Toysdaily 玩具日報

查看: 6459|回復: 17

[分享討論] ["大丈夫"已經是頂峰嗎...] 新片 猛男滾死隊 後感

入正文前,請先看這首鬼馬歌MV:
http://www.youtube.com/watch?v=FMF3ALfhewU

[先旨聲明,我太喜愛電影"大丈夫",所以本片的評價絕不客觀公平!!]

我是被這首鬼馬歌吸引入場看戲的。
一心以為這會是另一部"大丈夫",但實不相瞞,層次差太遠...

劇情簡介...都是算啦,男人去混的電影劇情總是大同小異,
不外乎"幾個麻甩佬相約去混,點知俾老婆發現,展開一段鬥智鬥力的角力..."
不過,sorry,這條在"大丈夫"上玩得出神入化的公式,在猛片只保留了"幾個麻甩佬相約去混"這一部分。
今次的"玩法"不是明買明賣,不是"嫖妓",是"外遇"。這已經令觀眾少了份代入感。
喂,大佬,結左婚去混(這裡只指嫖妓)是很多男人都有的經歷,但無啦啦有幾隻"飛來蜢"送上門就真是世間少有啦!!
咁點投入角色先!!

幾個外偶同主角眾搭上亦顯得無厘頭,發夢女演員搭上影帝,這個說得過去,其他就顥得太無厘頭了...
選角亦很有問題,幾乎全女班o靚模,樣子完全唔靚,只有身材,連最起碼的騷味也沒有,最憎這一類所謂模特...

之後幾個男人去會外遇亦談不上"驚險刺激",幾乎是十分順利,面對元配阻擾亦用超常理的方法去解決。
不能否認眾男"解圍"劇情非常瘋狂爆笑,但與"大丈夫"相比層次差太遠了...

之後的元配復仇,又是非常瘋狂爆笑,尤其是曾志偉那段笑到我流哂眼水,不段大叫"痴孖根架~~!!"其實眾男亦有趣,這一段是最好笑的。

最後,用老土的方式說教"夫妻相處之道",又是一字曰,"淺"。
與"大丈夫"相比層次差太遠了...(第三次說了XD)

...公道點,本片與"大丈夫"的取向根本不同,一部是向"黑社會"及某已倒閉大型夜總會致敬的認真地搞笑片。
對混男及元配的內心亦有深層次的描述,最後曾志偉發現原本是佢老婆刻意放他一馬,就是為了保留這段婚姻那幕十分精彩。

而本片則完美地瘋狂爆笑,輕輕鬆鬆由頭笑到散場,無負擔無說教,王晶式的純粹娛樂片(忘了說,本片導演是王晶先生)。

總結:

本片值得一看,但只適合三五知已把酒觀賞,一個人看就略嫌單調了。

ps:唉我看完搞我到心思思都想去混...
我都好鍾意大丈夫呢套戲,可以話係彭浩翔嘅作品之中的傑作,就算第二集想借第一集嘅名氣去拍,我都已經覺得差好遠。
而王晶所謂嘅港式笑片,要用屎屎尿尿來博觀眾一笑,好早已經唔入流。無錯,睇既時候可能會笑,但之後唔會記住,即係冇經典留番俾觀眾回味...
過左咁多年,仍然經常聽到"唔賭唔知時運到...":67:
你想自己返屋企食蕉, 定係請人食蕉??:p
其實大丈夫呢類題材,本來就係精裝追女仔,最佳損友 呢類賤男片
只是大丈夫由彭導拍得搞笑之餘太有意思,太出色,先至將其他同類作比下去
班友純粹抽水咸豬手一番~
衰得過大扎女自願毫俾佢地~
:he:
我都好鍾意大丈夫呢套戲,可以話係彭浩翔嘅作品之中的傑作,就算第二集想借第一集嘅名氣去拍,我都 ...
verywai 發表於 15-3-2011 01:27 AM

大丈夫第二集唯一可取就只有開場,丈夫團與太太團各自申訴自己的性生活苦悶是比較有趣,
其他就不值一提了...

時代唔同啦,王晶的精裝XXX曾經是港式笑片的經典呢...:67:
其實大丈夫呢類題材,本來就係精裝追女仔,最佳損友 呢類賤男片
只是大丈夫由彭導拍得搞笑之餘太有意思,太出 ...
Toro 發表於 15-3-2011 10:28 AM

係阿,同一個題材唔同玩法咁lu...
你想自己返屋企食蕉, 定係請人食蕉??
00_GUNDAM 發表於 15-3-2011 10:26 AM

有這句對白咩?
班友純粹抽水咸豬手一番~
衰得過大扎女自願毫俾佢地~
BeastHeart 發表於 15-3-2011 12:53 PM

咁個題材未唔好玩lu...
有這句對白咩?
隨感一亡魂 發表於 15-3-2011 03:41 PM

林出發前天哥問佢地既(扮無間道), 小春仲代表其他人答決定請人食蕉!:shy:
林出發前天哥問佢地既(扮無間道), 小春仲代表其他人答決定請人食蕉!
00_GUNDAM 發表於 15-3-2011 04:10 PM

唔記得lu:shy:

同類型的對白我比較鍾意:
"食,你就是禽獸;唔食,你就禽獸都不如阿!!"
(by婚前性愛)
未睇"大丈夫"前,從未估到佢係一部咁好睇既戲。
開場時講佢地多年既部署籌期去滾計劃,已覺得果故仔好有心思,有紋有路。
不過最正都係"九哥"梁家輝客串同曾志偉果幾幕,加上佢地七情上面既演技,真係比佢笑死~
開場時講佢地多年既部署籌期去滾計劃,已覺得果故仔好有心 ...
rekt 發表於 17-3-2011 12:53 AM

梁家輝最後之日,在夜總會叫班兄弟走先果幕已經笑到趴係度。
開場時講佢地多年既部署籌期去滾計劃,已覺得果故仔好有心 ...
rekt 發表於 17-3-2011 00:53

應該係"九叔":36:
梁家輝最後之日,在夜總會叫班兄弟走先果幕已經笑到趴係度。
隨感一亡魂 發表於 17-3-2011 16:34

我話"酒呀!"
:66: