Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: extra_project

[最新報價] Ironman Virtual Gauntlet 鋼鐵人 虛擬裝甲臂

呢d 真係頂爛市!! 見人地MK VI VIP手甘好賣, 自己又想分一杯!
情況同當時複制SIC古加素体冇分別! 既然樓主甘有手藝, 點解唔整其他的配備呢?
何必以身犯險衝著HT 對着幹? 人地一定告你啦!! 三思
這樣做不是頂爛市!我只是補他們不足!:58:
又何況我又冇複製他的產品,我全部都是新做的,單看外形只可說疑似物品!
我是用電腦劃圖後再出手辦,你只何說我參考他的產品!
那又怎說我以身犯險呢?人地告我甚麼?:36:
這樣做不是頂爛市!我只是補他們不足!
又何況我又冇複製他的產品,我全部都是新做的,單看外形只可說 ...
extra_project 發表於 9-6-2011 01:20 PM

你自己睇下版權條例, 疑似物品已經足夠charge , 你自己造來自用,係無問題, 但係如果量產發售一定中招, 無論經網上或店舖一樣中招    ,個位C HING 及我 都係好心提你.
聽唔聽你自己決定啦.
多謝好心提醒!:64:..........:64::64:
我公司有告人侵權的經驗, 對方重賠了好多錢  , 所以我好清楚個  game 係點玩
其實...只要作品不售賣、出租、或分發作牟利用途的話, 應該冇問題的~
其實...只要作品不售賣、出租、或分發作牟利用途的話, 應該冇問題的~
hoying710 發表於 9-6-2011 08:24 PM

作品不售賣、出租、係冇問題的

分發作牟利 / non-牟利用途的話, 係有問題的~
作品不售賣、出租、係冇問題的

分發作牟利 / non-牟利用途的話, 係有問題的~
gekigoke 發表於 9-6-2011 10:06 PM

非牟利用途:

交換禮物:73:

例子:
「而那人是你的老友記,大家認識了很久,大家一起看,或者說:『好正喎!畀個Copy我得唔得呀?』這是可以的,不犯法的。」
非牟利用途:

交換禮物

例子:
「而那人是你的老友記,大家認識了很久,大家一起看,或者說: ...
antitid 發表於 10-6-2011 02:28 AM

當然係私底下無人知, 無人報寸, 過到海就係神仙, 以我公司的例子, 我公司設計了一件新product, 有個已經resigned 了的同事用返同一樣的設計, 自己hand make 了一件送了給女朋友, 但係女朋友放了上網同朋友分享, 唔好彩被公司發現了, 結果你自己估
多謝好心提醒!..........
extra_project 發表於 9-6-2011 01:44 PM

老友記 ... :57:
當然係私底下無人知, 無人報寸, 過到海就係神仙, 以我公司的例子, 我公司設計了一件新product, 有個已經 ...
gekigoke 發表於 10-6-2011 09:46 AM

你呢個例子似乎係關於泄露公司商業機密, 係另一回事.

如果你公司公開出左件產品後, 同事先hand make送給女朋友及上網同朋友分享, 應該無事.
你呢個例子似乎係關於泄露公司商業機密, 係另一回事.

如果你公司公開出左件產品後, 同事先hand make ...
antitid 發表於 11-6-2011 12:50 AM

一樣有問題ga
一樣有問題ga
gekigoke 發表於 11-6-2011 09:26 PM

咁係咩問題呢?:26:

唔通你唱ONLY YOU求婚, 有其他人聽到, 又犯法咩?
咁係咩問題呢?

唔通你唱ONLY YOU求婚, 有其他人聽到, 又犯法咩?
antitid 發表於 12-6-2011 12:19 AM

音樂 license  同 product license /copyright 係唔同呀
你唱ONLY YOU求婚, 係無問題, 但係如果你開音樂會,即使係免費入埸, 都要先得到licensor 的許可先可以唱人地首歌    .

HT 已經跟進緊件事, 希望樓主無事啦!
音樂 license  同 product license /copyright 係唔同呀
你唱ONLY YOU求婚, 係無問題, 但係如果你開音 ...
gekigoke 發表於 12-6-2011 11:38 AM

咁生日會又點計?

音樂會免費入埸姐係公開啦? 即唔係"朋友"都入得.

都話關鍵係"朋友". 參考差佬發言.