Toysdaily 玩具日報

查看: 7444|回復: 12

[改造交流] 新手制娃新手+問題(制作中+小圖)

制娃新手, 小心傷眼:64:
事原小弟看到Azone 6月出的黑貓十分精美, 忍不住去下訂了.
之後開始研究這種 1/6 的娃娃.
最後決定要制作一些之前自己所設計的人物.

原定計劃是買Azone 素體+ Ob 21的植髮頭......
但及後發現Azone的素體可動比Obitsu的低......
及後又再發現Azone也有出植髮頭, 而且Azone的植髮頭比Ob21的的植髮頭靚
所以就在復活節假買了Ob 23 素體+Azone的植髮頭, 動手制娃!

第一天的成果

就是剪了頭髮及貼了眼貼

第二天......與可惡的衣車惡鬥了一整天......:72:

原定計劃是買一套1/6 校服來研究的......但太貴了......買唔落手:56:
而且一套深藍深到近乎黑加紅領巾的校服......
你估而家cosplay地獄少女咩:47:
所以決定自制
買了4碼布 (黑, 白, 深藍, 淺藍各1碼)
再用網上收集的Jenny衣服紙樣, 改一下便動手了
第三天的成果

整左成日先整好條百褶裙同件失敗的上衣:31:
5/1放假再努力, 有成果再上圖:43:

最後小弟有一些問題希望各位能解答:64:
1. 如何能把直的植髮弄成微卷呢?
2. 那裏有賣 1/6用的髮夾, 皮帶扣同綁頭髮用的橡筋?
希望各位能解答:64:

5/1的成果
加了內衣, 胖子同長筒襪:35:

那長筒襪竟然要戰鬥一個下午:70:

5/2的成果
改了一下長筒襪及重製上衣......再次失敗:die:

謝謝收看:64:
大大,你係得GE :71:!
很強大的手製呢~
衣領看來還需要修整一下?
衣領看來還需要修整一下?
手榴蛋包飯 發表於 27-4-2011 10:47 AM

那上衣已經決定要砍掉重練了:36:
DIY:71:
勁!!!
我以前都會自己整1/6衫,不過無咁好心機都係走去買好過

可以用人用(家用)電髮夾較最低溫熨一熨
或者用髮卷卷完放入熱水熨一熨,即刻放入雪櫃會比較快定型
不過我未試過呀,都係聽人講的
你可以上YOUTUBE 搵下有關B囡整頭髮o既示範

2. 那裏有賣 1/6用的髮夾, 皮帶扣同綁頭髮用的橡筋?
皮帶扣可以係深水埗搵到
髮夾同橡筋有o的比小朋友用o既可能o岩
勁!!!
我以前都會自己整1/6衫,不過無咁好心機都係走去買好過

可以用 ...
4237 發表於 29-4-2011 01:00 AM

其實唔係唔想買現成的衫, 但一來十分貴, 二來冇想要的顔色, 真係買唔落手:42:
一套校服仲貴過D-Art Rockman X......點買得落手:unhappy:
Update了:35:
建議駁口用針線挑埋,不會穿崩,襪子再貼身一些會更美觀。
又更新了:shy:
我想問樓主那台衣車喺邊度買&幾錢?
細細台好似唔錯:handshake:
以前試過整d衫褲,都係用手一針一針縫,實在係無咁多時間
之後去睇過下d衣車,都唔係咁啱心水
我想問樓主那台衣車喺邊度買&幾錢?
細細台好似唔錯
以前試過整d衫褲,都係用手一針一針 ...
etsc4344 發表於 4-5-2011 12:33 PM

那台衣車是娘親大人早年買的(送左台大的比人又再買翻台小的......)
據說是從"救世軍"的2手市場以0.2魚買入的, 詳情唔太清楚

我就唔建意買這種小的衣車, 功能上係差D的......
多幾層布都唔夠力車......:44: