Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 對坑瘋狂加價、炒價玩具的妙法!

現在係香港買玩具,真的感到無奈,人氣高的商品一定會有好多理裡被抬高個價,什麼冥王日版有幅射貴些架等為理由我都聽過...所以當覺得價錢不合理時,不要再費神去想它了;不要做到好似白痴對白痴咁!
我都冇買成個月,之前訂左個d有貨就俾尾數,冇貨就退訂,而家反而多左打機...時間亦都多左d...
問題係宜家好多人買唔到正野就好sad, 冇錯, 唔買一兩隻係冇問題, 但唔買一兩隻最緊要既正野會點先 ? 以 ...
samsung 發表於 2-4-2011 12:27 PM

其實炒得的都是正野好正常, 如果是垃圾野, 又邊會多人buy, 炒得起? 唔跳已經算好
但各大大唔發覺近半年玩具一開賣既訂價係高左咩!??好似robot魂,shf,Figma等,好多時一開賣價是#@*左右,去貨快就keep個價耐少少,慢就快d回落到2字頭,慢慢...大家都好似接受左3字頭是正常價,2字頭就叫特價咁,
$20-30蚊隻PENTAX蛋我都唔會買, 我只會用原價自己扭...堅決向炒價SAY NO:*

我有自己既信念....
"唔怕你靚,最怕你平"
所以係唔會怕d炒家既,
只有炒家怕左我....
$20-30蚊隻PENTAX蛋我都唔會買, 我只會用原價自己扭...堅決向炒價SAY NO
蝦您波凸 發表於 2/4/2011 12:51

me 2, 我都係自己扭咗1隻咁大把, 中左白色, 開心死 :D
頭像被屏蔽
而家只會用正價訂羅.......一係第一時間買.....總之一見炒價就PASS.....唔買又唔洗死....橫掂都冇乜位擺~~~~:45:
但各大大唔發覺近半年玩具一開賣既訂價係高左咩!??好似robot魂,shf,Figma等,好多時一開賣價是#@*左右,去貨快 ...
W900 發表於 2-4-2011 12:50 PM

咁事實D YEN 又真係升左.......:38:
但個問題係好多人唔係咁諗, 佢地見貴都乖乖俾錢, 同埋真係多左好多外地人泥香港掃貨, 托到個市旺一旺,  ...
samsung 發表於 2-4-2011 11:59 AM

其實你真係信有外地人黎香港掃貨呢樣野???
其實炒得的都是正野好正常, 如果是垃圾野, 又邊會多人buy, 炒得起? 唔跳已經算好
redfish 發表於 2-4-2011 12:35

閣下的見解真的很正確, 很好!

有些人常說:「早買早享受,遲買平幾舊」。   點解現在又不套用這方法, 反而只是怨、怨、怨。

這個世界沒有不想賺錢的商人, 只有汰弱留強的定律。

P.S.小弟既不是打手,亦不是玩具店商人, 請大家保持冷靜,互相尊重
閣下的見解真的很正確, 很好!

有些人常說:「早買早享受,遲買平幾舊」。   點解現在又不套用這方法 ...
大姐姐 發表於 2-4-2011 02:33 PM

你不如社團的大家姐嗎???

「早買早享受,遲買多幾舊」就有...
我自己唔係玩左好耐&唔係留意左好耐玩具市場上面d野,,
但係短短呢幾個月時間都感覺到個炒風真係好過份,,
...
JerichoCheng 發表於 2-4-2011 12:07 PM

"某隻OG Figure"係咪只拉托妮?
其實你真係信有外地人黎香港掃貨呢樣野???
小堅 發表於 2-4-2011 14:24

唔係有人掃,係外國落訂後直接送出。
玩具界唔知,電玩界有。