Toysdaily 玩具日報

查看: 3596|回復: 21

[吹水專區] 阿聯酋球員侮辱對手??? (十二碼用後腳射波)

阿聯酋周日以 6:2贏黎巴嫩的國際友誼賽引起風波,事緣阿聯酋中場阿圭拿在 76分鐘射 12碼時,竟用後腳施射,雖然當時射入成 6:2,但教練卡坦歷認為他不尊重對手,已即時換他離場,阿聯酋足總亦稱會作內部處分。綜合外電(阿聯酋)

http://www.youtube.com/watch?v=ultDaICPTB4

http://www.youtube.com/watch?v=6Qj_y6ZKafc

而球例黎講,佢真係冇犯規...
但會唔會因為用後腳射波,變相冇體育精神???
因為佢係十二碼既關係,所以用後腳射就冇體育精神???
如果平時用後腳射波就冇事???
我覺得佢的行為同以下情況係一樣既,
咁如果佢舉中指呢?
或者串人呢?
講粗口呢?

重點係不尊重對手,
不過不尊重這三個字的確好見人見智...
如果你上司輕拍你瞼部你會感到難受,覺得佢不尊重你...

我覺得,依件真是好清楚,個足球員有心侮辱佢的對手,這明顯是不該的行為。
我覺得佢的行為同以下情況係一樣既,
咁如果佢舉中指呢?
或者串人呢?
講粗口呢?

重點係不尊重對手,
不 ...
隨感一亡魂 發表於 20-7-2011 03:41 PM

我覺得佢可能係HIGH大左...
感覺就係過左個龍門之後係白線前面停低...
之後用後腳黎射波一樣...
好似少林足球咁樣...
我覺得佢可能係HIGH大左...
感覺就係過左個龍門之後係白線前面停低...
之後用後腳黎射波一樣...
好似 ...
小堅 發表於 20-7-2011 04:05 PM

5:2又抵佢high既,但嬴得黎唔串,才會嬴得掌聲架麻...
5:2又抵佢high既,但嬴得黎唔串,才會嬴得掌聲架麻...
隨感一亡魂 發表於 20-7-2011 04:16 PM

佢後備上陣冇耐就玩D咁既野...
真係覺得佢想上位...
就算贏到9:0,都唔會咁樣射波...
佢後備上陣冇耐就玩D咁既野...
真係覺得佢想上位...
就算贏到9:0,都唔會(應?)咁樣射波...
小堅 發表於 20-7-2011 04:21 PM

但事實證明佢衰左啦~
但事實證明佢衰左啦~
隨感一亡魂 發表於 20-7-2011 04:25 PM

如果今次唔係咁樣...
係互射十二碼出現呢個情況...
會唔會結果又唔同左...
會話佢怪招入波???
如果今次唔係咁樣...
係互射十二碼出現呢個情況...
會唔會結果又唔同左...
會話佢怪招入波???
小堅 發表於 20-7-2011 04:29 PM

依個就真係好問題...
我覺得點都好,正正經經射波就最好...
不過正正經經又點上位呢...
依個就真係好問題...
我覺得點都好,正正經經射波就最好...
不過正正經經又點上位呢...
隨感一亡魂 發表於 20-7-2011 04:51 PM

所以根本係因為大比數勝之後用後腳射十二碼無體育精神...
定係用後腳射十二碼無精育精神...
當然係呢件事上面佢根本唔尊重對手先...
位就真係上左,不過可能個名就臭晒...
友誼賽都玩d咁既野真係唔應該羅
友誼賽只係想互相切磋下姐~你亂插花亂過人娛樂下雙方觀眾冇問題
但你唔正視去踢十二碼就唔應該羅
我唔知佢地點解打友賽都可以打到要踢十二碼,亦唔知有咩令你有衝動咁踢
但剩係你羅個背脊對住人就已經唔禮貌
我覺得唔係用後腳入波既問題,而係佢既態度令人覺得佢唔尊重對手
就正如,如果佢用件衫蒙住個頭來射,我都覺得佢唔尊重對手

p.s呢球波好難救咩?:45:
我覺得唔係用後腳入波既問題,而係佢既態度令人覺得佢唔尊重對手
就正如,如果佢用件衫蒙住個頭來射,我都覺得 ...
verywai 發表於 20-7-2011 05:29 PM

照計個波咁慢佢應該夠時間撲過去,但可能比佢嚇窒左掛:44:
所以根本係因為大比數勝之後用後腳射十二碼無體育精神...
定係用後腳射十二碼無精育精神...
當然係呢 ...
小堅 發表於 20-7-2011 05:04 PM

你個題目很難一概而論...
依D真係好見仁見智...

如果換個情況,球隊輸緊波,0-6,無得追架啦,
個個隊友死哂狗咁,
但得依條友繼續面帶笑容旨在參與咁既態度追波,但無人知佢追乜X,
因為成場波都佢毫無建樹淨係跑來跑去傳下球咁...(又假設個教練無換佢走)
你可以解讀成:
1-條友根本無心踢,嬴輸佢都不在乎
2-得依條友有體育精神,值得鼓掌

咁你話點擇好...

又或者換個生活化D的例子,
你打街機拳皇/高達,對手讓你單手,重要咁都嬴埋你,
雖然佢無繼續向你叫囂/串/諷刺你,但你打唔打佢好?
無論點依個位你鬧人或打人都已經無哂體育精神...

但我係旁觀者我會覺得讓單手果條友唔岩咁lu...
照計個波咁慢佢應該夠時間撲過去,但可能比佢嚇窒左掛
yugi 發表於 20-7-2011 05:38 PM

佢見到條友可以串到咁踢法...
場波又輸成咁,都無哂heart lu...
頭像被屏蔽