Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 聖鬥士星矢世界觀問題

其實....2個都係歐洲神話姐.....你諗下身為釋迦ge沙加要under雅典娜,仲要過唔到嘆息之牆你都覺得ok ge,果d就小兒科啦
其實....2個都係歐洲神話姐.....你諗下身為釋迦ge沙加要under雅典娜,仲要過唔到嘆息之牆你都覺得ok ge,果d就 ...
goma1988 發表於 3-4-2011 01:02 PM

咁要搵埋上帝出黎先得...
頭像被屏蔽
仲包含埋佛教﹕輪迴轉世﹐處女座D招式﹐七感﹐柯賴耶識...
同中國易經﹕108位冥鬥士 (36天干72地支)
想問問其實到底定位係北歐神話定希臘神話
因為奧丁係北歐神話既人物
而雅典娜,波塞東,哈迪斯都係希臘神話 ...
JUNOWONG28 發表於 2-4-2011 09:54 PM

聖鬥士世界觀lor :angry:
頭像被屏蔽
回復 32# goma1988

釋迦=沙加?邊集講?

回復 8# bananaman

奧丁點會係波塞東條
回復  goma1988

釋迦=沙加?邊集講?
心甜公子 發表於 4-4-2011 12:49 AM

沙加的設定是佛祖的轉世
冥王十二宮篇八至九集有描述
回復 40# Hikari

得閑翻睇先 thx

苜先更正一樣野, 大天使只係有6隻翼, 唔係有6對翼....

其實獨一神唔係由天主教而黎, 係以色列民仲寄居係埃及時, 已經講左佢自己係獨一神..個時跟本無咩天主教, 而話內容係借用異教的就唔可以咁講, 如果其他教派的所謂神真係墮落的天使為左要引誘人的話, 咁有相同又有咩奇? 因為跟本佢地就係同一度出黎,

另外再提醒一下, 雖然"神曲"同"失樂園"係好經典的文學作品, 但始終只係史詩, 只係由古代詩人 (作家)  寫的, 是一種莊嚴的文學體裁,內容為民間傳說或歌頌英雄功績的長篇敘事詩,它涉及的主題可以包括歷史事件、民族、宗教或傳說, 但始終只係作者用大量史實做參巧而寫出的作品黎 , 並唔係完全真確, 所以盡量都唔好當做"解經書"咁用...

同埋正如之前有大大講, 呢套野只係卡通黎0者, 唔好太認真啦...
頭像被屏蔽
就是佢可包函多種宗教,才過引!
無明 發表於 4-4-2011 01:26 AM

的確係嫁, 佢咁寫就令到所有野都歸入同一個世界故事, 好似機械人大戰咁, 可以將唔同的機械人卡通都集合埋一個故事, 無錯係有晒唔同的故事好有聯系, 但某情度上又會改左原本的故事, 咁無睇過原本的就唔知, 以為原本就係咁(例如有D角色會死過翻生有D敵方又變到我方), 當然GAME就無問題, 不過我覺得如果真係要同人講信仰的問題, 有令人誤會的地方就唔係咁好LOR
頭像被屏蔽

更正一下: 易數應該係10天干同12地支合為60甲子
108魔星應該係36天昰72地煞為中國古代天文學