Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 好多時電影上完..日本戰隊便有......相似戰隊

時間戰隊同《back to the future》拉埋一齊好似有DD夾硬,而我覺得海賊戰隊係因為《One Piece》大熱,唔係《 ...
Toro 發表於 2/12/2011 16:08

其實未來戰隊係東映方面已經企劃左好多年啦, 當初嘅名係叫做「千禧戰隊」(Millennium Sentai)

戰鬥狂熱 J 同周末狂熱嘅關係....... 小弟認老啦, 已經冇乜印象添 :80:

除左大戰隊風鏡五之外, 好似仲有唔知邊套都係同新體操有 dd 關係
最後魔女個仔叫死左ge
yugi 發表於 2-12-2011 04:11 PM

咁死得最少啦:DD
時間戰隊同《back to the future》拉埋一齊好似有DD夾硬,而我覺得海賊戰隊係因為《One Piece》大熱,唔係《 ...
Toro 發表於 2-12-2011 04:08 PM

多謝(toro)大大補完..吾講都吾知
海賊戰隊係因為《One Piece》大熱,我只是找相似..同期..因同期全球海賊熱
鳥人戰隊係神勇飛鷹俠既真人版,唔似抄銀鷹俠
jetman_black 發表於 2-12-2011 01:12 PM

都可以咁講,因為已講過銀鷹俠個原設抄神勇(1972)飛鷹俠,,,(1986)銀鷹俠在美国大紅起來>>>>(1991)鳥人戰隊

(原題:Silverhawks)是於1986年9月8日12月5日之間每週一∼週五帶狀播出,全65集的美國動畫(製作方面為日美合作)
印象中呢套好似係得呢套一個壞蛋幹部都無死過
cchong420 發表於 2-12-2011 12:45 PM

距地又真系做得好鬼馬,或者系甘距地就甘“失去力量”,跟住被封印就算!
呢d資料…其實唔新啦…
官方都好大方講過意念邊度黎…
鳥人戰隊…係因為當年大熱既「東京愛的故事」…
所以先會第一次戰隊有三角戀…

第一集鳥人戰隊

「東京愛的故事」同 鳥人戰隊:71:好想看回
http://www.tudou.com/programs/view/ewX3iQulQKo/

第一集鳥人戰隊
http://www.tudou.com/programs/view/m-g7uZmNiD4/
等我都幫忙解釋下啦~~

首先~~戰鬥狂熬J,本身就唔係日本原創,
係美國野,東映係買版權返黎拍的,\
情況就同蜘蛛人一樣~~

另外,今年年中左右,日本有個有關戰隊199的問答節目,
當中就承認了恐龍戰隊同魔法戰隊,
靈感係來自JP朱羅紀公園同哈理波特~~~

至於海賊......我就不知道了,可能靈感來自海賊王都可以啫~

反正隻船都幾似丫~船上同樣有個劍術一流的人^^
等我都幫忙解釋下啦~~

情況就 ...
jaffehung 發表於 4/12/2011 11:21

所以恐龍首主題曲,個超長(係流行音樂黎講)嘅前奏好大可能真係脫胎自豬玀記,因為兩段音樂俾人感覺真係好似
jaffehung兄
有無多些戰鬥狂熬J美國資料!!:63:找不到:35:
回復 26# 冬暖夏涼小恐龍

有點難度,比少少時間我~~~~
多謝(toro)大大補完..吾講都吾知
海賊戰隊係因為《One Piece》大熱,我只是找相似..同期..因同期 ...
冬暖夏涼小恐龍 發表於 3-12-2011 04:21 AM

樓主提出呢個topic引大家傾.好多謝,原意唔係想話呢樣岩d,個樣唔岩,傾下計咋,見諒.
等我都幫忙解釋下啦~~

情況就 ...

Battle Fever J係東映創作,唔係美國野.
因為蜘蛛俠特撮版o係日本都幾受歡迎,東映想引入美國隊長,再自己原創一個日本隊長,組成一隊日本獨有,有點似復仇者的聯合國戰隊
但後來Marvel唔批老美畀東映,因為當年哥倫比亞電影公司買左美版《美國隊長》真人版版權,日本哥倫比亞亦有拍攝呢類真人超人片《百變龍》,所以東映不能在日本做《老美》,改為推銷一個超舊二打六角色Miss America畀東映做配角,東映當然唔做傻仔,將個design勁改,最終當係原創角色去做,已經唔算係同marvel合作作品了.

因為此變故,《日本隊長》呢個project就搞唔成,東映將個job改頭換面,就變左《battle fever J》,Battle Fever J個Fever,仲有加入舞蹈作戰鬥呢兩個元素,就係東映老大哥平山亨既主意,因為當年非常流行油脂(1978)同周末狂熱(1977),平山就度左一隊"以音樂節制令細胞變化,變身成超人"既作品,最終套野marvel元素基本係零.另一位樓主都唔係錯,呢個project原身的確係一個東映x marvel合作計劃,但商業野係咁架啦,你唔畀美國隊長我,我冇必須為左一個配角買你版權吧.
後來Marvel同東映仲因為版權問題,搞到miss america連玩具都唔出得,兩間公司O既超人片合作亦都完給左.
但BFJ成功在唔再玩美國元素,反而將五色戰隊系列再發揚光大,又為戰隊加入巨大ROBOT(因為蜘蛛巨人非常好賣)成為非石之森原作O既第一套東映自家戰隊,打開左Super sentai系列新一頁.(早年五勇士,皇牌唔當戰隊系列,BFJ先係第一隊東映戰隊,後期到10週年先統一,冠以超級戰隊呢個名.)

回復 26# 冬暖夏涼小恐龍

好肯定係Marvel出的~~