Toysdaily 玩具日報

[詢問] MARK3 戰損甩色越黎越嚴重

我放係個防潮櫃內, 真係一D   事都無
而家條腰甩到變左好淡既粉紅色,
望落去好明顯2隻色
有咩方法補救?拎去hottoty有冇方法搞返?
如果重 ...
wayne1117 發表於 28-6-2011 06:24 PM

不如噴灰色啦,
其他玩家的mark 4 & 6 有退色現象嗎?
其他玩家的mark 4 & 6 有退色現象嗎?
twinsenckw 發表於 29-6-2011 01:15 PM

我無問題    wow
我只MK6盘位D软胶已经开始有甩色的迹象了。。。。。
markuse 發表於 29-6-2011 12:20 AM

我都係呀!!!!!!
我屋企唔夠位display, 所以我放返入盒, 早幾日攞出嚟嘅時候, 發覺隻MK IV個屁股有啲"痴"住個盒, 仲有啲紅色"痴"咗喺個盒度, 原來已經開始甩色喇:time:
我放係個防潮櫃內, 真係一D   事都無
gekigoke 發表於 29-6-2011 10:45 AM

防潮display櫃? 邊度有得買, 我都好頭痛潮濕問題!
我都係呀!!!!!!
我屋企唔夠位display, 所以我放返入盒, 早幾日攞出嚟嘅時候, 發覺隻M ...
toms110 發表於 29-6-2011 01:20 PM

可能溫度太高
溫度都有關, 但應該係物料同油問題佔大多數, 因為我隻舊版MK II都無事........
隻軟膠料眞係麻煩,HT 真係要諗吓,我怕遲d隻mk5 同mk2 都同一命運!
更不用說將來的ironman
我都係呀!!!!!!
我屋企唔夠位display, 所以我放返入盒, 早幾日攞出嚟嘅時候, 發覺隻M ...
toms110 發表於 29-6-2011 01:20 PM

我覺得新買嘅玩具,如迫不得以要長期放盒收藏(當然不建議),必須放係空氣中一段時間待顏料揮發一下先入盒,時間長短難講。始終工廠趕出貨,唔會浪費時間等佢慢慢乾。
防潮display櫃? 邊度有得買, 我都好頭痛潮濕問題!
BigOil 發表於 29-6-2011 01:24 PM

我自已買了個BILLY 櫃, 再加了3M 防水膠邊,再用GLASS膠封邊,  再放吸濕elephant   ,  效果幾好, 我屋企係好 潮濕

我隻隻Ironman 都好似全新
溫度都有關, 但應該係物料同油問題佔大多數, 因為我隻舊版MK II都無事........
toms110 發表於 29-6-2011 01:28 PM

Mk 2  隻顏料唔同, 較穩定,        MK4  隻色係Gloss Red , 所以最好拎出來
小弟隻MARK 4 二月份買,無入櫃(無位放展示櫃),不過係放無太陽照倒既地方,溫度唔高,所以"暫時"性見唔倒有問題發生,但個人覺得,軟膠料預咗有變化就一定,只係時間問題,遲一日變差變壞己經當賺咗,畢竟再貴既玩具都有變既一日。。。。。
恩!来吧!见证悲剧的时刻吧!
markuse 發表於 29-6-2011 12:49 AM

我個隻都有....
肉眼睇唔多覺
但用電筒一照就現形
:55:
我都係呀!!!!!!

迟下揾好只红色,重新上过色算咯