Toysdaily 玩具日報

[影片] 日本片 -- 盜日者

唔知呢度有冇人對呢套日本電影有印象,
記得呢套戲曾經喺無線星期六晚播過,
雖然果陣仲係讀緊小學, 而且只係睇過頭半 Part 少少,
最記得片中做物理化學老師同佢D學生喺旅遊巴士比一個老伯挾持,
同埋個老師偷入發電廠偷走一桶野拎屋企唔知做乜,
近日心血來潮揾揾呢套戲嘅來龍去脈,
原來呢套戲講一個老師想自製核彈 (嘩黐線o架...?)
而佢潛入發電廠 (依家要叫核電廠啦) 就係要偷走核電燃料,
再拎返屋企提煉出用嚟製造核彈嘅鈈元素金屬,
再用嚟自製核彈, 整個故事聽落好似幾荒誕,
但係睇番原來呢套 1979 年嘅作品喺當時係好評之作,
而且由菅原文太飾演嘅山下警部簡直帥爆!
好想揾 DVD 睇~~

喺 Youtube 揾到, 不妨一睇~
http://www.youtube.com/watch?v=9 ... n_order&list=UL

p.s. San Diego Comic-Con, 7 月 21 隨時候命!!

check on my 暱稱: Taiyō o Nusunda Otoko
:34:

I remember it so well when I was a kid watching it on TV... remarkable movie, Its background music is excellent too.
以前在TBB睇過 +2

澤田研二飾演一個到核電廠偷放射性原料整原子彈的化學教師,好破格~

呢套片的港版正版DVD好平,只係廿蚊左右~
有睇當年無線配音版,后來再買DVD重溫.
日本電影黍講拍得相當不錯,澤田研二演技出色.

真識貨:71:
呢套好戲!我都有隻DVD,故事反影左好多野,例如:為左達到正義目的,係唔係就可以不擇手段?(山下警部為制止阿伯同9號,就除便答應佢地要求,但根本無做到,也是9號要找山下警部對談的原因。)
日本教育問題:城戶老師在堂上教原子彈製做方法,有學生問"這個跟考試有沒有關係?"---學生讀書只為考試?