Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 速成 RG Strike 1/144

八掛買黎睇下比起RX-78有乜進步:
1)Parts件數少好多, 組合無咁吃力. 玩RX-78時想死, 組合尼隻係樂趣.
2)無鬆甲了, 因無左為分件而分件.
3)上左背包上重下輕, 雖然先天造型問題, 但作為品牌招牌曬冷之作, 尼點要諗. 好難企得穩...尼隻RG好似無預位用Bandai Stand...
4)手掌太細,又咁精密, 好難固定枝槍起手, 枝槍氣條定桿同牙纖咁幼, 小弟為左整枝槍"線"手成隻飛左落地隻角斷左....把鬼火出熱溶膠了事.
5)又係手掌出事, 活動能力好低, 個Ball Joint軟弱無力.. 左手用翻固定拳頭啦.

太細件做到咁D Detail又未必係好事, 細位強度不足...

比例鍾意MG多D. RG佢拍埋 RG RX-78就有點肥

背圖

影住咁多, 等我平緩翻斷角之痛再影過...
隻腳版都係唔得 同之前隻Rx-78一樣,企唔定
隻腳版都係唔得 同之前隻Rx-78一樣,企唔定
馬仔 發表於 30-4-2011 08:54 AM

隻RX-78無上重下輕問題, 就算佢仲改短左要似MG 2.0. 佢既問題都唔算勁, 尼隻Strike就真係好易反艇.
我覺得個頭勁鬃,頭fing fing咁,隻野有stand part喎
RG無錯係好靚,但太細隻,砌完出嚟D件好鬆,所以我砌咗一隻RX-78就唔買啦!
不錯不錯
完成度很高的作品呢
^.^d
RG無錯係好靚,但太細隻,砌完出嚟D件好鬆,所以我砌咗一隻RX-78就唔買啦!
hanky 發表於 30-4-2011 05:55 PM

尼隻進步無鬆甲了
hanky 發表於 30-4-2011 05:55 PM

me too~ 一只RG-78就免疫了
RG同MG二選一的話...都係prefer MG多D
個背包飛機太重,唔想向後傾,可以起腳板塗d原子灰入去,五金鋪有售
咁樣個腳板就會好重,唔會向後跌