Toysdaily 玩具日報

[活動展覽] 4月7日 BANDAI最新超合金魂香港發佈會 宇宙大帝 金毛獅王 by gaia hobby

I think 金毛 will drop very soon
金毛點解搞成咁, 外觀最終會接受, 但強度真係接受唔到:79:
好想買, 但真係落唔到手:$
大帝就訂左勒:shy:
大帝似係最初公布既版本,大腿仲係比較瘦
最終決定版應該係大腿較粗
最初發現金毛隻腳攪成咁真係好唔開心(真係興到媽媽聲):blame:.唉!
但想深一層無啦啦.笨大點會咁整先一定有佢原因既(我估).等實物出咗真係好唔掂先再鬧佢
禽日米青口口口都重受訂.......我估隻獅王應該都好多貨
獅王咁heat,笨大點會比佢出一次就完,我估會出多一至兩個ver,慢慢出下改良版、tv色版.....。
金毛可能係第一隻咁有份量, 但一出即跌O既合金暈!!!!!!:50:
腳跌價又跌~~~最終可能變成"金毛蟹王"永遠瑟縮於玩具舖的一角~~~:80:
雖然我唔係炒家O者,但係訂左呢隻野, 真係有D心酸~~~:70:
獅王咁heat,笨大點會比佢出一次就完,我估會出多一至兩個ver,慢慢出下改良版、tv色版.....。
無限之住人 發表於 8-4-2011 12:52 PM

讲得好。
頭像被屏蔽
由最高興之處跌番落泥..係最痛苦的:42:
由最高興之處跌番落泥..係最痛苦的
老文 發表於 8-4-2011 02:57 PM

仲要俾人踩多2腳, 跟手係你傷口上撒把鹽:49:
樂觀的想,金毛會好快有R版!
金毛對Air mix:50:
講真, 腳眼外觀光其實不是很大的問題, 如考慮到合體後機械人的腳掌是戰機機頭90度屈曲而成, 這樣的設計才可令腳眼關節有很大的可動性..

小弟反而對獅子前腳的變型設計非常非常非常失望, 真係好失望~~可謂令我完全沒有想購買的意欲, 這跟20年前的設計有乜分別?? 雖然小弟不是金毛獅王fans, 但是佢係小弟兒時唯一的合金玩具, 所以知道苯大將為金毛獅王出超合金魂後, 小弟都好有興趣帶佢返屋企.  但那奇怪的前腳已令我慳返千幾2千蚊!!

其實獅子前腳變型設計可參考百獸王又或者好以大武士一樣擦件設計...

如果參考百獸王, 獅子前爪一定變得細少令獅子獨立形態不太美觀, 但其實依家都唔見得靚. (或者苯大不想跟人的設計喇),

對於擦件設計方面, 如真的執著完全變形, 以現時技術, 真係唔可以將前腳收納得更好, 小弟亦明白前腳冇可能藏於獅子內 (獅頭空間細而獅身亦要用於收藏小機械人屈曲後的雙腳)..但係依家個設計真的係最好???  

小弟覺得既然冇位收納而必須將前腳外露, 點解唔設計得靓D..,現在前腳因合體變形而向獅背屈曲180度 (亦係果個絞位令獅子獨立形態大打折扣). 為何不加大向後屈曲度把前腳緊貼於合體機械人的背部, 然後好像大武士加上小背囊??

可能各位大大覺得小弟得個講事又或者覺得現有設計已是最好, 但我就覺得苯大冇真係用心諗過囉..
講真, 腳眼外觀光其實不是很大的問題, 如考慮到合體後機械人的腳掌是戰機機頭90度屈曲而成, 這樣的設計才可 ...
ho7823 發表於 8-4-2011 05:53 PM

完全同意:71: