Toysdaily 玩具日報

查看: 2381|回復: 12

[新聞] 港商將奶粉留給福島災民

頭像被屏蔽
早應該要咁做 !!!
呢 D 唔係商家有無良心o既問題 , 而係做自己能力上幫助到佢地o既野
難得...
:71:
好心会有好報的! 加油 , 為香港人賺回一點面子 , 為日本災民盡點心意 , 難得!!:71:

其實另一份報紙重有一段:

天翼堂網站亦表示,基於對日本飲水思源,「感激當地為下一代生產優質的奶粉」,早前一度發起捐款,規定每箱奶粉收集100元善款捐贈日本,令部分家長不滿,故公開道歉,並正安排退款

香港d家長:42:
買得日本奶粉都唔會無錢得去邊,每箱100蚊姐
其實另一份報紙重有一段:

天翼堂網站亦表示,基於對日本飲水思源,「感激當地為下一代生產優質的奶粉」, ...
chlycab 發表於 24-3-2011 02:36 PM

雖然我唔係父母輩... 但說話唔係咁講
捐錢唔係問題... 但要先經一個商業機構先捐到錢又係另一個問題

就好似之前 STARBUCKS 用 100% 收益做捐款咁
你可以話 MARKETING 利用災難零成本去虛偽地提升公司 IMAGE 又得
又可以話 D 人貪小便宜為左杯啡先肯捐錢又得
真係好兩睇

總之捐錢唔好經商業機構啦
根本唔關佢地事...
:71:
雖然我唔係父母輩... 但說話唔係咁講
捐錢唔係問題... 但要先經一個商業機構先捐到錢又係另一個問題

...
玩具 發表於 24-3-2011 04:11 PM

可能大大唔明白果句既意思
我覺得公司應該係無加價,只係公司自己每做一箱生意就捐助100蚊,因為家長又點會一箱一箱咁買
自己出於好心,反而要道歉?
我覺得係d父母小人之心覺得公司會將捐款轉嫁佢地身上
所以有時公司自己做好心就算,唔好post出黎,免得俾人抽水
又或者只怪公司用詞不當,講者無心、聽者有意
可能大大唔明白果句既意思
我覺得公司應該係無加價,只係公司自己每做一箱生意就捐助100蚊,因為家長又 ...
chlycab 發表於 24-3-2011 04:27 PM

我又唔認同咁叫小人之心
而家就好似有一個同你唔識o既人同你講
' 你想捐錢 ? 你俾十蚊我啦我幫你 '
但問題係你俾左錢佢之後 , 佢就會消失風雨中
你完全唔知佢係咪真係有捐喎
呢個 '唔識o既人' 仲要係一個營商者 , 講良心更加係廢話啦...

係架
我一直覺得你想以公司名義做好心... go ahead and action !
唔好話乜野 '你俾錢我我幫你捐'
好鬼此地無銀架嘛
我又唔認同咁叫小人之心
而家就好似有一個同你唔識o既人同你講
' 你想捐錢 ? 你俾十蚊我啦我幫你 '
但 ...
玩具 發表於 24-3-2011 04:38 PM

其實好多商業機構都會咁...
老麥、屈人屎都係有個箱係到...
同樣點知佢地有冇捐到D錢...

不過睇返呢間鋪頭,寧願關門唔賣,都唔炒貨...
我覺得呢一點已經值得信任...

唔通有鋪頭派粥畀老人家食,就話人地賣唔晒 / 隔夜粥咩...
港商將奶粉留給福島災民
2011年03月24日

【記者陳凱迎報道】災難財易發,願意為災民犧牲個人利 ...
leo2004 發表於 23-3-2011 10:06 PM

:71::71::71:
依D 咪叫做商德 ................香港絕大部份大機構都無 :o
十個 Nice~~~