趁初音一時大意, 快手跳上 E400!!

(鏡音リン) Wo~Hoo~~~!!! 呢架巴士就一於比左我地做代表車啦~~
Yeah~~~終於都唔洗要架慢到嘔嘅壓路機啦,
而且又係黄色, 襯哂我地啦~~ XDD
(初音)  (嚇)...!!

(鏡音レン) 家姐等埋我呀~~~~~~

初音終於識得反應, 立即隨後向鏡音雙子窮追!
(初音)喂~~~~~~!!! 你兩個立即同我停車, 比返架車嚟呀!!!

幾分鐘後, Kaito 啱啱食完晏返嚟...

(Kaito) えええええええええ~~~~~~~~~~~~!!!!!!!!!!!! 架城巴 E400 去左邊呀~~~~~~~~~??????!!!!!! OAO
OH MY GOD!!! 有人偷車呀~~~~~~~~~!!!!!!!!!!!!

Thanks for reading~ ^^
好詳細的資料,有創意的介紹:71:
依個應該都可以烈入劇場版, 正 !!
依個應該都可以烈入劇場版, 正 !!
bmx 發表於 1-9-2011 22:18

唔係又要 Move post 呱...? =.="