Toysdaily 玩具日報

查看: 16987|回復: 56

[分享討論] HT IRONMAN系列 - 電池使用時間•保養注意

相信有唔少朋友買左ironman系列既hottoys玩具。:43:
等我黎分享比大家知少少關於電池方面既數據:44:

以下為全部長開的電池數據,分別使用附送電及日本製既maxell電。
藍色字為maxell日本電 型號:SR936SW(胸)及SR621SW(頭手)鋰電:71:
錄色字為附送大陸電NL牌 型號:LR936(胸)及LR621(頭手)鋰電:38:
(附送電有兩隻另一隻的大陸電用完無留低,所以話唔到比大家知:64:)
以下只分各2次測試,以開電時間至完全無光計,可能有少少差異(無咁多錢試落去)。:67:
1.mark 4
頭燈: 4天 5天半
手燈: 3.5天 , 5天
心口燈:6天 , 9天:shiny:(唔知係咪因應電影既反應爐,用D勁既LED超光!)
2.War Machine
頭燈: 2天 2天半(誇張食電+唔夠光):oh:
手燈: 2天 , 2天半
心口燈:4天 , 5天 :*(超光,但用料好似差d)
3.mark 6
頭燈: 4天 5天
手燈: 2天半 , 3天半
心口燈:6天 , 7天 :*(超光,用料好似MW)
4.Mark 5
等待測試中~~~:p

另外比少少電池資料重點比大家。
1.電池表面小脹(已經無電及有快爆電的危機)
2.無電的電池請快快取出,原因電池設計為鋰電,當內部有電時為正常電壓,電池無電後會由正能轉為負能,慢慢會發生化學反應,內部發脹後…炸一聲~爽呀!
3.日本電池一般壽命為5年,過期同樣會有爆既可能;大陸野既就好難講可能都有二年既!:he:
4.電池價格:日本仔936 $7-$12; 621 $4-$15 大陸牌 936 $2-$5 621 $3-8
5.電池其實唔一定要跟原來一樣數量,其實可以放兩粒(只係無咁光),不過WM要三粒!!光返少少,所用時間兩粒及三粒完全一樣。:60:

希望幫到大家~謝謝收睇~:)
謝謝熱心的分享:71:
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
一試完燈冇0事,,,就立即取出電池了,,,,
始終怕的電爆,
我取出唊的電用袋仔入住,放在櫃,1個月到,就發現其中一粒己爆,,,,,,,,,,,

好想搞到可以受外置電,仲要一個開關可開晒所有燈...咁就可以有時開燈欣賞了~
但,好似好大工程咁.....
一試完燈冇0事,,,就立即取出電池了,,,,
始終怕的電爆,
我取出唊的電用袋仔入住,放在櫃,1個月到,就發現其中 ...
E神 發表於 5-6-2011 10:39 PM

你入代之前可以CHECK下你既電表面有無少少脹,少少都可以掉得!已經係無電或漏電既証明。:74:
係啦! HT應該設計腳底有過電位,地台做可插濕電先岩...(最好乾濕兩用就PERFECT):love:
用跟黎D電我MK4 手燈開了, 不到1.5小時已完全唔光......
你入代之前可以CHECK下你既電表面有無少少脹,少少都可以掉得!已經係無電或漏電既証明。
係啦! HT ...
phoenix_fai 發表於 5-6-2011 10:44 PM

我有個諗法,就係干/濕2用~~~
係背部有個插電口,好似鐵血面罩咁,
可以插個外置電盒仔,用3A電,
咁就好方便了~~~~~:34:
唔知出到咁,會唔會好貴呢~
用跟黎D電我MK4 手燈開了, 不到1.5小時已完全唔光......
kingofhero 發表於 5-6-2011 10:47 PM

咁誇張=  =? 咁我又無試過咁快無電哦…:@
kingofhero 發表於 5-6-2011 10:47 PM

有一次,我隻 WAR M ,
晚上玩完,隻手唔記得關制,
第2日先知,但仲有光BOR~~~~~~~~~~~~~
哈哈 , 話時話我隻WAR MACHINE同MARK VI買左返黎咁耐都係依家先拆原裝電出黎
很有參考價值的分享:71:
哈哈 , 話時話我隻WAR MACHINE同MARK VI買左返黎咁耐都係依家先拆原裝電出黎
歐比旺.肯諾比 發表於 5-6-2011 11:08 PM

小心小 心~:65:
小心小 心~
E神 發表於 5-6-2011 11:11 PM

拎晒出黎啦 , 冇問題:71:
頭像被屏蔽