Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: VIVA

[活動展覽] 2011 TTF設計師聯合創作展(6/10, P2更新照片)

回復  ATOM2003

Of course collecting toys is different from reselling toys for profits. But consi ...
Predator3 發表於 1-5-2011 04:15 AM

在討論區能言論自由是最開心的事 ~ :43:
在自己能力負擔範圍,買一件自己喜歡的東西 (可能是一件玩具或Tee等),  就這麼簡單 ~
買後還要計算埋往後變賣價值,太辛苦了 (對我來說)

買新車, 一落地得翻七折,咁蝕底的事但都唔知點解重有咁多人出新車 ?
請留待那些懂得精準計算的人分享討論 ~
等同用買物業和買玩具作舉例,請另開新話題討論 ~

馬榮成初出道風格,池上療一、松森正、長安巧集一身,當時是否叫他唔好再畫漫畫呢 ?
但除著時間磨練技巧成長,終有個人風格 !  不個現在他炒樓好過畫漫畫 ~
每個創作人都有起承轉合之路,萬事起頭難大家也在探求撫索中,
一起步就給一些所謂懂得精準計算的人批判,這些唔好賣不要畫,這些冇人要唔好做。
香港沒有這類型展覽,也是因由之一。

創作人希望藉參加這類活動可交流心得和吸取經驗,以便日後提昇改進。
本人十分支持繼續有夢想的創作人努力 !!
而本版主題是推廣介紹今次TTF展覽內容 ~ That's it.
回復 16# ATOM2003

Can pretty much tell how your background shaped up your mind and thinking. Agree that this forum is just for everyone to share the fun of collecting toys. Have fun! :51:
回復 16# ATOM2003
計算可以話係香港人嘅特質,某程度上影響了整個社會模式的演變
為了得到回報唔好話玩具
有些人連感情甚至親情都可以精密計算:42:
這樣利益掛帥去做人有無意思就真係自己至知啦
MICHEAL LAU,ERIC SO, 鐵人兄弟,我依然擺在display櫃最顯眼的地方~!!
到呢一刻將近10年光陰,我依然記得我當時得到“佢哋”個仲開心嘅心情~!!
designer 玩具創作,對我嚟講唔係一種玩具,而係創作人嘅心血成品 ~
所以我一直都好支持一班依然為玩具創作拼搏的創作人~~!!:!
(就算你哋唔支持唔緊要,但希望大家唔好詆毀他們的努力。)
台灣設計師VIVA (也就是我本人....) 作品:
藍波老師! 未完成,敬請期待....

支持創作..............:77:
..........................:71:good!

支持原創人偶,反對以二手拍賣價格去衡量原創人偶價值。最緊要玩得開心!:71:

乜鬼都算到十足就乜都唔好玩 la,玩車會蝕錢架,飲紅酒只會變尿架,食好野得番舊屎出黎架,溝女娶老婆冇二手價架:45:

乜鬼都以金錢衡量,我都 "can pretty much tell how your background shaped up your mind and thinking. " :34:
台灣設計師VIVA (也就是我本人....) 作品:
藍波老師! 未完成,敬請期待....
VIVA 發表於 10-6-2011 11:13 AM

厲害厲害~~
大大的作品很棒!
回復 20# VIVA
支持 ~ !!