Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: EMS

花 500 元 改 裝 即 可 大 玩 老 翻 碟

得罪講句, 唔該唔好用無錢同貴黎做玩老翻嘅借口:*

好多人身光頸靚走去玩老翻, 同我講無錢? 我都識不少人月入萬幾二萬, 以上都有, 食餐飯二百幾埋單面不改容, 用個Gucci袋幾千銀, 同人講無錢買隻正版, 叫人點信:*
有人可能會話學生無錢, 問心呀, 幾多學生又手機又名牌袋, 手機新款幾千, 名牌袋都座低幾舊啦呱, 又無錢?
我承認有d真係家境清貧, 但係唔曉去做兼職架? 無時間或唔夠秤去做, 你都重有選擇, 好多PC Online Game現在吾收錢, 任你玩, 你大可玩呢d

講真, 無錢根本唔係一個理由:blame:
真係無錢就要接受現實, 呢個Hobby唔適合你, 而唔係去偷
我都鐘意揸法拉利, 無錢買又去偷, 甘樣你話啱唔啱?
況且眼前既情況並唔係d人真係無錢, 而係無恥:blame:

錯左唔認, 仲要揾借口, 將自己既錯合理化:blame:
我不認同玩老翻係啱, 但亦覺得一時三刻要改亦唔易, 各人亦有自己既理由
但唔該唔好揾借口, 亦唔好厚顏無恥甘覺得玩老翻係無問題, 覺得拉你唔到就吹你唔漲

有甘上下年紀既就諗下, 係咪想我地既下一代都變成無恥之徒:blame:
真係見過有人就老翻既事講: 拉到我咪拉囉
幾得人驚, 即係打劫拉你唔到, 你就會去啦, 無人拉, 强姦你都去啦
無恥, 跟住就變無良, 無良跟住就變無人性, 你想自己同下一代係乜野人?

以上純個人感想:!
原文章由 Ethan_Hunt 於 17-3-2007 11:37 PM 發表

好多人身光頸靚走去玩老翻, 同我講無錢? 我都識不少人月入萬幾二萬, 以上都有, 食餐飯二百幾埋單面不改容, 用個Gucci袋幾千銀, 同人講無錢買隻正版, 叫 ...

巴打唔洗咁嬲...
每個人都有佢既選擇既
可能d人覺得隻隻game都唔值得比錢買先玩老翻:DD
日版下下400幾貴係貴左d
我同d同事一齊交換game玩咋,隻隻買唔多掂
原文章由 Ethan_Hunt 於 17-3-2007 11:37 PM 發表

好多人身光頸靚走去玩老翻, 同我講無錢? 我都識不少人月入萬幾二萬, 以上都有, 食餐飯二百幾埋單面不改容, 用個Gucci袋幾千銀, 同人講無錢買隻正版, 叫 ...

講得好好 , 不過現實 D 講 ,

如果真係冇人拉既話一定通街都係強姦犯 ,

你唔會 , 但好多男人會 ,  你睇下以前 D 日軍點樣對 D 女仔同慰安婦就知啦 ,

D 日本仔夠係一毫子都冇畀啦 , 仲話自己响南京冇大層殺冇強姦過女人添 ,

玩老翻 , 唔會分有錢人同冇錢人嘅 ,

錢永遠响自己身邊係最好既 ,

人永遠都係自私既 , 睇你自私邊樣啫 ...............
真唔明點解玩正版的人要同玩翻版的人對立呢?
同玩翻版的人對立的應該是遊戲商吧??:?
:no:那你們會否覺得是被人利用呢???

ps: 我並非在討論玩翻版是否對錯。
原文章由 linhowai 於 19-3-2007 02:11 PM 發表

係咪現今既教育真係出左問題?大大唔通見到條街有人搶野,會話警察同受害人既事?
原文章由 linhowai 於 19-3-2007 02:11 PM 發表

很簡單的一回事,玩老翻是殺雞取卵的行為

玩老翻 -> 整死遊戲商 -> 佢摺左 -> 我地冇game玩,佢都冇得老翻
原文章由 katoributa 於 20-3-2007 09:20 AM 發表

係咪現今既教育真係出左問題?大大唔通見到條街有人搶野,會話警察同受害人既事?

現今既教育真係出左問題,玩翻版是等同/嚴重過搶野?
引用以上例子,搶古人的東西是合法的。:?

需知道玩翻版的人多半都不會去玩正版的(即使翻版沒有了)。

原文章由 mirage 於 20-3-2007 01:24 PM 發表

很簡單的一回事,玩老翻是殺雞取卵的行為

玩老翻 -> 整死遊戲商 -> 佢摺左 -> 我地冇game玩,佢都冇得老翻

玩老翻 -> 整死遊戲商 -> 佢摺左 -> 我地冇game玩---->呢個好像很合理,亦不排除,但,

玩老翻 -> 免費幫佢宣傳 -> 多人識左 ->多人買左----->咁又得唔得呢?

其實講咁多都係廢up,我講我果d,我最想說的是,沒有了翻版,所謂正版都活不了。

大大又何必太執著。

[ 本文章最後由 linhowai 於 22-3-2007 08:49 AM 編輯 ]
原文章由 linhowai 於 22-3-2007 08:40 AM 發表

現今既教育真係出左問題,玩翻版是等同/嚴重過搶野?
引用以上例子,搶古人的東西是合法的。:?

需知道玩翻版的人多半都不會去玩正版的(即使翻版沒有了)。

玩老翻 -> 整死遊戲商 -> 佢摺左 -> ...

嘩....你d 理論好獨到:DD
但可惜應該無咩人會同意你o既論點.....
雖然有名氣後可以從其他地方搵$,但你以上講o既野我都覺得係廢up!
我雖然讀得書小.....但唔好蝦我:^
原文章由 linhowai 於 22-3-2007 08:40 AM 發表
沒有了翻版,所謂正版都活不了。 ...

你的見解理論太獨特了,算我不懂得怎樣討論下去