Toysdaily 玩具日報

[詢問] 新櫃的考慮 望各位見字的大大都入一入黎俾少少意見:)

我係屬於少數喜歡有框的人, 有框柜同我間屋夾 d.
cwpp 發表於 11-3-2011 10:02 AM

大大你間屋好大
條邊真係幾幼wo
大大另一個開雙都係用呢隻幼框?

最哀要做大  如果唔係我都想做單開
tdpl2620 發表於 11-3-2011 11:21 AM

呢款櫃有唔同size比你揀(jKea貨仔!)  我呢個櫃好似係40cm 單門

如果你80cm 就雙門,所以道門係完全一樣 :64:
恕我愚昧 我唔明師兄講既 "雙數對雙數" 即係點
其實我已經有個鋁框櫃 就好似我張圖瘡邊咁  
但就分左6格(同圖)  所以問題唔大

但而家整呢個我想橫向一格過
有條線都無有知框咁阻視線  這是我的想法
tdpl2620 發表於 11-3-2011 10:30 AM

-  我唔明師兄講既 "雙數對雙數" 即係點...........

即係咁. 其實我都係見師兄你話有 d 重要野 ( 大 size?), 我才有以下意見. 如果只係一堆差唔多 size 既野就唔洗執著.

- 但而家整呢個我想橫向一格過, 有條線都無有知框咁阻視線  這是我的想法. 有框......中間既野就會遮左, 我又鍾意將最重要既野放中間......

我既意思係, 用得雙門柜, 如果有 "重要既野" 我都盡量唔會放中間, 不論有冇框都好, 除非迫於無奈, 否則小弟一定索性搵夠兩件或以上既 "重要野" 寧願分兩邊擺.
揀有冇框既柜, 小弟會取決於其他因素~~
不如師兄試下用好似相機櫃既設計,磁石開關,係門邊上綿,一粒塵都入唔到,仲要無框阻擋

分享下家中既玩具櫃先:shy:

家中的玩具櫃係用鋁門框, 我再o係櫃四邊痴左條防塵綿
個櫃我都用左兩年幾...無刻意打掃過....都唔覺好大塵, 當然塵就一定有架啦:67:

我本身都好鐘意擺d心愛既玩具o係正中間的:35:, 度門咁樣整都唔覺得太影響到外觀

-  我唔明師兄講既 "雙數對雙數" 即係點...........

即係咁. 其實我都係見師兄你話有 d 重要野 (  ...
cwpp 發表於 11-3-2011 11:52 AM

感謝大大咁有心機整圖黎解說
因為我原先 諗好最重要果格   3隻wing zero mg  
1中間  然後1左1右  呢個idea有左好耐
anyway,感謝大大既display suggestion!:64:

不如師兄試下用好似相機櫃既設計,磁石開關,係門邊上綿,一粒塵都入唔到,仲要無框阻擋
kenjifok 發表於 11-3-2011 12:04 PM

好有興趣想知係點
但我真係唔知相機櫃係點既構造...

家中的玩具櫃係用鋁門框, 我再o係櫃四邊痴左條防塵綿
個櫃我都用左兩年幾.. ...
Andyhong 發表於 11-3-2011 12:11 PM

大大D收藏好正wo!!
不過俾鋁框斬開左好"哂“><
咁睇真係無框好似好睇D

大大可唔可緣分享下防塵嬌既野
eg 係邊買 幾錢  咩樣 點"痴“咁
因為我都打算整  thxthx!!
himiko家中兩種櫃門的都有......左邊的是比較好看但要常常清潔(太約要二至三個月清理一次)~~
右邊的是近乎全密封的......只要不是常常開門的話一年不清理也沒甚麼灰塵的,就是中間一小部份不太能放東西......因為會被擋著~~
所以要看看樓主你的個人需要囉~~

即係咁. 其實我都係見師兄你話有 d 重要野 (  ...
cwpp 發表於 11-3-2011 11:52 AM

你之前講雙門雙數果陣我已經諗起"soul eater"死神個仔哈哈~ 一定要對稱~
見你咁有heart整埋圖, 一定要讚好~!!
另外樓主, 有框好冇框好, 都要睇下你其他櫃夾唔夾, 如果冇所謂,
我覺得之前幼框果位大大果隻靚~
入塵方面, 試下搵d海綿痴o係門框(好似厚身雙面膠紙果種, 唔係洗碗果d)~
咁可以減少門同櫃之間o既空隙, 但要搵岩厚度, 如果太厚會頂住度門~
事關我都諗緊裝修, 不過暫時仲係構思中, 未有實踐~
大大D收藏好正wo!!
不過俾鋁框斬開左好"哂“><
咁睇真係無框好似好睇D

大大可唔可緣分享下防塵嬌 ...
tdpl2620 發表於 11-3-2011 12:55 PM

我d收藏同其他大大比簡直小毛見大毛:shy:

其實果d係d海綿貼黎, 佢背後有埋雙面膠紙, 買留番黎就咁就用得, 一般家庭用品店斬有得賣。

我果時買好似三十蚊一餅, 我果時痴我個櫃用左兩餅。:)
himiko家中兩種櫃門的都有......左邊的是比較好看但要常常清潔(太約要二至三個月清理一次)~~
右邊的是近乎 ...
卑彌呼 發表於 11-3-2011 01:52 PM

對  我本身有個鋁框的  

我都係2年先清一次

真係入少好多塵的說

你之前講雙門雙數果陣我已經諗起"soul eater"死神個仔哈哈~ 一定要對稱~
見你咁有heart整埋圖, 一定要 ...
brian 發表於 11-3-2011 02:13 PM

查實我都好鍾意對稱的說...haha
我就黎可以入傢私  所以要快快訂櫃
一定會"痴“ D野去阻塵  但只係未知用邊隻最好姐
anyway,thx大大既意見:71:

我d收藏同其他大大比簡直小毛見大毛

其實果d係d海綿貼黎, 佢背後有埋雙面膠紙, 買留番黎就咁就用 ...
Andyhong 發表於 11-3-2011 02:25 PM

haha,無得比既  最緊要自己鍾意同開心姐
thx師兄資料提供 到時整左去搵下先得!
又上一課了:64:
見你咁有heart整埋圖, 一定要 ...
brian 發表於 11-3-2011 02:13 PM

簡單 d 講, 小弟其實只係話, 用雙門柜的話, 小弟都會盡量唔放大件野在正中間, 有冇框都好, 始終唔想玩具中間有條門線. 而唔係一定要對稱.
另外, 就算放野在正中間都可以 "對稱".
簡單 d 講, 小弟其實只係話, 用雙門柜的話, 小弟都會盡量唔放大件野在正中間, 有冇框都好, 始終唔想玩具 ...
cwpp 發表於 11-3-2011 03:32 PM

明白既, 只係諗起o者~
有條線好礙眼
明白既, 只係諗起o者~
有條線好礙眼
brian 發表於 11-3-2011 03:56 PM

yes, 同感~~
今晚就去造櫃了  希望好彩整到個好櫃啦