Toysdaily 玩具日報

[改造交流] MS量產計劃完成 (4月15日 26# 新圖)

CHING 試下用噴槍, 一噴即用風管吹乾,方便快捷!
pkric 發表於 15-4-2011 10:37 AM

好多年前買過一支噴鎗同氣pump,但試過兩次洗鎗就放棄:26::26:

DC仔用高ISO,微粒好粗:( :( 等部pro-zoomer整番好再影過相,應該會好少少
FIVE!!?? :30:
The white wolf is really attractive :)
睇完你d成品...我先覺得原來Sieg Zion都幾型...:67:
Zion!Zion!Zion!
好多年前買過一支噴鎗同氣pump,但試過兩次洗鎗就放棄

DC仔用高ISO,微粒好粗  等部pro ...
alchemo 發表於 15-4-2011 10:58 AM

點解啊? 不過洗槍有D 煩,我一般會由淺至深去噴,換色只會用洗油水沖下,
噴兩野空槍就噴,到噴完先大洗一次,都不會太煩,只係用好多紙巾,但CHING 你E個
噴法好貴又難控制!
:71:
點解啊? 不過洗槍有D 煩,我一般會由淺至深去噴,換色只會用洗油水沖下,
噴兩野空槍就噴,到噴 ...
pkric 發表於 15-4-2011 06:27 PM

用罐噴嘅問題係
1.顏色少, 2. 漆膜較厚, 3.唔夠滑, 4.做唔到漸變效果,即係冇陰影,冇迷彩.5.勁臭, 6...7...
不過,好處係方便同易用,零保養,呢兩點就最啱我呢啲懶人啦!:(

至於貴,現在啲罐噴又的確係比較貴...不過Bandai啲模型分色幾好,如果要求唔高,淨上消光都可以接受(隻馬沙就係喇)。

顏色少嘅問題亦有辦法,之前都講過,隻黑色三連星嘅紫色係Pylox嚟,因為雙星同彩色先生都冇出呢隻色嘅罐噴,雖然漆膜更厚,但如果唔係太多線位嘅部分,都勉強可以接受,不過一定要上底灰,否則會咬唔實,重要搖多幾下,以免天那水la膠。
樓主d 水口位做得幾好, 非常不明顯! 唔錯!
:71::71:
十卜! :71:
再一次多謝各位鼓勵!
yeah!!{:3_131:}{:3_131:}
樓主d 水口位做得幾好, 非常不明顯! 唔錯!
pkric 發表於 15-4-2011 08:23 PM

其實呢隻嘅水口位都算收得幾好,我只係用筆刀批下,連沙紙都冇乜點用:(
最主要仲係冇影close up,好多穿崩嘢睇唔到。
噴兩野空槍就噴,到噴 ...
pkric 發表於 15-4-2011 18:27

我用tempo紙巾...可以慳好多,好耐用:67:
Great!