Toysdaily 玩具日報

查看: 5615|回復: 13

[分享討論] 人性的醜陋……祝願日本民眾平安

今日於C3遊歷其間得知日本發生大地震,離開會場於街上發現港人們都十分關注災難發展。小弟於回程車上,於新聞片廣播中,亦被震後海嘯的景象震撼得目瞪口呆:Q,其他嘅乘客都同小弟一樣面上掛住擔心兩字………唯獨是有一對肥瘦中女,一路睇新聞一路喺度笑!:50:喂~~你哋喺咪人嚟架,雖然日本仔打過我國,又霸佔我哋嘅釣魚台,又想搶我哋嘅南海油田,都唔駛咁黑心架話。:blame:

P.S.願主保佑日本民眾能安然度過海嘯及將會發生之餘震
上 伯度 睇下 大把人係度幸災樂禍
=3=
最勁係驚玩具延遲,多過關心人命既人...
中國人, 唉...:42:
上 伯度 睇下 大把人係度幸災樂禍
=3=
果汁先生 發表於 12-3-2011 12:26 AM

因為中日兩國到呢一刻都仲留有上一化嘅恩怨:oh:
就係人性醜陋,所以世界仍然咁多不幸

祝願日本人早日遠離災禍
願早日世界大同, 零仇恨...
TD e到都有D咁既人啦:38:

全世界都有呢d人
當年我地汶川大地震,一樣有部份日韓人仕幸災樂禍
所以無需太介意呢d人既存在
因為呢d畜牲係無處不在
雖然日本與中國在近世紀有很多仇怨,但嚴重的如侵華已成過往,今時天災,死傷的很多也無參與過侵華,很多是兒童及年輕的一代,我相信他們也希望今後世界和平,即使中日過往的仇怨要討回公道,是一件事,有任何人在天災人禍中不幸死傷,又是另一件事,我們應關注及感同情。:64:
當年911,都有大陸人一邊看一邊叫好:*
回復 9# SHOCKER

exactly right, totally agree with you

好人唔係外國先有,衰人亦唔係中國特產
全世界都有呢d人
當年我地汶川大地震,一樣有部份日韓人仕幸災樂禍
所以無需太介意呢d人既存在
因為呢d畜 ...
SHOCKER 發表於 12-3-2011 10:14

同樣作為人類,為這些人感到羞恥
回復  SHOCKER

exactly right, totally agree with you

好人唔係外國先有,衰人亦唔係中國特產
angelheart 發表於 12/3/2011 12:06

不過可能真係某 d 地方特別多, 因為果度唔少人民族主義上哂腦 :80: