Toysdaily 玩具日報

查看: 4050|回復: 24

[分享討論] 如何才能成功不挨炒價

近期, 看到很多朋友都說要挨炒價, 不買玩具, 又說玩玩具是一條修羅的路. 甚至近期多了朋友說已經不想再玩玩具了. 到底甚樣才可以不再挨炒價呢, 就是減少或不玩玩具了. 這是和大家的心理和心引有關的. 但是, 首先要了解自己為什麼會如此甘願挨炒價, 原因如下:

1) 要儲齊一set玩具
2) 見大家讚完就好想去買(即是中毒)
3) 什麼兒時的情意結
4) 其他

所以, 我認為最重要的是發掘自己其他的興趣, 做一些和玩具沒有關係的活動. 在未成功發掘到新興趣的時候, 減少看玩具或有關資訊. 慢慢地, 當新興趣建立了, 便會減少對玩具的感覺, 不再成為玩具物質的奴隸, 不再成為炒家口中所說的水魚. 其實, 到底有多少人可以像一些專業玩家般, 能出多少玩具便買多少玩具呢? 我身邊有不少同事也是大家口中所講的炒家, 在他們的口中只是會討論玩具的價格是升是跌, 不再是玩具是否好玩. 我也曾經嘗試成為他們的一份子. 但是玩具買了回來, 就覺得買回出去的感覺不好受, 結果自己開了出來慢慢玩. 玩具市場的去勢是會愈來愈多炒家的 (因為真是好好賺). 如果不能改變環境, 但又感到辛苦, 一是繼續挨炒價(但要自己勞氣和辛苦), 一是改變自己對玩具的看法或對自己生活的看法. 請大家留意, 一個人是改變不了環境, 除非是有很多很多的人才可以改變得到. 但大多時候是環境改變人, 不是個人或少數人改變環境, 例如在職場之上也是如此. 就買玩具的事上, 我也愈來愈感到疲倦了.
以上只是個人分享, 有感的歡迎留言.
不時的cd-rom上
1)呢個point其實係一個難改既pt...始終好多人會真係為左某d原因去玩一套野...正如儲神話既...五子無咁隻都好似爭d.....
但有時呢個都係一個反動力...我就用新電做例...因為無訂(解釋一下...係講緊舊ver.),之後既vega from,幽氣牙王我都無心機訂(其實牙王係我自己衰遲左無得訂,haha),雖然....亦因訂左隻黃a搞到有d想追返隻藍a同入左紅a...而g電亦唔係因為新電(新版)而訂
2)呢個先係一個毒pt,當然,無人介紹...無人氣既野邊個會玩?除非有d咩情意結.自問玩老變有時都係咁比人毒到...原本都唔係太想入,點知d人出post...即時中招!
當然,有時小弟眼光係可以的....望到果樣野,未出已經成為目標...不過衰在個個都係咁...搵次等我買左d人先咁好眼光得唔得?(p.s.超合金魂真係太好了,最平都半牛,搞到我完全唔想玩)
3)呢個....好多玩具商跟本就係咁....唔信...你問下d小朋友邊個識金毛?你同d小朋友講金毛好正?小朋友同你講我最多識三一,鐵甲...呢隻金毛廿年未出過新卡通,你同d小朋友講金毛2牛?佢一魚都唔會買啦...b記開咩路,心照啦...

不過有d人真係幾病態....好似明知所謂既黑暗聖衣跟本係翻出....咁都要炒...
講真...如果係色既問題...ok...買隻平d既自己上色好過啦....
再者,有d人係買幾隻...ok....瘟疫呢d因為係量產+情意結入幾隻都話...有d又唔係量產又唔係特別既野...使唔使入幾隻咁多丫?仲要開一隻一隻唔開....係丫我而家係仇富,d米神級既人幾隻咁儲,搞到d普通人想玩有都比人炒高...當然亦因為咁放棄左唔少line.....
一早訂就冇事啦.
1. pre-order
2. buy on the 1st out date
3. buy those no "fired" toys (e.g. Garo, Rockman X,.....etc)
搵間有信用o既鋪一早訂就好 d, 都唔係百份百,
超人都試過冇貨比人
機械人大大, 同意你所講的. 我自己都有儲玩具, figure等, 有時都想儲齊一set, 不過好多時主要都係睇幾樣野
1) 喜愛程度
2) 價錢
3) 家中有無位放

1) 同2) 又無話邊個重要d. 不過一般我買之前都有一個"心水價", 當我買 ht 的ironman, 我知道係1500蚊左右, 如果要1800或蚊以上先可以入手, 咁就寧願唔買了. 不過有d已經出o左好耐, 市場上都唔流通的, 咁如果真係想要 (eg 已經搵o左幾年) 咁要俾多d都無計.

反而最重要我覺得係有無位放. 我自己買玩具回來一定只會放在家, 如果放在倉好像有點失去意義了.

有時見d玩具太貴都玩少了, 依家買少幾隻原來都可以夠同honey去個short trip 哈哈!
唔玩就無事
如何才能成功不挨炒價 -- easy steps as follows:
1) set maximum budget for every targeted toy.
2) pre-order what you really, extremely, truly like at reasonable priceline.
3) Since you're buying favourite items only, It's none of your business whether the toys you've got will rise or fall in future.
3) Stop browsing Toysdaily :he:
自己開番間...:he:再做埋炒家:!

想講下,有好多人因好多原因而後追或之後先買,如工作忙,冇時間睇套野,
唔知咩黎所以唔買住;或等跌價,或之前覺得唔靚,依家覺得ok先追.....等等各種原因,
但好多呢d人見到出面價升就話炒,唔計依家升得咁快果d先,只計自然升既照話炒,
但永唔會講自己點解當初因上述各種理由唔買,只會係當時想要果刻話貴定唔貴,
即係話最好買棵菜,永世賣$5就$5,升$1就話炒,到我要棵菜跌$1我暫冇興趣唔買住,貴$1就炒...
我認為寄然你已經錯失機會買平貨,咁唔計瘋狂炒果d,正常升值你就唔好話炒,
近排果d就真係瘋狂炒啦,就拎shf帝皇kiva為例,近排都升返哂,出左半年,
岩岩出果陣都係2百頭,上年11月出,依家差唔多出左半年,我當每個月正常升值$10-20
,咁依家呢個價差唔多或差正負$20-30,但一定有人唔會認同,實話呢隻多貨,應該插,又俾人炒貴哂,咁我用返上述問題問你,點解當初平果陣唔買,依家自然升左你就話炒,
如果要等到每款一出即插執平貨既我勸你唔好玩玩具,即連神話舊版大系,出左20年,
依家升到幾百甚至幾千蚊一盒,
係咪可以用呢個藉口話炒"d大系咁樣衰,仲要"正常升值"到幾千,
唔合理,咁樣衰$20俾我就要,made in japan關我差事,我買黎玩喳,made in china 都係咁玩,
有乜理由日製會貴咁多,雖然依家冇日製,但樣衰就唔值啦'
如各位大大用上面d字同出面賣緊大系d老細講,睇下有咩反應:34:

我講咁多係唔希望d人盲目話乜都炒,近半年d玩具好多就真係炒,不過有d都炒唔起,
好似shf ooo果d,仲有d出左好耐週街冇哂貨,貴左係正常,gx 34係依家好貴,但出左幾耐,同果陣都唔算多貨,又冇再版,如果好似最近岩岩出果d週街都有,但每個鐘唔同價就真係炒,唔通我70年代買層樓只需5萬,依家都要5萬賣返出黎?:58:,gx34我都等緊再版,一出我一定買,但唔希望d人錯失機會升返哂又話炒,依家d shf ooo 插緊,曾經好貴既天威等等都唔算貴,到時升返實一堆人話炒,你同我定,但唔會有人話果陣插緊點解唔買

總括一句,有部份人心態係咁樣:"呢盒野岩岩出我暫時冇興趣,麻煩老細你擺到我有興趣時,用返呢個價賣俾我唔該" 咁你幾時有興趣?
"唔知架,可能十年後,麻煩十年後用返呢個價賣俾我,唔係我會話你係炒家,哈哈:34: "
3. buy those no "fired" toys (e.g. Garo, Rockman X,.....et ...
felixchi 發表於 29-4-2011 10:21 AM

只有等三點一定有效
自己生產
只有等三點一定有效
fourson 發表於 29-4-2011 11:59 AM

why? no. 2 maybe a little bit hard, but no.1 is the known price to paid(assumes no extra increment).
why? no. 2 maybe a little bit hard, but no.1 is the known price to paid(assumes no extra increme ...
felixchi 發表於 29-4-2011 01:51 PM

e.g.
被無良店舖-無理退訂
http://toysdaily.com/discuz/thread-153214-1-1.html

而家一出貨幾小時已炒起
唔買唔玩唔訂!咁咪避到law:71: