Toysdaily 玩具日報

查看: 7317|回復: 23

[分享討論] T-800 / Ghost Rider 仿皮護理

T2 T-800已推出一年多了,有大大說皮褸皮褲已有裂紋,而我那隻(是初版)有幸無事。
最近的black widow裂紋事件,令我關注仿皮衫的保養。

我不是說玩具可永久不腐,但起碼可保存得更久,畢竟是心頭好,不想買回來不久就出事。

最近的ghost rider 也是全身仿皮,質地比T-800 更軟身,唉,又是另一隻計時炸彈…

我沒什麼保養心德,見別人塗碧麗珠,我見屋企有支雙星蠟水modeling wax,是但拿來塗。沒什麼不良結果,只是不知有沒有用。

大家不仿post圖分享及討論,
如有大大有任何心德,可教教大家。
我隻T800已經出事~但當舊化

好彩~ black widow 冇事
T2 T-800已推出一年多了,有大大說皮褸皮褲已有裂紋,而我那隻(是初版)有幸無事。
最近的black widow裂紋 ...
twinsenckw 發表於 16-5-2011 23:52

假皮其實唔好用碧麗珠,死得仲快,(買貴價梳化店全不建議使用)去汽車零件店買支牛魔王臘水,幾十蚊又大支,適用於真假皮(汽車座椅)及塑膠(儀表板,車門門板等),賣買二手塲好多都係有佢,用完後同新車差唔多,我屋企梳化都用佢
我隻T800已經出事~但當舊化

好彩~ black widow 冇事
逆天原罪 發表於 17-5-2011 12:31 AM

有無相睇睇?

假皮其實唔好用碧麗珠,死得仲快,(買貴價梳化店全不建議使用)去汽車零件店買支牛魔王臘水,幾十蚊又大支, ...
rfreeman 發表於 17-5-2011 12:42 AM

絕對正確!!:71:

不要長期保持一個姿勢, 加快老化.....:68:
咁我用雙星嗰隻應該都得卦!?
咁我用雙星嗰隻應該都得卦!?
twinsenckw 發表於 17-5-2011 01:05

双星就唔知,其實主要係保濕,碧麗珠算係石油副產品(等餘天拿水,火水等只不過級數同性質唔同)可以起污積但
人做皮無得避免,買之前都預左。:42:(因為玩開拉打,所以已經睇化,如果驚脫皮,唯一就係唔好買,咁咪唔死擔心咁多lor!):78:
人做皮無得避免,買之前都預左。(因為玩開拉打,所以已經睇化,如果驚脫皮,唯一就係唔好買,咁咪唔死 ...
買買買 發表於 17-5-2011 01:27

ht d 料靚好多,其實d低檔次既汽車內籠都係人造皮(連寶馬內門板都係人造皮,都到頂十年八載),m 記果d頂3-4年都算好,其實得閒袜吓佢樂趣0黎既
black widow 衣服材質跟其他很不一樣
一但去擺姿勢一定會有痕跡
:71:收到!即去買!
假皮其實唔好用碧麗珠,死得仲快,(買貴價梳化店全不建議使用)去汽車零件店買支牛魔王臘水,幾十蚊又大支, ...
rfreeman 發表於 17-5-2011 12:42 AM

c hing 牛魔王臘水 有冇圖可以睇下, 驚買錯~~~ thx~~:64:
皮褸殘殘地咪幾好睇... :36:

見大大你咁講,我想用黎查下部車