Toysdaily 玩具日報

查看: 10932|回復: 13

玩具保養問題:怎樣有效除塵

我想不一定每位大大都能夠把玩具放進有玻璃門的玩具柜裏面,應該有不少TOYS都係放在架上或者放在電腦台旁邊,SET曬POST甘擺曬出來,日積月累玩具數目越來越多(柜的位置又有限),變都有塵既時候你要移開D玩具去抹塵就會變得好大工程,我自己就懶得去搞,我既辦法就係用風筒吹散D塵(熱力調到最低),就算。請問各位大大有無辦法可以玩具不搬家的情況底下,盡量可以搞得乾淨D呢???:?:?
掃塵只是將塵掃起, 過一陣間, 塵會就跌番落o黎. 可以用半濕布( non scratch )抹. 香港有冇靜電空氣過濾器? 唔洗紙 filter, 用正負離子吸引力原理來吸空氣微粒.

玻璃櫃有洞, 有空氣進入, 自然有塵. 可以用膠紙封洞, 肉酸D, 不過冇法, 只要冇空氣入, 就唔會有塵.
我係話D擺係無櫃門既架上面果D玩具啊,有櫃門就好少塵,我係要吾移開D玩具可以除塵既方法啊,我而家系左手風筒右手MINI吸塵器,效果好痲痲:die:
原帖由 玩具格古洛 於 13-11-2006 22:19 發表
我係話D擺係無櫃門既架上面果D玩具啊,有櫃門就好少塵,我係要吾移開D玩具可以除塵既方法啊,我而家系左手風筒右手MINI吸塵器,效果好痲痲:die:

負壓力房應該得XDD
原帖由 玩具格古洛 於 13-11-2006 22:19 發表

香港有冇一種用靜電原理黏塵o既雞毛掃? 不過千其唔好用在電器上, 電腦,電視,等.
除塵掃
我會用女孩子化粧用的化粧掃掃塵,一手拿吸塵機,一手用掃掃,都幾乾淨.
好擬我D龍珠甘吾算好多但係好密,無理由全部拿出來在抹塵架??!!有D頭痛。。。。

[ 本文章最後由 玩具格古洛 於 17-11-2006 09:00 AM 編輯 ]
原文章由 大ken 於 16-11-2006 12:03 AM 發表
我會用女孩子化粧用的化粧掃掃塵,一手拿吸塵機,一手用掃掃,都幾乾淨.

您都咁做?
:^
For me, i preferred to clean it regularly and at the same time i can change the toys into different position and make a new arrangement for them. Of course, some new toys in and some old ones out.
請問扭蛋用水沖得唔得?
唔係隻蛋
原文章由 duchamp 於 18-11-2006 05:04 PM 發表
請問扭蛋用水沖得唔得?
唔係隻蛋

絕對得,就算你掉落屎坑沖兩沖再拿上來都仲係甘靚(講笑咋):DD,隨便用水喉水沖都無咩問題

[ 本文章最後由 玩具格古洛 於 19-11-2006 10:10 PM 編輯 ]
我只會用 噴槍 (模型用的)  吹散D塵佢!! 哈哈  超懶
用靜電除塵紙