Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 紫月葵

[詢問] 如何自己複件?

照你舊野黎睇   不如試下買支班馬牌原子筆   支筆既前半段有舊橡膠可拆  如果size岩既話   就可妨拆出黎  之 ...
空 發表於 4-4-2011 02:07 AM
thx,不過唔岩駛,但唔該晒=]
如題
通常玩玩下玩具咪有機會會斷開或爛既d膠?假設係一個關節位(可拆可插果種),舊膠斷左,但又冇配件買, ...
紫月葵 發表於 4-4-2011 12:35 AM

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-86307-1-3.html
  L-U兄o既帖有教覆件
雖然圖片好似失效
但係希望可以幫到你啦!!
:64:小弟反而想問問...關節間的"小窩釘",..如果鬆了或斷了..有無得救.或有無地方可以買到相關材料可自行補救...?
我唔係好識講…總之就係隻手個"套狀"關節扣啦
[紅線就係斷既地方]
紫月葵 發表於 4-4-2011 01:27 AM

影張相來睇下啦,擺埋把尺晌隔離睇下Size有幾大,講埋係咩質地,可能有辦法整番或者用其他野代替
影張相來睇下啦,擺埋把尺晌隔離睇下Size有幾大,講埋係咩質地,可能有辦法整番或者用其他野代替
alchemo 發表於 4-4-2011 09:29 AM

背面

太薄,中間加銅枝可能會爆,側面有幾闊?用AA膠加爽身粉貼兩片薄膠片補強得唔得?

太薄,中間加銅枝可能會爆,側面有幾闊?用AA膠加爽身粉貼兩片薄膠片補強得唔得?
alchemo 發表於 4-4-2011 02:32 PM
唔記得左度就砌番埋添orz
目測大概0.5cm左右

a膠+爽身粉點幫手呢個情況?係咪o係斷位度加?
加膠片我諗唔可行,因為佢果個關節係由內到外受力,佢就算連住,但都係會撐鬆;況且佢個外甲岩岩有個fix位係hold住佢既,正因為咁所以斷左都仲玩到(只係鬆d),同而家冇分別
唔好意思,影埋佢裝上件玩具個樣來睇下得嗎?:(
唔好意思,影埋佢裝上件玩具個樣來睇下得嗎?
alchemo 發表於 4-4-2011 02:41 PM
中間微微見到果個灰色圈

我地又研究下:
咁現在要解決ge問題就係迫番實個軟膠圈,等佢有力箍住條軸而唔係要佢唔斷開.
想問一樣野,你手渣件部件裏面用來套住膠圈ge地方有冇虛位?
如果有ge話,填滿呢dee位係可以迫實dee個膠圈,令佢有力dee.
之前講ge爽身粉加AA膠,作用好似原子灰一樣,不過更硬更快乾,粘加亦比單用AA膠更強,亦可以用來填滿呢dee虛位.

另外諗到較安全dee的方法係用爽身粉加AA膠,在爛左ge兩邊貼上薄膠片(如上圖,注意厚薄要入到個部件ge空位),再用薄膠片楔住另外兩邊,四角ge虛位就用切細ge膠片楔實.

希望幫到你.
雖然另外買過亦係一個好方法,但係有時修理玩具都幾好玩ga:)
我地又研究下:
咁現在要解決ge問題就係迫番實個軟膠圈,等佢有力箍住條軸而唔係要佢唔斷開.
想問一樣野 ...
alchemo 發表於 4-4-2011 04:39 PM
我明你意思啦,空位的確係有少少(好少好少,因為佢係有彈性果種套狀設計),但擔心迫得佢太緊,裡面會出現磨蝕情況
我再諗諗吧,thx

其實就算我幫你複左都唔會同啤件一樣既硬度。
啤件有D彈性,
但pu件比較硬都有幾會再爆。
最多係叫做倒多兩粒比你。
睇下有無硬身pu係度先。
唔收你錢、
我倒開野幫你倒埋。
其實就算我幫你複左都唔會同啤件一樣既硬度。
啤件有D彈性,
但pu件比較硬都有幾會再爆。
最多係叫做倒多 ...
太歲 發表於 4-4-2011 08:13 PM
原來是這樣,嘛~先謝過了=]