Toysdaily 玩具日報

[劇場創作] SHF - Kamen Rider劇場 (序章)

小弟第一次既試貼+試作...請多多指教:35:

Decade : 新世界...。

? : 救世主...。
Decade : ....鳴瀧?
               不! 你是誰?!
? : 我只是一個快將完成使命的騎士, 不用給我記住。
Decade : ....。

? : 記住, 打倒魔王, 完成你的使命。
Decade : ...原來如此, 我大概明白了。

? : 好了, 我也該消失了。(回音)
Decade : 去吧, 接下來到我的表演了。

女孩 : 惡魔, 接受我正義的制裁。
Decade : 正義?

女孩 : 來吧~我的守護騎士!
Decade : 召喚騎士的能力? Diend? 不...召喚出來的騎士似乎比Diend更強。

待續...

小弟係影完d相先作對白  所以d對白係悶d  請見諒xD
個劇場都諗左幾耐  不過都仲係構思階段  所以主角其實係仲未定架!
大家唔介意既話可以俾d意見小弟有咩改進下架~仲可以投下票俾其他拉打做主角架...
不過小弟shf唔多  冇你地想要既主角既話  都係果句...請見諒xD
如果話邊個做主角(以拉打而論),小弟覺得,拉打劇中作為配角的拉打比較合適,因為多數劇中主角拉打的性格形象突出同令人難忘,玩家加以改造其形象性格的難度頗高,而多數配角拉打的形象不會喧賓奪主(即不會比主角太過鮮明),角色改造的空間會多一點

以上睇法其實基於小弟的私心:我其實唔太鐘意日本拉打劇的主角拉打,總希望配角可以係套劇裏面出人頭地,騎番住主角:65:
回復 2# 海龍劍神
咁唔知大大支持邊隻SHF出過既配角呢?
因為我都唔想淨係自己作定哂D角色(其實係想大家幫我分擔下D腦力XD)
咁樣俾大家有得選擇  有D互動性咁樣我諗可能大家都睇得開心D
其實大大又唔駛咁認真,我的想法其實可以放寬些。
如果怕配角拉打孭唔到飛,可以嘗試挑選一些非主型態騎士
例如W裏面的主型態騎士係cyclone-joker,你可以選擇次等地位的luna-trigger、heat-metal,又或其他組合,例如heat-joker、heat-trigger、luna-metal、luna-joker、cyclone-metal、cyclone-trigger。
原因:我諗鍾意W的大大冇邊個冇買cyclone-joker(我應該係少數幾個冇買的拉打迷),而cyclone-joker出現係玩具劇場的次數亦相當不少,如果有套劇唔係用呢個型態,咁或許會有耳目一新的效果呢
至於配角拉打:例如G3、G3-X、The bee、sasword、drake、diend、dark-kabuto、金銀銅三甲蟲、IXA等等
但IXA,外表豐神俊朗,必殺技瀟灑有型,係玩具劇場的常客,屬意他的話,角色設計要深入民心,才能在云云作品中脫穎而出
以上都係胡亂抒發意見,唔好太在意啦:65:
第二章^^....

Decade : 來吧, 讓我見識一下妳所謂的正義。

女孩 : 去吧~Kamen Rider OOO!
OOO : 惡魔, 回去該屬於你的地方!
Decade : 有本事的話可以送我回去。

鏘!~

雙方因反作用力而後退

Decade : 哼! 不過如此。

女孩 : 你們的實力相差並不多, 那麼...

女孩 : 該解決你了, 惡魔。
          出來吧, 我的第二位守護騎士。

女孩 : Kamen Rider W。

Decade : 二對一嗎, 我從來面對的都是整個世界, 這簡直是小菜一碟。

話未落下, OOO已經發動攻勢。

Decade反應不及, 馬上受到壓制。

W : 機會。

W用風一樣既速度去到Decade的背後, 乘著Decade還未有反擊能力時, 準備給予怪力般的攻擊...

Decade : ...。

待續...

第二章好似都仲係好短, 小弟自己睇返都覺得幾無癮, 下章會加多d架啦, 請咁多位見諒@@
回復 4# 海龍劍神
真係俾你估到有W, 但係小弟覺得W呢個坑太深, 淨係買左CJ同FJ:42:
大大既意見就係我需要改進既地方, 我會重視一切既意見^^
咁唔知Diend岩唔岩你心水呢?:36:
推廌diend,係為咗抗衡decade。之前講漏咗,Decade都係玩具劇場的常客
我唔係話decade唔可以用,只不過個個都用的話,就令各位的劇場創作有啲似曾相識
唔係好見到個分別(用decade係冇問題既,但係,個個劇場創作都話decade係穿越不同世界的拉打,又或係所有世界的破壞者,呢個我諗係個個劇場創作都似曾相識的重要原因)
誠然,以上兩項都係電視版或劇場版的設定,但係,既然聲稱原創劇場
咁唔多唔少作啲「原創性」的嘢,觀眾肯定會睇得好投入,拍案叫絕
之前的劇場創作,大都側重係以上的設定,其實,不妨係decade召喚拉打和改變拉打型態的能力上做文章,講下點解佢有咁的能力,呢個原因點樣影響以後事態發展
大大更加可以係電視版的設定上再創作,例如話decade可以奪取並使用敵方拉打的必殺技或某些特殊能力
而且,好多劇場創作一開始的主角就戰敗或負傷逃走,或肯定要經過一番苦鬥才能擊敗敵人,
這類橋段已經成為了劇場創作的特定套路。古人寫作文章,講究起承轉合
我諗大大不妨係劇場開首交代一部分decade的特有能力,讓他顯顯威風,否則主角一開始就戰敗,我諗觀眾會覺得好冇癮
至於diend,冇話啱唔啱心水,其實故事夠吸引,用咩配角拉打都得:74:
再講,觀眾唔應該太過干涉作者創作既,都係大大你決定啦:65:
支持劇場,努力呀!:78:
支持劇場x2.....:79: