Toysdaily 玩具日報

查看: 2665|回復: 11

[新聞] 大坑街坊支持賣雞蛋仔阿伯

(明報)2011年4月11日 星期一 23:25

一名在大坑街頭擺賣雞蛋仔數十年的阿伯,一個月內被食環署
檢控非法擺賣,今日未能開檔,街坊表示支持阿伯。
他表示,知道無牌售賣熟食違法,只希望食環署不要頻密拘捕,他將於周四提堂,有街坊表示到時會到法庭支持他。
吳伯昨日被環署拘捕時,很多街坊立刻過來幫忙,但最終被拘捕,木頭車亦被充公,他表示到時不會認罪。
吳伯又稱,不想領公援,會繼續賣雞蛋仔下去,希望靠自己生活。
(即時新聞)

唉!!同今年賀歲片情節一樣:42:

人地搵啖飯食o者!!

阿伯你開番檔的話,我會再來幫襯:74:

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
近日遇到件咁既事…
一間門前有報紙檔(那報紙檔接近與那酒樓同時存在,是大型那種。酒樓有個位set既,應該有俾租酒樓,實情就唔知。相安無事幾年。)既酒樓裝修,裝修後,用玻璃封左那個位,報紙檔無位。
之後唔知邊個call食環署,食環掉哂報紙檔d野去後巷,結果人地要當日call批發收返哂d野。
睇到個檔主眼濕濕…

唔使同我分析業權既問題,我只係知道,有時唔使做得咁絕既。

七十幾歲阿伯為搵兩餐,做咗幾十年,又冇攞綜援....:42:

個多月來,「雞蛋仔阿伯」第七次遭檢控!!!
食環署班人食屎.
:*
佢地只識拉老人家,又唔見佢地拉行專區班sales:38:
呢班食環署既人真係典型既古代卒仔...
欺善怕惡,為左交數專屈人...
前排睇東張西望,見到生果鋪有人拋張椅...
都冇整到佢,就話人地拋佢...
有事淨係識CALL警察,見人地好恰就屈人...
佢地只識拉老人家,又唔見佢地拉行專區班sales
yugi 發表於 12-4-2011 09:22 AM

你一講,真係火都o黎。
近日遇到件咁既事…
一間門前有報紙檔(那報紙檔接近與那酒樓同時存在,是大型那種。酒樓有個位set既,應該 ...
原罪 發表於 12-4-2011 01:37 AM

係我公司附近都有類似情況. 一間叫蓮X居頂左上一手之後. 最近佢門口個檔比佢迫到要用另一形式/SIZE生存. 仲變左只能賣報紙因為地方所限......
佢地只識拉老人家,又唔見佢地拉行專區班sales
yugi 發表於 12-4-2011 09:22 AM

唉...  只要佢唔係係街上有錢銀交易,冇佢地符...

僵化!可恥!

我每次見倒班sales(寬頻、健身、保險)阻X住條旺角行人專用區,就火都黎X埋

如果有文化活動阻住,我都覺得OK,甚至有少少欣慰。經濟活動,咁大間公司唔該自己租個舖啦!X!
唉...  只要佢唔係係街上有錢銀交易,冇佢地符...

僵化!可恥!

我每次見倒班sales(寬頻、健身、 ...
呂品器 發表於 12-4-2011 02:44 PM

法輪功呢???
阿伯雖然係犯法,不過唔係殺人放火,冇必要趕盡殺絕,使唔使一個月7次檢控呀
差佬抄牌都唔會一個月抄7次咁多啦
同埋佢七十幾歲人唔靠政府養,堅持擺檔養自己係咪應該俾返少少尊重呢
法輪功呢???
小堅 發表於 12-4-2011 03:41 PM

邊到敢拉佢地。
法輪功真係阻街。
有試過叫埋驚察黎都唔敢郁佢地。
食環處又點會去拉。
票控14次 報販:何必趕盡殺絕?
(明報)2011年4月14日 星期四 05:05
【明報專訊】大坑雞蛋仔吳伯被控的風波未了,食環署    前日在上水    檢控一名中年報販又惹起街坊爭議。事件主角劉先生賣報紙逾10年,他昨說食環署不再發報販牌,但為養家只好無牌經營。惟食環署今年共票控他14次,飽受精神壓力困擾,被迫到盡頭只能反問一句:「我又唔係偷,又唔係搶……何必趕盡殺絕?」而政府前線僱員總會小販事務隊員工分會主席黃華興說,前線員工近日在執法時會小心處理市民情緒,會「執生」。