Toysdaily 玩具日報

查看: 8592|回復: 20

[分享討論] 仿限定電鍍版 OYW ver RX-78-2

這是模仿限定版而作, 不知是近期限定版D質素差了或笨大有心另創style。 D黄色、紅色同藍色已不是鏡面電鍍, 改用金屬紅黄藍, 所以我用Gaia星光金、 Ricebox metallic red 同 Finisher Pacific Blue 代替。

電鍍銀用圓點電鍍銀,這隻電鍍銀有個好處就係乾了可以用手觸摸,(本人試了很多不同銀色, 一是不夠電鍍感, 一是不能觸摸。)

做金屬感最大心機是全身要用細沙紙磨過,看一看D面有無因塑膠收縮而有凹面, 處理好之後上光亮黑(或上黑後再上透明漆直至濕面), 待乾透後再上圓點電鍍銀, 因巳稀澤所以直噴, 距離大約30cm, 用較大氣壓, 這樣的微粒會少一點, 鏡面感會好D, 但每次只可薄噴, 乾了、 check件、 再噴, 我就做了3次先覺得滿意。

比電鍍版更好!:71:
Good:71:
點解Bandai而家少咗鏡面電鍍版? 理由好簡單~因為電鍍成本而家好高,但係客觀環境又唔容許Bandai提升定價,所以咪出埋D 根本唔係電鍍嘅彷金屬色咪就係所謂嘅Extra Finish囉。
點解Bandai而家少咗鏡面電鍍版? 理由好簡單~因為電鍍成本而家好高,但係客觀環境又唔容許B ...
chukkkk 發表於 6-7-2011 10:52 AM

:50:其實extra finish算唔算電鍍?
其實extra finish算唔算電鍍?
Tdot 發表於 6-7-2011 12:00 PM

唔係。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
回復 2# regzzero
謝謝欣賞!

回復 3# chukkkk
但D所為嘅電鍍版都係特別貴,真係唔值。
唔係。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
chukkkk 發表於 6-7-2011 01:24 PM

那麼extra finish用左咩料所以收這麼貴-0-?!
多謝大大的分享及細心講解
本篇將編入精華
期待大大日後的分享
^.^
多謝版主賞識,分享交流才是進步的動力,日後一定分享本人之成品。
:71:great paint work.
Wish your photos are bigger...
very nice work.  support:71:
那麼extra finish用左咩料所以收這麼貴-0-?!
Tdot 發表於 7-7-2011 09:43 AM

只不過係响D件上面經過銀色+透明色噴油或金屬色噴油加工之嘛,但係工序多咗,日本人工又貴,咁定價又會係按成本乘以一定%計算、正常唔會因為成本高咗就减低%去計算定價。
如果,把藍色和紅色,也改為銀底藍和銀底紅,就天下無敵了。
手工幾正wo,師兄,係隻手掌未砌好,請問滲線會吾會影响金屬感,我也在噴金屬色!:71:
店喎:shiny::shiny: