Toysdaily 玩具日報

查看: 9466|回復: 18

[玩具報告] 冷門品D-Arts Rockman X

過去有不少公司已經有為《ROCKMAN》系列的角色推出ACTION FIGURE,但是數量和種類不算多,而且香港也不容易購得。《ROCKMAN X》內的主角X可是首次以ACTION FIGURE的姿態現身。擁有多段關節,再加上數個不同的部件,是這個系列FIGURE的魅力,盒面以遊戲的「X」LOGO來設計,令人感覺親切。
我自ROCKMAN這遊戲出現開始就很喜歡這個系列的角色,除了遊戲至今仍然有捧場之外,玩具也不例外,由知道它將會推出那天開始一直期待至今。雖然FIGURE上色方面出色,但是腰部關節和腳部關節給我感覺總是難以控制,又沒有專用地台,令到腳部可以做的姿態不多,其次是手肩過短,如果可以長多少少就會更好,再加上配件不算多,可以玩的東西亦不多,不過造型上的確不錯,希望日後會有強化裝甲版的X。

真是很開心買到他,不過玩得不太開心,因為「洛克人」比較冷門,我買回家之後BF都唔係好喜歡...

可動性
可動性方面未算出色,但已經好過模型版的X。

三種不同的表情
除了基本表情比較呆板之外,其餘的兩個都唔錯,但是我還希望有笑的表情。

攻擊效果
這盒FIGURE最特別之處就是設有攻擊效果的配件,可惜只普通砲彈和第一段儲砲兩種,而儲砲的效果配件太重,手肩難以負荷

普通表情的用法
其實我也想了很久才想到如何去使用普通表情,事實上只有用側面加上扭腰才能夠做出較好看的姿勢。

謝謝欣賞~~:64:
冇玩過Rockman X系列既game,真係唔會太鐘意既~
幾正喎,有興趣想入,如果出埋ZERO就正啦
哪裡冷門?
Rockman都冷門? 呢度太多小朋友唔識野~
其待Zero, 不過要有劍...
岩男X都冷門嗎......?

不過我比較想要岩男ZERO系列啦~
打機有咁上下年資,好難無玩過Rockman,一d都唔冷門
後生o既可能對網絡洛克人熟d
:71:洛克人正呀,我都有買∼
佢應該唔算冷門吧?GAME同周邊產品都多的是呢∼不過現在就可能無以前甘HIT就真∼
頭像被屏蔽
由細玩到大, 點會冷門
唔買唔知咁好玩, 推薦必入:71:
"《ROCKMAN X》內的主角X可是首次以ACTION FIGURE的姿態現身。"

Of course not la!!! Bandai has issued Rockman X series 半完成品 action figure since 1995.

Pic from http://hk.myblog.yahoo.com/jw!ITvFh72CHBZnjLB3Gk59lUte/article?mid=4420

買x就預左要買埋甲,,,,,,,
但而家好似無咩地方有得買呢,,,,,
由FC開始 洛克人 系列 都超過20年了,甘出名都叫冷~~  我好希望拒有返晒d甲lo  , zero都係,無甲似原祖,有點單調
回復 11# initialb

大大所指的系列我都有全套,但我覺得它是模型,不是action figure
正!:71:
這隻可能太早期,小朋友們不太懂。:38:
如果出EXE或流星一定很多人買,包括小弟:34:。