Toysdaily 玩具日報

查看: 7487|回復: 15

[玩具攝影] Medicom Dio的 複製原畫集 (多圖介紹DIO 及 世界)

分享完承太郎, 接下來分享的當然是其宿敵- Dio.

最近Dio成了新任插水王. 照計無理由, 因為角色橫誇故事3部, 而且也相當受歡迎, 夠竟點解Dio會變成插水王? 細心分析下都唔係話無可能...
先睇頭雕, 其實做得唔錯~   

配合Medicom超可動body, 好易就擺出靚pose~

問題出左o係套衫到... 上次先話完承太郎裡面件紫色衫布質差, 今次Dio成套衫都係由呢種反光布料造, 攪到隻figure玩具感非常重, 少左好大份collectible感, 亦cheap晒!

當拍埋承太郎身邊就發現第2個問題...

無錯, 原作設定dIO比承太郎係高大少少, 但而家唔係高大, 係好奇怪地個SCALE大左咁!? 頭大左啦, 又高一截出黎, 攪到好似唔係同系FIGURE咁...

咁但係隻Dio係唔係一文不值呢? 又未至於~ 皆因附送終極型態頭一個, 脫去外套玩又另一件事:

成個比例好似o岩返好多~ 而且貼心地附上飛刀兩堆!

本想重現Dio取得祖斯達血後瘋狂自殘頭部一幕, 但12"素體始終有極限~

再進一部連黑衫都除埋, 由於頸胸包膠夠大將Medicom body唔靚o既關節遮去一大截, 所以半裸又出奇地ok喎~                 

頸上傷痕印得相當靚!   

就連背脊都幾靚~ zoom in JoJo家族的星型標記!

半裸狀態擺出誇張pose更顯瘋狂感!

講完Dio到其替身 -- 世界.      

香港地居住環境淺窄, 對於呢d大size figure, 好多玩具迷都卻步. 但如果你係一個JoJo fans,又買左Dio12", 我強烈建議你買埋呢隻世界! 因為我個人覺得造功好好~ 面相準確!

從呢張色溫無咁濃o既相可以清楚見到陰影同各部上色都又靚又齊全!

其實大size係好充分可以表現替身o既強大同力o既感覺~

而且世界額外附送路牌配件及專用手部配落Dio度:

如此一來, 便可以重現以下精彩一幕!

當兩者拍埋一齊真係好得!

加埋承太郎同白金之星直頭無敵!!

所以而家Dio插水價真係非常值得入!
既然承太郎有"複製原畫集" Dio都要黎兩張啦!

良心好圖!!讚呀!!
cant agree more about the scale problem
but still cant acept the price drop like this
替身body係figure定包膠body?
呢個post 真係要讚!
以我所知,DIO同承太郎都係195CM高架啵
終於跌破七魚啦……
回復 7# chak17

可否pm我知邊度有咁平既dio 買ar@_@?唔該
回復 2# Dick.Po

最近發現連一班元老級大哥都少發帖了... 希望出d力另td變返以前o個種風氣啦~
回復 4# 九十九

全部替身都係搪膠
回復 5# ilovetoys

thx!
回復 6# chak17

body係一樣高, 但就係頭雕問題所以放埋一齊視覺變成Dio高左
睇下上面其中一幅相就知~
回復 8# 塊魂

pmed
好帖要讚。:71:
好構圖:71: