Toysdaily 玩具日報

查看: 4982|回復: 15

[分享討論] 「最低工資」疑問三, 「合約員工」誰來救?

頭像被屏蔽

1. 唔清楚依家既學徒仲係唔係N年前既學徒咁樣,所以不作評價...

2. 設立最低工資,其實係想保障低收入員工(例如:外判員工 / 快餐店員工呢D)
 但係道高一尺、魔高一丈,依家有良心既顧主真係買少見少...
 例如:每個員工每個月都有法定兩日有薪病假,但好多顧主都冇執行...

3. 我相信一個鐘點工人,例如:家務助理呢D,佢做一個鐘,差唔多係最低工資既1.5倍...

明明係一件好事,但係到頭來,班無良顧主扭盡六壬咁樣變成一件合法既壞事...
d人鬧飯鐘有薪假主要都係由原本有變無果d無良僱主
你搵個鐘點散工 hourly wage <$28 俾我睇...
搵野黎講...

若未來有日香港工人求過於供,一如最近大陸好難請到民工,老闆爭相加薪搶人,包食包住,那麼「最低工資」又會否形同虛設?
呢句廢話到無得再廢
又係搵野黎講...

:45:
暫時所見都係弊多於利......

當然有d會受惠...但又有好多會因為成本問題而失業..or 仲少過以前.....

忽然諗起周星馳同劉松仁o既【鹿鼎記】。

韋小寶:點解你咁堅持推行最低工資?
陳近南:因為呢個係我畢生心願。
韋小寶:為o左你畢生心願,搞到社會立立亂,咁.........

陳近南:我o地o既抗爭o岩o岩開始,「打工勿當奴」,下個目標,$33!!!!
忽然諗起周星馳同劉松仁o既【鹿鼎記】。

韋小寶:點解你咁堅持推行最低工資?
陳近南:因為呢個係我畢生心願。
韋小寶:為o左你畢生心願,搞到社會立立亂,咁.........

陳近南:我o地o既抗爭o岩o岩開始,「打工勿當奴」,下個目標,$33!!!!
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
有冇想過底利潤行業或剛創業的雇主,會承受的壓力與倒閉的風險。

五六十歲的清潔雜工原本$4-5000月薪 ...
無明 發表於 8-4-2011 10:01 AM

1. 搵中小企幫手啦...

2. 其實好多清潔工係低過4-5000一個月...

3. 睇你想學咩行業,如果你話剪頭髮,展翅、職訓局呢D或者可以OK...

P.S. 如果遲D最低工資變最高工資既話,我諗以上咁多位師兄,都需要減人工...
頭像被屏蔽
「合約員工」誰來救?
2011年04月08日

抱歉關於「飯鐘錢」和「有薪休息日」,我還有疑問:「鐘點散工」 ...
無明 發表於 8-4-2011 11:47 AM

其實樓主明唔明鐘點既意思???
同埋你知唔知一個鐘點幾多錢一個鐘???

再講返合約員工,我自己都係...
不過就算唔係合約員工,係簽長約咁又點...
要炒你既話,一個月通知 / 一個月代通知金就已經OK...
就算依家既新請既公務員,未又係一年一年咁簽...

與虎謀皮:55:攪低工人人工既係政府.  係佢帶頭攪外判, 而又用價低者得既方式投, 咁有乜辦法唔拖低人工? :71:
頭像被屏蔽