Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 大和基拉

[詢問] 無線點解叫劉備做劉"鼻"??

不過電視台嘅所謂正音行動好似只限於配音組, 其他節目包括新聞都冇咁嚴........
而諷刺嘅係, 佢正音又唔係正得晒.........

而且據聞所謂嘅正音行動好似略帶意氣之爭............
不過電視台嘅所謂正音行動好似只限於配音組, 其他節目包括新聞都冇咁嚴........
而諷刺嘅係,  ...
沙加教皇 發表於 1-5-2011 10:57 PM

點意氣之爭法? 願詳其聞!!:65:
點意氣之爭法? 願詳其聞!!x2:67:
回復 12# warxv

大大 有氣量!!
約定俗成只是將錯就錯

"和諧社會"只是約定俗成
如果睇埋劉備個字 玄德 讀 的確係 具備既意思
只係tvb 之前的風見隼人 變 風見車人 仲誇
回復 21# 披星戴月

都話係fax機既問題囉,當年係矇左,要估.....
劉"鼻"真係ok,但"明鬥士"明王星"就真係多9魚......
小弟是"約定俗成"派, 內子是"正字"派, 我們常有討論得面紅耳赤的~!
次次聽到tvb的 時"姦"、門"勸",我都不禁會"妖"~~
但我不接受懶音,近日常見年青人將"乞人憎"講/寫成"黑人憎",將原本的意思扭曲到有點莫名其妙的種族歧視,萬萬不行啊!