Toysdaily 玩具日報

查看: 3158|回復: 14

[新聞] 2012末日傳言

法國政府異端教派監察機構Miviludes警告,由於許多國民相信2012年12月將是世界末日,恐觸發大規模自殺潮,將密切監察一條傳言能逃過末日的西南部村莊,以免發生不法事件。
網上流言 法村莊唯一倖存地
有關末日預言建基於馬雅曆法於2012年12月21日終結,揚言地球將在當天毀滅。經荷李活電影渲染,所謂「預言」傳遍全球各地,在法國更有很多人信以為真。其實自羅馬帝國瓦解後,西方社會已出現過至少183次對世界末日的錯誤預言,惟現今資訊發達,卻令這些預言迷信傳播更快。Miviludes報告稱,近期自然災害不斷,民眾對經濟崩潰的憂慮日深,令末日預言更有市場。
近月大批末日論信眾湧往位於法國西南部的山頂村莊比加拉什(Bugarach),網上有流言聲稱該處會是末日時唯一能倖存的地方。該村莊位於卡爾卡松(Carvassonne)附近,人口只有200人,網上有人揚言當地一座山「受磁場包圍」,是「外星人的秘密基地」,甚至有指當地有地下秘道,「可通往另一世界」。
「大生意」 美異端教派設據點
受流言影響,當地樓價上升,Miviludes亦憂慮當地發生騙財或心理操控的事件風險增加。主席弗內什(Georges Fenech)上周曾到訪該村,發現異端教派美國藍慕沙啟蒙學院(American Ramtha School of Enlightenment)已在當地設立6據點,其他「宗教大師」及組織亦在當地酒店舉辦收費講座,弗內什指這些活動是「大生意」。
藍慕沙啟蒙學院由美國人奈特(J.Z. Knight)創立,聲稱跟從在3.5萬年前與亞特蘭蒂斯(Atlantis)戰士作戰的雷姆利亞(Lemurian)戰士藍慕沙的教導,並揚言已發現不死的秘密。Miviludes表示,其他受注意的組織,包括聲稱曾多次接觸外星人、要炮製複製人的雷爾教派(Raelians)。
弗內什指斥末日預言是「劣質天文物理學的大雜燴」,但末日狂熱並不可一笑置之,過去一些邪教組織便利用末日論,炮製多宗集體自殺事件。他們希望提醒公眾小心
people need suffer
:45: yes, we are all going to die...
記得我喺 5.21 果陣出過一篇 Post,強烈譴責 Camping 呢D喺度宣揚末世論嘅人,
同時亦譴責果D冇經大腦諗過就人地講乜佢地就信乜又附和,
不過相信睇嘅人都唔係好多,
講真呢D咁嘅預言真係可以害死好多人,
喺五二一前兩日見到果D人我都已經火滾,
甚至當住佢地面撕爛佢派比我嘅傳單, 喺當街鬧爆佢地我都唔怕!!
但係我又真係唔明白點解呢D所謂預言家喺度廢噏都竟然有咁多人信?!!
唔通佢地真係比人洗腦?! 定係佢地一個二個真係冇腦o架?!!!

所謂前車可鑑, 偏偏呢D咁荒謬絕倫嘅事竟然可以係咁 Loop, 哀哉!!!
:66:人地瑪雅族都澄清左, 今年唔係世界末日, 而係新時代誕生...
如果真係一下就咩都無曬就簡單得多了~
沒有恐懼的末日一點都不可怕!
回復 5# 香港人

瑪雅族都滅絕左 何來瑪雅後人?!
講真,世界係咪未日我就真係唔知。不過老美個黃石公園真係爆左就真係未日啦。
同聖經講得都幾以架,三分一人會死,報紙話如黃石公園真係爆左,三分二美國都會有事
咁老美係世界地圖又真係三分一個世界,你都咪話唔以
講真美國老咁衰....成日話自己乜野自由國,咪又係四圍搶......成日搵人開戰,佢不知幾想搞我地中國,佢最想大陸去收台灣、釣魚台.....等美國老有籍口打中國........
要死都係老美佢地行先啦。
大家覺唔覺呢,未日之說,都係西方國家傳出黎既,唔通只係鬼老先識得預言未日
中國就唔會有未日咩??中國人玩預言野都唔差喎,又紫微、又風水、睇天象....等等
點都唔差得過鬼老掛
再睇下外國預言都係呢兩千年內既事,中國都唔只兩千年啦。(瑪雅幾耐我唔知啦)
中國都冇出過咩未日預言喎,要未日都係講全世界既事,點會由一個地方話未日就未日呢

唔好信咩未日論啦,努力做人好過啦
回復  香港人

瑪雅族都滅絕左 何來瑪雅後人?!
kaselai 發表於 20-6-2011 12:27 AM

瑪雅族係有後人...
中國有 推背圖
而家都推到最尾個幾幅圖勒
頭像被屏蔽
真的假的,都只有等著瞧
頭像被屏蔽
我睇咩預言都好.....
只當係其中一種用黎消磨時間既娛樂....
理鬼佢咩.....做好自己....做好每一日啦~