Toysdaily 玩具日報

查看: 103856|回復: 32

有關價格公報問題

以往玩具日報論壇為了不想用直接價格公報而影響市場, 會用代碼 (! @ # $ % ^ .....  等) 作價錢公報. 由現在開始, 希望所有會員使用 X , Y , Z 等作價錢公報.

例如,

$538 --->  用  $53X 或 $5XX(最佳)或 $5XY(最佳).
$ 14 ----> 用 $1X
$1534 -----> 用 $15XY
$15,369 ------> 用 $ 15,XYZ , $15,3XY

如果是單數字,  用 " 十元以下".

不要用:

$640.45 ----> $640.XY   

除了玩具公司/製造商  (例如 Bandai, Medicom Toy, WAVE, Good Smile Company, Max factory, CM, Aoshima,B-club, TakaraTomy, Tamiya, Yamato, 等等) 官方網有寫官方円價格 (寫官方日元円價, 不要用港元 - 日元兌換), 這樣可以用完整價格. 銷售玩具網站不算是玩具製造商官方網 (例如, YesAsia, Yahoo shop,  等), 不要用那些網站價格

例如,

BM Kabuto , Medicom 官方円價格 (参考小売価格) 是¥18690.

就寫¥18690, 不要轉為港元.

美國玩具用同樣規則. 寫美元價格.  
香港自己出的玩具 (有 license 的, Dragon , Popbox  ) 都用官方網所寫的價格 . 例如, 用 Popbox  官方網所寫的價格.

多謝合作!

[ 本文章最後由 ultimatekuuga 於 5-3-2007 04:28 AM 編輯 ]
原文章由 ultimatekuuga 於 4-3-2007 01:08 PM 發表
以往玩具日報論壇為了不想用直接價格公報而影響市場, 會用代碼 (! @ # $ % ^ .....  等) 作價錢公報. 由現在開始, 希望所有會員使用 X , Y , Z 等作價錢公報.

例如,

$538 --->  用  $53X 或 $5XX(最佳)或 ...

有個小題議:
不如劃一用兩個有效數字來表達吧
這像比較易記
:!明白!!
仲好:)
我一直都係咁叫法^^
一定要用 XY?

其他...例如AB...呢?

公開價錢嘅...好似Montor Hunter Portable 2nd行貨HK$288...一本Game Weekly $13...咁算唔算犯規?

只係想搞清楚...

問題多多嘅小櫻上...

[ 本文章最後由 小櫻 於 4-3-2007 10:59 PM 編輯 ]
習慣了,嘗試改
原文章由 小櫻 於 4-3-2007 10:55 PM 發表
一定要用 XY?

公開價錢嘅...好似Montor Hunter Portable 2nd行貨HK$288...一本Game Weekly $13...咁算唔算犯規?

只係想搞清楚...

問題多多嘅小櫻上...

Answer:
1.不想用直接價格公報而影響市場
2.avoidance of argument about the price.

We would be grateful if you could cooperate with us.
Thank you for your attention.
原文章由 genesicgaogaiga 於 4-3-2007 11:13 PM 發表

Answer:
1.不想用直接價格公報而影響市場
2.avoidance of argument about the price.

We would be grateful if you could cooperate with us.
Thank you for your attention.

小櫻係想問...

例如一本香港中文版Gundam Ace...已經標明「港幣42元」、一隻行貨HMP2nd...建議售價HK$288...喱啲已經公諸於世嘅價錢...並非個別店鋪嘅售價...咁樣得唔得?

當然...小櫻一定會配合貴版嘅規則...不過真係想搞清楚姐...

小櫻上
原文章由 小櫻 於 4-3-2007 11:23 PM 發表

小櫻係想問...

例如一本香港中文版Gundam Ace...已經標明「港幣42元」、一隻行貨HMP2nd...建議售價HK$288...喱啲已經公諸於世嘅價錢...並非個別店鋪嘅售價...咁樣得唔得?

當然...小 ...

We are mainly referrring at the 個別店鋪嘅售價.
Unlike Japan, there is no much 建議售價 of toys in Hong Kong.
吉之島價 = TOYC 價 = 睡橫巷建議零售價又報唔報得??
原文章由 小櫻 於 4-3-2007 10:55 PM 發表
一定要用 XY?

只係想搞清楚...

問題多多嘅小櫻上...

無討任何價格 (公或行 , 用 XY 或 AB, 等. 數學通常第一選擇用 XY 作未知數, 所以用 XY 比較好.
除了玩具公司/製造商  (例如 Bandai, Medicom Toy, WAVE, Good Smile Company, Max factory,等) 官方網有寫官方円價格 (寫官方日元円價, 不要用港元 - 日元兌換), 這樣可以用完整價格.

例如,

BM Kabuto , Medicom 官方円價格 (参考小売価格) 是¥18690.

就寫¥18690, 不要轉為港元.
原文章由 clover 於 5-3-2007 12:18 AM 發表
吉之島價 = TOYC 價 = 睡橫巷建議零售價又報唔報得??

除了日本官方網円價格外, 用 XYZ 寫價格.
明白晒,thanks!
收到!!收到!!!