Toysdaily 玩具日報

[改造交流] BM W 重新上色

please tell us what kind of paint, thank you
我又想知大大,可否pm我,thanks!
我又想知道,大大可否告知,請pm我,thanks!
重新上色正好多:71:
pls pm me about the type of oil paint as well. Many thx!

首先因此顏料我是第一次用,雖然現在沒甩,但我想要觀察久一些,才可証實是否可用,如貿貿然便教人去買,連累各住弄壞了隻成仟蚊的 Figure, 此責任實在負擔不起,還是看多一、兩個星期,看看效果如何才算吧;其實,一些改造高手或一些"點噴到隻金屬綠出來..對於砌開模型ge人..噴金屬綠係無難度"的高人,可能已知我用什麼顏料的了。
至於幫人整,是沒可能的了,我都是靠這隻"把鬼雙星泵",死下死下咁,整完連槍都塞埋!點幫人整!?雖然下次我想整紅響鬼的說................

我估是不是雙星出噴rc car殼的油:handshake:
**** 該帖被屏蔽 ****
hongwohse 發表於 22-4-2011 04:46 PM

咦!乜得H大ham 咗嘅:52:
首先因此顏料我是第一次用,雖然現在沒甩,但我想什要觀察久一些,才可証實是否可用,如貿貿然便教人去買, ...
hk小文 發表於 23-4-2011 12:33 PM

如果噴ge係模型油..
"點噴到隻金屬綠出來..對於砌開模型ge人..噴金屬綠係無難度"
   可能你無砌開模型,但 呢個係事實,你覺得我串你,我無話可說。

但上次我講重點緊係用模型油係噴吾到係軟質地上,所以用模型油噴到金屬綠都無用~

我上次亦係不想有些人見到你分析用模型油點噴,以為用模型油可噴到,那就會弄壞了隻成仟蚊的 Figure~

你睇吾重點(吾用得模型油噴),又段章取義(一係你就成段post出來),你叻你噴到咪教人law~仲要玩暗串,ok you win~我吾會再reply,費事整爛你個教學post~大把人要學。

SORRY我吾知你用乜油,我亦噴吾到呢隻figure,呢隻墨綠色我亦吾岩~
不是雙星出噴rc car殼的油,已說了我不是用模型油。
it must be pvc paint from your brother
回復 21# hk小文

金屬色好易噴,媽星郡氏一樣咁噴,手法同用咩油冇關架,你可以講比細佬知係咩油,我自己試就OK,(媽星郡氏我都咁試,第二日一屈就爆:80:),衰左唔會怪任何人,因為我衰左幾次啦已經......
回復 21# hk小文
回復 21# hk小文
樓主負責任的做法在下相當支持:-)
幫我嘖啦.......><