Toysdaily 玩具日報

查看: 12267|回復: 22

[玩具攝影] 人類的協助---歷代防衛隊part 1

好耐未做過舊物分享!!
今次要介紹嘅有基地同戰機!!
巧合嘅係, 雖然係唔同年代嘅產物, 但都可以同Ultra act對應!!
先黎MAC基地!!
依個係1974年嘅產物, 屬要砌嘅模型!
小弟係199x年(小學年代)入手! 當時二魚有找! 仲要係全新!!
冇Box art! 個盒好似係舊屋!

原作基地係係宇宙, 玩具就係個島度!

升降台!

跑道! (禁制可以彈架飛機出黎)

防護罩!! (可拆除)

火山口

秘道

底部

有轆, 但細個砌個陣痴實左= =

Imai Kagaku出品!

島上配件

MAC本部

細個整斷左= =

開閘!!

MAC戰機

以前只可以咁玩...

而家有Ultra act!!

唔同年代都有救機場面!!

到SSSP(科學巡邏隊)基地!!
依個係1995年嘅產物, 同年入手, 入手地點係日本!!
冇Box art! 盒係舊屋!

發射台!

同樣有制彈飛機!

大樓

天台係升降台!

細個個陣痴錯哂啲貼紙= =

可打開放以前啲膠飛機!

以前禁依個制, 頂部就會發光發聲!

但而家壞左!

Bandai出產!

依架機係2005年嘅盒旦, 另仲有兩架 (下面有介紹), size亦岩岩好fit哂ultra act!

窗係透明件!

裝上噴射器!

同基地聯動!

以前只可以咁玩...

而家有Ultra act!! (唉, 軟手軟腳...)

1988年版UMS積頓出場!!

依個pose, 小弟盡左力唔用支架...

救機!!

另外兩款---Guts Wing 1, DASH 1

DASH 1

可變形!!

快啲出Ultra act Ultraman Max la!!

Guts Wing 1

收翼!

Compare with Ultra act特典

Take off!!

唔知各大大最鍾意邊隊防衛隊呢?
Thx for watching!
大大有古董野 wo:58:
我以前都好 like SSSP 基地,
個樣又吾係好特別,又吾係好普通錦.......
唉,我都吾知自己講咩....:38:
睇到都開心。
最喜歡見到唔同系列既玩具互動到,真係最有兒時玩法就係咁。
本來得一件野…可能無咩野玩。
一加埋…真係唔知玩幾耐。呵~:p
:$好正的古董
加埋ultra act
fit 爆:78:
回復 2# Aunbis
我最鍾意高斯嘅基地!!
另家中尚有少量古董, 遲啲再分享!!
回復 3# 原罪
最正就係同ums連動!!
好正:71:
基地真係好好玩:73:
小時候完全沒留意它們....走寶了?:44:
不知為何我覺得科巡隊那個比現在那個出品更有味道...
正~我成日都想搵烏拖啦d基地
不過又搵唔到.........
見到你個SSSP基地真係好羨慕
好正! 同ultra-act 既比例都好夾!
好詳盡既 防衛隊 post ... 我最近都睇反 迪加 ... 唔知大大會唔會 post 埋 迪加 個基地呢 ?thx:love:
如果可以配合到 ultraa 既 迪加 就正 la.:71:
而家想稳翻以前D战队飞机都唔易,何况基地添,楼主既系宝物啊!
回復 11# Vince
有ZAT, Guts, Super Guts, XIG同埋Team EYES嘅基地!
不過除左ZAT之外, 其餘嘅都係舊屋! 要遲啲先影到! (基地遷徙大行動!)
實在太感動了 :$
thanks for sharing!
回復 9# SHOCKER
有新系列代替!! :x