Toysdaily 玩具日報

查看: 6802|回復: 35

[分享討論] 經過冥王一逆之後,金毛同大帝你地有乜購買攻略??

討論目標係對抗炒家同內地水客,我先發表我o既心得:
1.)例如魂官網如發表o係26日為日本發售日,其實係23日晚至24日早香港已有首批貨賣
2.)我先會考慮要日版定行版
3.)如心急要日版我經驗所知你24日中午至下午你可以係海鮮檔買到果少量o既日水
4.)又以今次為例,我23日晚已見討論區話7劍出左,我24日大約11點出ssp諗住去海鮮檔等日版,點知未有就唯有去米青口口口睇見有行貨,當時個價一型吳型,我順便幫friend買左冥王個價係吳死發
5.)之後返屋企玩時亦有留意海鮮檔個菲士仆,7劍個價平我六實幾,冥王吳一舊,不過你要有時間羅籌同排隊,而到左下午旺角開始有(信鵝),而同我買個價都係差十元八塊左右,但去旺角真係要快,因睇番討論區個價開始直線上升!!
6.)其實最緊要睇番件貨多唔多人要,我諗金毛同大帝都會有類似情況發生
7.)如唔怕貴同怕買唔到又如果無時間行街,建議去肥脆,船仔,蕉人等訂購
最後要講o既係你唔肯出份勞力去行,就捱貴玩具,唉~而家乜世界呀,真係痴線架

7.)如唔怕貴同怕買唔到又如果無時間行街,建議去肥脆,船仔,蕉人等訂購
>>>點解唔可以去一扭、精口到訂???

最好既方法其實係識一個開玩具鋪既老細...
從佢口中你會知道來貨價,當然係細鋪啦...
點解要知道細鋪來貨價???
因為大鋪畀你知都冇用,隨時可加可減...
見價錢合理可以接受的就即買... 唔會理咩行版日版我只要有得玩就得

回復 2# 小堅

多謝指教,不過好多人係唔訂住睇個價先食,以我所知肥脆係好在電話訂同唔洗落訂,知唔知有邊度都係禁方便
回復  小堅
    多謝指教,不過好多人係唔訂住睇個價先食
ckc52322 發表於 28-3-2011 01:59 PM

我自己就係咁既人,除限定 / OP景品外...
其他我都唔會訂...
除非個隻真係好鍾意,例如:鎧傳呢D...
如果唔係我寧願到時先決定買唔買...
價高唔買等再版,價低就入,不過真係鍾意既,幾錢都會入...

如果金毛獅王、宇宙大帝個D真係鍾意...
都會一早訂左先,因為合金既野,訂價同現貨價上落幾大下...
見價錢合理可以接受的就即買... 唔會理咩行版日版我只要有得玩就得
yelland01 發表於 28-3-2011 01:57 PM

有得比我棟,我係會買日版,我好憎代理果幾張貼紙
頭像被屏蔽
若然冇訂, 相信要一推出...... 有幸見到......... 有錢即買 (唔好考慮平定貴)
回復 8# comickid

無錯
見到啱價未買囉... 買唔到差人唔拉嘅...

行水無所謂.. 反正張行貨貼紙用熱風筒吹一陣就搣得甩...

小櫻上
我會等再版先入 :35:
玩具啫.."攻略"? ...買左開來玩,玩完又無為上網或出去格價睇自己賺左定蝕左.......
見到鍾意同價啱就買, 市場邊有一定規則跟,
比如今次一出你唔買,遲下原來無貨炒到上天.....有人就講下次一出就好買
第二次到你一出就買....鬼知原來大把貨返...跳樓跳到傻....哈哈哈

對我來講 : 無為比自己咁大壓力啦,咁有心機去想同計劃在玩具上,
不如放在家人 / 工作上好過啦.....哈哈
玩具啫.."攻略"? ...買左開來玩,玩完又無為上網或出去格價睇自己賺左定蝕左.......
見到鍾意同價&# ...
jedi 發表於 28-3-2011 02:34 PM

你都好有道理,不過見o里幾日市場討論區都係講炒,炒,炒所以先開post吹下水o乍
頭像被屏蔽
借人地既來玩一次半次就算了