Toysdaily 玩具日報

查看: 19423|回復: 26

[玩具報告] 蒼穹之雪!!!!—ROBOT魂 098 FAFNER MARK SEIN 完全玩評報告

MARK SEIN,點解我要改佢個名叫「雪」,因為佢隻白色真係好憂雅~~:71: 蒼穹之法芙娜入面主角中後使用既新機,佢既特殊能力係同化,即係乜野係佢手入面,都可以同化,例如同化件武器,支野會勁左~~FFN系列出咩,我基本上都入哂了,哈哈~無他,因為有愛,同埋佢既設計真係幾特別,今次第四次玩,應該熟手好多。今次我對呢隻MARK SEIN,好滿意,要俾好高分佢。點解,請睇報告﹗:71:

今次個盒都以往既設計都差唔多,不過好似薄左少少,唔緊要,最重要係好玩啦~~:43:

呢次官圖擺得好靚,好少有,幾個POSE都好值得擺下,因間大家會見到~~
:64:

配件幾豐富﹗兩把劍,一支槍,五舊鑽石,不過係劍柄真係多左少少,有點點兒煩......不過,好多師兄都話,呢隻野係同上次D模係一樣既。呢個看法,只係部分正確,點解,睇評論﹗

先講本體先,珍珠白,令令地,有D COMPOSITE既上色FEEL,正﹗不過,你可以留意到,成隻野既外型同之前個三隻都係唔同既。首先,背部少左D孔,而且手臂又少左D孔,於是,成隻野既感覺即時變得簡潔清新。:61:

呢次已經係第四次玩FFN公仔,關節掌握、擺POSE各方面都已經熟左手。同埋,有一樣野好值得讚,就係MARK SEIN個模同之前個D好似差別唔大,但係玩落手既大大就會知道,之前既FFN,關節怪之外,重係唔太好扭,今次既SEIN完全無左呢個問題,個個關節實淨好扭,唔易爛,而且比起之前粗碌既線條,佢依家SILM左,成隻野醒神哂。:34:

跪地POSE係其他R魂公仔唔難整,但係係FFN系列入面就係難點動作。我見過好多師師整得唔太自然,好多時都係後腳放得唔好同埋無用盡前腳既關節,結果隻腳伸得太直,條腰自然向後翻啦~~:73:

又有一個要讚既位,就係隻手。好記得第一次玩FFN,印象最深刻就係佢隻手度,真係好唔開心,搞一隻手,分分鐘要十分鐘時間,所以個時玩FFN都唔係太想換手。依家,SEIN解決呢個問題,所有既手腕易上易脫,而且好實淨。此外,呢隻手既手指要係尖尖地,好有亦正亦邪既感覺﹗:35: 笨大,你想做得到的,還真是可以做得到,多D出用心既產品來吧﹗

用黑底本身係想突顯隻機,點知打燈個D好難協調,張張相都白哂,好麻煩,我終於明白白色機好難影得好既原因啦,加上小弟既攝影能力都係麻麻地......唯有轉番用白底,之後易影好多了~~:35:

先整張什麼都沒有既POSE先,由於依家佢既關節同手腕都COM玩左,變左個人都輕鬆左,唔會到同隻公仔鬥氣=.=~~

第一件武裝,步槍,無可否認,係幾靚仔﹗:58:

點解會有兩支槍?一支就係MARK ACHT,一支就係佢自己既,就係簡單﹗:x

再來武裝CROSS COVER,橙機的飛標﹗

以下就入到「鑽石」部分了,根據套卡通片既設定,綠色部位是連接位,MARK SEIN可以同化D武裝,好似會勁D~

五舊鑽石,各司各職﹗舊野好靚,而且好穩陣,手腕連接位做得好好,無得彈﹗同埋佢整到舊鑽石中間黑黑地,真係好似有隻手係度拿住D野咁樣~~之前我有想過,呢個鑽石位會唔會係以套入既形式,即係係原有既手腕外套上鑽石層就算數。依家佢個處理可算是最好了﹗:handshake:

玩埋個雙槍先﹗

原來SEIN個支槍係可以分體,ACHT個支就唔可以分體架=.=~哈哈~支槍可以有兩個形態去玩,第一個形態就係分左體咁玩,另一個形態就係拿住成支野係手咁玩。

由這些角度可以看到鑽石既SIZE,真係幾大下,同時又幾靚同幾穩陣﹗:$

去到玩劍部分。歷來,成也劍長,敗也劍長,成是因為把野咁長好有氣勢,但係要玩同影相,無可否認成日整到D野(因為把野太長了)。:(

呢隻SEIN身體輕盈,變左好多動作看起來都好有型啦,同之前既FFN機不同。

舉高手呢個位搞左好耐,終於知道點整。其實我覺得FFN系列既公仔,應該需要一個教學圖,教下人點用唔同既關節位去擺POSE啦。事關佢既關節真係可以做到好多動作,不過,個D動作係平常既機度,可以好容易做得到,但係係FFN機度,就要同時郁幾個關節,感覺有點似係扭計骰﹗~

一劍指天,當然要整下啦~~~今次官圖POSE出奇擺得好,搞到我都係咁抄佢地~~:71: :!

去番去EFFECT PART先,整得算係幾靚仔,不過裝上去個陣都係有點麻煩。

向上開炮,我個隻右手出過一點事,不過最後都算係可以抬起一點的,不過右手就幾明顯有點「不舉」現象,左手就無事~:DD

總評:
ROBOT魂既FFN系列算係成個系列入面最獨特既一條LINE,最明顯就係我地成日提及既關節位,佢的確係整到同REVOLTECH有D相似。
不過,係呢個系列既初始階段,佢既表現唔太理想,以MARK ELF和DREI為例,可以概括以下既問題:
1. 更換手腕非常困難
2. 個別關節非常脆弱,甩手甩腳時時發生
3. 個別關節很難轉動,特別是腳部的問題尤為嚴重
4. 肩膀關節過鬆,時有不舉現象
5. 機身太多無用的孔,雖有助不同機體的武裝CROSS COVER,但不美觀(這是為了節省成本,一模多用而成的,不過成隻機千瘡百孔咁,無左原著入面既美型)
6. ELF的武裝上機身個陣不太穩陣
7. 手臂部太大,和機身的比例不太吻合,看起來怪怪的

之後,MARK ACHT採用了新模,不過仍然有以下問題:
1. 腳腕可動性大減,而且經常鬆脫(不知道這是小弟機體的個別問題,還是其他大大都有相同的問題了)
2. 武裝太重,單薄的機體難以負荷
3. 更換手掌方面有所改善,但是仍有改進空間
4. 個別QC出現問題(DREI和ACHT是魂限,卻出現不可接受的QC問題,笨大真係要檢討一下)

不過,到了MARK SEIN,我是看得到笨大是有誠意的,上述的問題,都有所改善,包括:
1. 更換手腕很快很舒服,主要是連接手腕的BALL JOINT唔會係插入個陣郁來郁去
2. 所有關節比以前實淨,唔會好似MARK ELF的甩下甩下的感覺
3. 整個模都係FFN系列所用的,但身上的「千瘡百孔」不見了」,換來一身輕盈的雪白身驅
4. 腳腕可動性問題解決了

此外,以下是SEIN一點的嘗試:
1. 武器EFFECT弄得不錯﹗
2. 手指尖尖地的設計很不錯﹗
3. 鑽石部分很麻煩少少,不過弄上去之後非常美觀,而且很穩妥,令人喜出望外
4. 全身噴上珍珠白,非常華麗,和R魂系列其他的白色機有天淵之別(SORRY,我的ARX-7和石弓,你們都輸了)

一般而言,白機係R魂入面都係被睇低一線,今次SEIN算係爭一口氣,整體無甚可以挑剔的地方。特別是關節位弄好了一點之後,做動作都容易了很多~
有朋友覺得呢條LINE太多限定,所以對它不感興趣。其實純以玩具的質量而言,FFN系列和AS系列係R魂入面,都係相當出色,加上FFN都不見於其他玩具,所以對FFN有愛的你,R魂暫時是你最好的選擇,謝謝﹗

如果想睇多點圖片或小弟其他R魂REPORT,請到:http://hk.myblog.yahoo.com/kkkiii0079/index?l=f&id=51
:71:
support
我今日都入左
d pose好靚
第一次入ffn要參考先下得

<之前既FFN,關節怪之外,重係唔太好扭,今次既SEIN完全無左呢個問題,個個關節實淨好扭,唔易爛,而且比起之前粗碌既線條>agree!:71:

我都今日買左,但未得閒玩:63:

下個就等佢
好帖十卜
樓主, 既然齊晒...等緊你將佢地一家人拎晒出來影全家福 :77:
呢條LINE大部份都係限定
樓主真係好有愛:71:
我對FFN真係有D愛,全家幅真係要遲少少先影,因為我個影棚好細啦,要搞搞佢先得~~
真係分析得好詳細:71:
至衰lee條line好多都係出限定....:31:
回復 7# deepz

呢條LINE真係好值得玩,因為隻公仔既設計真係幾特別架~~
好貼~留名支持.睇得出大大好用心寫呢個report~support
我想要mark sein 第一次出現個backpack:79:
回復 8# kkkiii0079
我都有買,但只是沒有錢買限定個&#21874;...:70:
回復 10# cavalry01

但係BACKPACK又好似唔夠出限定啦,太少野了~~
What a great report must add marks for support! :71:
回復 12# kkkiii0079

SHF TAjator都出到effect parts, robot 魂ARX-7出到 weapons set, 佢都得:63:
..............要信bandai食到盡的心態:38:
綠色手晶~~~~我仲係唔識分邊果打邊個~~~~:oh: