Toysdaily 玩具日報

查看: 14159|回復: 25

[改造交流] 簡單分享 repaint 頭雕之工具

有很多大大都想知道
重塗頭雕所需的工具,
以下就是平日我常用的...

1. 模型用塑膠彩: 無味, 無揮發性, 無腐蝕性,  
2. 珍珠色塑膠彩: 用作塗嘴唇, 使其更為潤色
3. 畫筆: 由 0~000號, 越幼越好
4. 小匙羹: 是外賣留起的, 既實用又環保
5. 梳: 當然是梳理頭髮啦
6. 綿質手套: 避免弄污頭雕
7. 洗指甲水: 既可洗走原有面相, 但又不會腐蝕頭雕,
因為用於手洗指甲, 所以大多不會傷皮膚, 且氣味溫和!
用棉花棒輕輕一塗, 待一兩秒再抹就可以了!
8. 棉花棒
9. 色碟或調色盤
10. 像根圈: 要扎起頭髮才方便上色
11. 削髮梳: 一面是梳, 另一面是內藏刀片, 可削薄頭髮
希望這簡單介紹, 可以幫到大家對重塗有進一步的了解!
謝謝觀賞!!
Thanks for yr info!! 幾實用!多謝先!
這些材料是不是只是針對女性figure而用?
1. 模型用塑膠彩: 無味, 無揮發性, 無腐蝕性,
(這些跟傳統的Arcylic有甚麼分別? 是不是不能用雙星郡氏的油?)
(另外能否closee up一下圓形樽的牌子? 後排一支支的又是甚麼呢? )
2. 10 和 11 可在那裏購買?  透明橡筋很方面!! 不怕甩色!!
頭像被屏蔽
回復 2# realclivea

回答1...
因為家人不想嗅到模型油的味道
所以找到這些 arcylic
後排一支支...

圓形樽

10 在一般賣女孩飾物店有售, 因是透明, 根本無色
11 在吉x島10蚊店, 貨量極少!
超級感謝樓主的分享!:71:
:71: very useful information!! support!!!
很有用的資料:71:
須然在下無法實踐,知多一點也是好事!
多謝大大的分享~ 十分有用的參考:71:
PS. 請問1. 模型用塑膠彩 可以在那麼買??
THANKS YOU~!~~~~~:71:
:$超實用的~感謝大大分享:71:
好好既分享 !!!:handshake:  THX ~~~:71:
請問1.arcylic,有那幾隻number的顏色是比較常用的?
回復 12# kaijinx1

其實好視乎你做啲乜?
我起初諗住幾支搞掂,
點知原來好多顏色都有用,
所以買咗好多支!
Thanks for sharing!  One thing I must use when painting face - magnifier.  Maybe I am older.
回復 14# mgbb

唔好咁講,我都老花喇!!要除低眼鏡先畫到!