Toysdaily 玩具日報

查看: 9302|回復: 18

[玩具報告] [Hasbro] 美國隊長: 復仇者先鋒 - 3.75" 電影版 Captain America (多圖 25+)

Marvel Studios 將 Marvel Universe 推上大銀幕的計劃正進行得如火如荼, 繼Iron Man, The Incredible Hulk 之後, 再有雷神Thor (已於4月尾上映)及Captain America, 而後者可算是Marvel Universe中最受歡迎的超級英雄

Hasbro所推出的3.75"系列玩具, 漫畫版的角色較多, 已推出的電影版玩具就只有Red Sukll及這款Captain America

這款玩具於香港收藏家們口中評價普通, 但我希望借此post改變此觀感

其中一項被批評的地方是眼睛的上色, 給人一種"鬥雞眼"的感覺, 我不認為此問題出現於本人所購入的一款中

靴及鞋上的細節被充份表現出

電影版的設計比漫畫版較複雜, 褲子位置可見到褲袋等細節

漫畫中頭上的白翼, 於電影版被印上的花樣取代

此Figure其中一個好處就是多配件, 一共3件, 先看頭盔, 兩條帶為軟膠

戴上頭盔的樣子

手槍一支, 表面有銀色

可放進傍邊的槍套

美國隊長的招牌盾牌

背後少有地上了顏色

膠帶可於手臂上使用

裝上所有裝備, it's time to kick ass

關節與同系列Winter Soldier, Bucky一樣

手部可緊握手槍

盾牌可套上左或右手上

與同系列玩具一樣, 可動性中上, 缺乏二頭肌關節令手部可動性較部份Marvel Universe玩具差

可做出蹲低動作

頭部關節因為頭部的大小, 可動範圍有少許限制

與電影版Red Skull比較, 雖然電影未推出, 但估計比例上Red Skull太矮小

Captain America: 快交出Cosmic Cube !!

Red Skull: 它只是一件藍色透明膠, 不必用槍吧 ...

模仿電影poster的動作, Hasbro會否推出沒有面罩的版本呢

希望閱讀過後, 你會對電影版Captain America產生興趣
:78:

You may be interested:
Red Skull
http://toysdaily.com/discuz/thread-157315-1-1.html
Captain America (Steve Rogers)
http://toysdaily.com/discuz/thread-155841-1-1.html
Winter Soldier
http://toysdaily.com/discuz/thread-157069-1-1.html
Bucky Captain America
http://toysdaily.com/discuz/thread-156717-1-1.html
US Agent
http://toysdaily.com/discuz/thread-157082-1-1.html
Marvel Universe in 3.75"
http://toysdaily.com/discuz/thread-157309-1-1.html
呢兩隻真係天生一對的......
依隻我都係睇完trailer之後入左
雖然我覺得佢腰粗左d不過我都幾鍾意依隻cap
頂帽仲可以俾其他3.75戴:DD
那個大頭浪費了身上的細節部分....orz

看一看後面, 原來....
深色大腿淺色pat:56:
我果隻有d腳仔軟
d可動性好似不俗
但樣就麻麻...
大大這隻雖然沒有”斗雞眼”,
但他睡眼惺忪的眼神
實在令這隻關節和雕刻都做得不錯的3.75扣了分....可惜
好正咁喎.:71:

不過想問下股關節係唔係ball joint呀?
本人對ball joint 極度反感:72:
個人比較喜歡電影版的CAP多過漫畫版,
衫的DETAILS設計好靚。

可惜未有時間搵�買這款CAPTAIN:31:
反而我唔係幾鍾意侉呢款有大patpat位, 之前mu出的bleeding edge iroman又係咁, 個大脾向後幅度只有好少
大大這隻雖然沒有”斗雞眼”,
但他睡眼惺忪的眼神
實在令這隻關節和雕刻都做得不錯的3.75扣了分.. ...
大ken 發表於 23-6-2011 09:02 AM

雕刻做得不錯?
不能認同!
好似未訓醒錦.....
好肉酸~~~~~~~~~~~~~~~
回復 2# gumng

Red Skull高度真係唔得 :ice:

回復 3# direngrey9

我都覺得唔錯嫁 :DD

回復 4# 手榴蛋包飯

又真係好似有小小色差 :60:

回復 6# KGarnett

我會同意個樣係成隻最差既地方 :78:

回復 7# 大ken

頭部係最差既地方, 下巴雕刻太簡單 :o

回復 8# hkfelix1984

唔係ball形, 但係同iron man 2系列ball joint玩法一樣, 真係幾麻煩 :Q

回復 9# kiwi

漫畫版將支國旗放上身, 電影版巧妙咁用d帶黎重視番隻色, 有趣 :D

回復 10# kyostanley

其實邊個會影後面, 我都prefer高可動少少 :x

回復 11# gumng

我覺得身體d細節唔錯嫁 :52:

回復 12# Aunbis

頭部係最大敗筆 :55:
大大一次過回覆曬.........勁:71: