Toysdaily 玩具日報

查看: 19457|回復: 43

[玩具攝影] SHF: 一切都係由開始: 矇面超人新一號 (多圖)

等左差唔多3年, 笨大終於正式開發SHF昭和拉打呢條血路. 出左咁多平成角色, 相信做緊野拉打迷都對笨大呢個方向十分期待吧. 希望對年輕一點既拉打/SHF迷可以從玩具認識呢一班老前輩, 因為我都係從玩具店既display認識榮光10人的! (我係睇BLACK/RX大既)

要由可動FIGURE 作為出發點堆出穿著布衫既昭和拉打從來都唔係一件容易既事. 固得住可動, 造型可能會受損. 造型OK可動又失色唔少. 但係以笨大而家既技術, 佢有心做的話絕對做得唔差! 呢隻元祖拉打造型同可動亦都無令到FANS 失望! 好似SOME大話濟, 真係可以令大家既回憶重現係書桌上!

大頭仔比例, 原全配合晒特緝中既原作造型.

以新一號黎講, 配件方面叫做到足. 除左一般手形之外, 還跟了風雷電既特效件同Shocker 戰鬥員手上偷返黎既劍.

呢次成品上色水準十分高. 上色以外既膠件全部都上了逍光, 心口隻深綠色我都好滿意, 最怕佢好似M記12寸咁成日用隻好鮮既錄色. 手套同長靴既彫工好detail, 加上隻銀色上得十分之靚, 影上黎D光暗位好有層次感.

變身器上裝上透明件,越對無偷工. 腰帶主身的紅色亦上了gloss, 對逍了光的黑色衣身對比, 效果非常sharp.

身體彎曲的可動性很驚人. 連接性都做得好貼,可以話係perfect. 唔會再好似早期SHF the next 咁分開兩忽, 囋!

一字馬? No problem!

頸巾跟了兩個形態, 頸位有個ball joint, 唔洗坼開個頭就可以裝上, 應該用左D幾好既物料, 因為換左幾次都無個種易爛既化學感覺. 可動都OK,夠用. 不過頸巾可以雕得更好, 覺得笨大係呢度留左力.

對眼好清好靚, 不過頭上對角作為非可動, 令人對未來昭和拉打QC膽心. 話晒個樣真係隻figure 既靈魂. 希望笨大會改改佢.

腳眼又改了關節, 比起新電王的細, 但係依然係新一代的舊腳, 貼地性唔錯+夠力.

劍枋上既Shocker 鷹頭標記碉得幾仔細.

平時只有瓔島一號才跟上的SHOCKER 劍, 幼細得黎造得好精微.

英雄的背影

變身! Henshin! 手臂小左個關節位, 令呢個經典變身pose 擺得無咁自然/難擺左好多.

RIDER JUMP!!

連腳底都有細紋.

大中細. S.I.C. 版無新一. 其實仲有隻舊SD著燈新一, 不過收得好哩, 懶得塭出黎…

老實講, 個人覺得SHF 個頭, 心口, 同腰帶隻色都靚過咩12寸.

新舊對照

新一代就由你接手啦, KUUGA.

W套劇令唔少拉打迷回味到一些昭和矇面超人既元素, 以新舊拉打劇既優點集為一體.

世界的消滅者呀喇, 去死啦DCD!

作為拉打大哥大又點可以無車, 偷住THE FIRST 個架旋風號先, 其實幾夾.

又係你? 路過呀啦, 食蕉啦你!

超人大戰蜘蛛男…舊非可動S.I.C., 其實比新既更有味道

外拍. 舊拉打求其塭D石頭同D花花草草就最match.

出完隻影月, 話無耐就黎隻新一號真係開心死. 呢隻新一號笨大真係交足貨, 成隻figure 都無膠位, 所以好靚仔. 有D少少野當然仲有進步空間 (如頸巾), 但以SHF 既定價真係無得好講, 真好滿意, 任扭唔嬲, 仲幾睇得下. 黎緊既Amazon 同 新二號都係期代之作, 希望隻V3會改好D,唔好令fans 失望啦.
正呀!

我都影左幾幅相係打爆Decade既...  真係英雄所見略同 :35:
insomniac 兄對一號相當有愛~~~影咗咁多正相~~~給你一個讚~~~多謝分享~~~:handshake:
好靚D相...簡直一流啊...:handshake:
呢一號真係好好玩∼∼∼∼:63: 好想買THE FIRST架車頂住先
最後凡幾張好有感覺!讚!!!
大大D相影得好正, 外/內景也PERFECT

新一號我也有入手, 但我發覺官網的圖, 它倆手腕應該是銀色
而我和大大的郤是黑色, SO, 前臂沒有了一體式的感覺.
影到令得黎又自然~
好讚!!!!!!!
SUPPORT,影得好靚~~~~~~~!!:71:
好正既報告!!:71:
正呀!

我都影左幾幅相係打爆Decade既...  真係英雄所見略同
呂品器 發表於 5-8-2011 14:07

未有GIT GIT, 借住DECADE 黎用先 :p

insomniac 兄對一號相當有愛~~~影咗咁多正相~~~給你一個讚~~~多謝分享~~~
Somebody_Ex 發表於 5-8-2011 14:41

係呀, 相信9月出亞馬遜又會好忙

Mr.UM , ninninpk, gnx2,  Lobo, 5329

Thank you :)

呢一號真係好好玩∼∼∼∼ 好想買THE FIRST架車頂住先
Anakin 發表於 5-8-2011 14:51

買啦 :75: 老實講, 架CYCLONE 好物黎架

大大D相影得好正, 外/內景也PERFECT

新一號我也有入手, 但我發覺官網的圖, 它倆手腕應該是銀色
而我和大 ...
CUHUNTER 發表於 5-8-2011 15:20

呢點我無留意到添, 不過呢D位有有色又驚甩色 :(
真係好正~~ D相~十個GOOD
外拍好正:$
decade又做左沙包:DD
隻一號可以同RX合照,重現返RX唔夠揪,一號出場幫拖嘅場面