Toysdaily 玩具日報

查看: 4723|回復: 21

[吹水專區] 今集華麗明星賽有卓韻芝阿阿阿阿阿阿....!!!!

卓韻芝是小弟很欣賞的一位散文作家,她的思想影響我很深,
聽到她讀完書回流香港搞talk show已經很高興,沒想到她馬上就上TVB節目做宣傳~
(雖然她這集的造型比較重口味...)

===以下是對某男嘉賓的批評,為免引起大家不快已反白。===
===以下內容只適用於不會覺得"跑不快過集馬的人無資格講馬"這類有正常心智的網友閱讀。===

果個咩鬼炎亞倫,普通料遮有咩咁巴閉阿...
講靚仔隔離果馬德鐘已經靚仔過佢型過佢好多啦,
得罪講過隨便在香港數都數到十個八個靚仔過佢的藝人啦,
遠的唔講單是庭峰已經型過佢好多啦...
唉聽到D o靚妹郁D就鬼殺咁叫我就諗起當年棒棒堂去APM,
成個商場都係依D無品味無腦無內汭既o靚妹鬼叫...
鬼叫的原因竟然是那班垃圾棒棒堂,無樣無歌的垃圾組合,
依D垃圾死一百個我都唔會覺得可惜,唉台灣真是淪落了...
依種無料又無固彈起的垃圾,
討厭的程度直逼極品醜女樂基兒果個恐佈美容廣告...
你竟然欣賞她
不會吧
:ice:
回復 2# 玩具

我真是欣賞佢架,建議玩具大大有機會真的要看看她的散文集,很有意思。

其中一篇講及小日本會在巴士站頭,後巷依D煙民食煙的地方張貼恰到好處的禁煙告示,
比起維園一整個大到不行的禁煙橫額人性化及有智慧得多。

另一篇講愛情的又是好到...(內容與原文可能有所不符)
"一個不對味的伴侶,就似一個小孩哭泣吵鬧,你給他溫暖的牛奶,他會安靜五分鐘。
然後又再哭泣吵鬧,你給他玩具,他會安靜三分鐘,然後又再哭泣吵鬧...
(中略)你總會有幾多的東西可以給他慰藉他,但他要的不是這些,所以他只會繼續哭。
他感激你給他的一切,但他想要快樂,這是你唯一不能給他,卻最重要的一件禮物。"

當時我正在對一個女孩固執的追求及反覆的失敗,看完這一篇我得以釋懷了...
我反而鐘意阿芝既電台節目,還記得某一晚曾經親身入直播室睇佢主持"五天精華遊"節目
卓韻芝,散文,小故事都唔錯而且字唔多,好0岩作為小讀物,電台更是做得好~
卓韻芝,散文,小故事都唔錯而且字唔多,好0岩作為小讀物,電台更是做得好~
櫻島一號 發表於 16-5-2011 01:34 AM

師兄, 見到你個頭........像, 不如入黎吹下"武道狂"吖~~~

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-151994-1-1.html
卓韻芝是小弟很欣賞的一位散文作家,她的思想影響我很深,
聽到她讀完書回流香港搞talk show已經很高興,沒想 ...
隨感一亡魂 發表於 15-5-2011 10:27 PM

我由苦榮時代開始欣賞她~~~~~~
成晚個節目班女仔嘈生晒:80:
中期既阿芝我都覺得幾好,苦榮時都幾鍾意聽,就鍾意佢古靈精怪同幽默感

可惜個人紅左,越來越出世,越來越扮artistic,講野亦其實冇咩新insight...  但不斷咁要表示有個深度

個人意見  不喜勿插 :64:
遲d仲會有個talk show叫死去活來卓韻芝one night stand:77:
回復 10# O暈

預左唔好睇,照撲飛!!

回復 9# 呂品器

首先多謝你願意提出與主流相反的意見~

但你講既我又唔覺wo...
佢係有兩本書講佢在英國留學學art,無錯有約一半的頁數用很抽象的方式講佢學art的心路歷程,
我看唔明所以我覺得係悶既,但依D本來就是小眾野,所以我無意見...

至於"愈來愈扮勁"...

我覺得啦吓,每一個寫散文既人都有這種"自以為自破紅塵"的偏向,
如果唔係咁都唔會出書發表偉論啦...

差別在於,這個"自以為自破紅塵"的人,她的修為去到那個程度而已。
比我高,我就覺得值得看。

我由苦榮時代開始欣賞她~~~~~~
Quentin 發表於 16-5-2011 09:10 AM

苦榮果期我為了泡妞而聽她的節目...

櫻島一號 發表於 16-5-2011 01:34 AM

散文除了是小讀物其實是有人生智慧的,當然岩唔岩看見仁見智...

我反而鐘意阿芝既電台節目,還記得某一晚曾經親身入直播室睇佢主持"五天精華遊"節目
莫探員 發表於 16-5-2011 01:13 AM

你就好啦~
亞芝寫散文嘅思維好獨特,是值得一睇的~~~
中期既阿芝我都覺得幾好,苦榮時都幾鍾意聽,就鍾意佢古靈精怪同幽默感

可惜個人紅左,越來越出世,越來 ...
呂品器 發表於 16-5-2011 12:29 PM

十分同意啦 !
did she started retired after 30 yr o ?

as i listen  in video ,she said she want to do that when 30 yr o long time ago
http://www.lovemore.hk/

大大有無睇過阿芝有份既呢個計劃?