Toysdaily 玩具日報

查看: 11538|回復: 4

[公共車] 似曾相識嘅小巴車款

所指嘅, 正係日產 Civilian 小巴 (前身為 Echo, 香港以前嘅日產 14 座位小巴亦係以 Echo 命名,
一直至 1980 年代至同日本睇齊使用 Civilian 呢個名字),
皆因呢款車喺 1970-80 年代喺香港嘅公共小巴市場曾經係一家獨大, 隨處可見,
一直到 80 年代, 更推出冷氣小巴, 名字亦同日本版睇齊使用 Civilian,
以迎戰對手, 當時嘅小巴界新力軍三菱推出嘅 Rosa 冷氣小巴同埋豐田 Coaster,
同埋迎合當時小巴冷氣化嘅潮流, 因為 Coaster 可靠嘅性能同容易維修等優點,
依家香港嘅小巴公司都傾向使用豐田嘅產品, 日產亦因此喺香港公共小巴市場上悄悄地消聲匿跡 :ice

Tomytec 最近亦推出呢款喺 70 年代推出嘅 日產 Civilian 小巴, 屬於長陣設計,
雖然唔係香港 1970-80 年代常見嘅小巴版本,
但係亦係值得一入嘅車款, 當然如果可以出到香港小巴版本一定更加正!
Tomytec 嘅 Tomica Limited Vintage Neo 系列出嘅車款的確吸引,
早前已經入左兩架日野雲梯車同油車, 依家仲出呢架小巴,
真係怕自己會跌入呢個無底深淵...  :ice:

TLVN Collection

Thanks for reading~ ^^