Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 山口勝久

[其他] 希望日本單野晤好影響到玩具業啦...

影響部份BB冇日本奶粉食
又係ed人,算啦,大家都係唔使回使帖
真係膠都費事比
頭像被屏蔽
睇黎佢係搏X:ar:

其實呢次事件影響好多嘢
同我地貼身d嘅如,玩具,漫畫,game等等
大眾d嘅,海產,奶粉
特別d,電子業,av業
仲有經濟,旅遊業,出入口等等
根本咩都有影響,成個地球都會有影響
希望大大有返d危機感
就算有你想買嘅玩具返,如果有幅射...你入唔入...
or日元不斷上升,可能d玩具都十幾廿算...你入唔入...
東京如果有核污染...漫畫家走晒or 無晒mood畫連載...無漫畫睇
動畫公司運作唔到...等等
以後可能無海鮮食...無壽司魚生...
你諗吓,日本依家咁情況
你覺得當地d人仲有興趣將d錢用嚟買玩具咩?
有都留嚟旁身la, 仲買玩具嚟做咩...話晒佢地依刻真係前路茫茫
每刻提心#膽...俾著你置身日本,你都驚啦
擔心唔知幾時又地震...擔心唔知幾時突然核爆...
擔心核污染唔知會擴散到邊...
擔心親戚朋友嘅安全...
仲邊會幫襯玩具吖
如果佢地控制唔到核電廠...如果又嚟多次7級以上地震...
日本玩具呢類 非必要 又唔實用 嘅奢侈品...真係可以玩完...
講得太多...講遠左...
但呢d大家真係要正視
同真係要有危機感
:64::64:
頭像被屏蔽
又係炒家:38: 仲要係只顧錢唔顧人既賤炒家,死左去吧啦你,如果將你代入返日本人既角色到,你仲會5會講埋d咁既野?講多都哂_氣,講樓主好好反省一下:64:

掉返轉諗,樓主擔心嘅嘢都係幾大嘅一個問題。

其實ACG產業都係日本一個非常大的收入來源,今次天災都唔知影響咗幾多廠商的產品,之後因為要花資源重建,這類非必需品的出貨定必大幅減少,變相令國家的收入減少,對日本經濟的打擊絕對不少。

除ACG產業,日本的電子業,汽車業都受到嚴重破壞,要回復災禍來臨前的出口和新產品研發,相信要花上好一段時間,這段期間日本的經濟將會面臨更大壓力。
不過這已經是今次地震善後工作完成之後的事了,現在擔心還是言之尚早。

其實想知95年神戶同呢鑊比較, 邊次對日本產業既影響較大??
另外, 見到呢幾日日本d玩具玩家都有照出report........:67:
嘩...POST個人感受都會俾人圍插? TD幾時變到咁無言論自由? 日本地震呢件事我都關心, 但同我關心玩具會晤會如期出到好似係兩碼子既事吧? 定係TD多左大陸巴打, 晤LIKE人亂講野, 一覺得你晤啱聽就要封殺? TD晤係咁架下話...
回復 25# 山口勝久
你衰語氣囉我覺得
盲佬睇鹹片 :45:
:42:無言