Toysdaily 玩具日報

[原型創作] [比賽]2011第二屆香港原創動漫人型設計比賽~~~~各位黎玩啦!!!截止日期4月19日!!!

資料來源 : www.ani-com.hk/front.htm
參加表格 : www.ani-com.hk/pdf/figure_competition_2011_entry_form_v2.pdf

===========================================================
新消息!!

香港原創動漫人型設計比賽
收到很多請求,希望大會寬限多點時間,經評判團商議,

決定截止報名日期延至4月19日,請把握機會!

各位要好好把握時間喔!!!
燃起創作的火焰啦!!!

================================================================================
為怕有人對以上消息感到疑惑 ,
所以我把大會當中的一個主辦單位的FB專頁上看到的傳上來讓大家看 ,
這專頁會把比賽的消息第一時間為大家傳上~~
如有其他問題可以致電比賽表上的電話給大會查詢~~~
((我不知道圖片當中的網址會否被當成違規宣傳 , 如是請版主替我移除。謝謝。=] ))

===========================================================

上年錯過了或有興趣的同好們快參加啦~~
上年的原創作品很注目~
希望今年會有更多人參加一起玩呢~~
不多說了 ,
各位自己細看內容詳情啦~
可以電郵報名或到"笑慢"的某12"公仔店索取表格~~
截止報名日及遞交初選平面圖日期 : 2011年4月5日
參賽作品件數不限!!

還有2星期多一點的時間 ,
加油呀時間是足夠的 ,
相信自己的能力!
一起交流吧!!

支持推動本地原創作品的比賽。
呀~~謝謝版主替我編輯link~~=]
呀~~謝謝版主替我編輯link~~=]
Letter@真理之門 發表於 23-3-2011 10:28 PM

唔駛客氣。
呢區係推動原創。
你係畫會既人?
唔駛客氣。
呢區係推動原創。
你係畫會既人?
太歲 發表於 24-3-2011 04:55 AM

謝謝~
不是喔~~
而且我也不知道[畫會]是什麼~~^^"
唔駛客氣。
呢區係推動原創。
你係畫會既人?
太歲 發表於 24-3-2011 04:55 AM

小弟想參加~係初稿方面,太歲老師有咩0野提點一下?
小弟想參加~係初稿方面,太歲老師有咩0野提點一下?
masker 發表於 30-3-2011 01:50 PM

一般收初稿既評分都係從創作意念同外觀入手。
最好份稿D野有系統D同整齊D,
因為唔係學生交功課評審個人係唔會每個人都比評語然後叫你第時應該要點點。
即係如果張稿個設計D野係得既但因為稿面太亂係第一輪分類時會係例入keep住先然後再論選既組別,
雖然唔會即時out但你諗下如果收件個係你見到稿面處理好亂就放埋一邊先就已經係差左小小架喇。
有時候可能自已都會設計一D野出黎然後比人睇D人睇完一般都係問你點解會咁設計,
從呢個方向去睇你要留意一樣野。
呢份初稿如果睇個人有疑問你係唔會直接答到佢因為你只係交份稿等人自已睇,
所以你既外觀設計上要另人一睇就明白你想表達D咩。
記住記住你唔在場人地問唔到你同時你又答唔到人。
跟著D野就已經係入左圍以後既事。
集中做好晒前期份稿D野先~
位體既野入圍後可以再講一般情況下要注意D咩。
如果家陣講會影響你創作個樣野。
嘿! 看到這個比賽我也有點心動, 只可惜地點在香港, 我沒辦法帶著作品特地飛到香港參加比賽, 只好在一旁觀望嘍:ice:
因為唔係學生交功課評審 ...
太歲 發表於 30-3-2011 03:25 PM

收到晒,明白了~咁我就多d睇0下人地d設計圖點表達先~多謝老師!
因為唔係學生交功課評審 ...
太歲 發表於 30-3-2011 03:25 PM

新消息!!

香港原創動漫人型設計比賽
收到很多請求,希望大會寬限多點時間,經評判團商議,

決定截止報名日期延至4月19日,請把握機會!

各位要好好把握時間喔!!!
燃起創作的火焰啦!!!

================================================================================
為怕有人對以上消息感到疑惑 ,
所以我把大會當中的一個主辦單位的FB專頁上看到的傳上來讓大家看 ,
這專頁會把比賽的消息第一時間為大家傳上~~
如有其他問題可以致電比賽表上的電話給大會查詢~~~
((我不知道圖片當中的網址會否被當成違規宣傳 , 如是請版主替我移除。謝謝。=] ))